Náhrada za kotel Buderus Logano G124 (Protherm Medvěd kondens??)

Rubriky:

Reklama
JP Jan Pacina @jan.pacina před 5 měsíci24.11.2023 07:23:39
Náhrada za kotel Buderus Logano G124 (Protherm Medvěd kondens??)

Zdravím všechny.
Aktuálně máme v RD instalovaný plynový kotel Buderus Logano G124 (výkon Pn (Qi) 20 kW) + 100 l externí zásobník na TUV (+ předřazený 120 l bojler Dražice napájený z FVE) Vytápíme s ním 3 podlažní RD (3 bytové jednotky - každá ca 70mˇ2, v každém bytě 4 radiátory, v koupelně teplovodní podlahovka, 2 radiátory na chodbě). Spotřeba plynu za rok je +/- 30 MWh. Stávající kotel běží bez poruchy přes 20 let (servisní zásahy pouze na ucpanou trysku a výměna termistoru ve venkovním čidle). Kotel pravidelně čištěný a servisovaný. Problém je, že se dá špatně regulovat - při teplotách 5 - 13°C neuvěřitelně přetápí a nikdy netopí tak, jak bych si představoval ;-) Když byl plyn levný, tak jsem to neřešil, aktuálně to je už trochu problém ...
V létě při revizi jsem se bavil s plynařem o možné výměně kotle za kondenzační - moderní (a funkční) regulace, úspora plynu. V domě máme masivní rozvody (tchán pracoval ve válcovnách trub ;-) ) a plynař nám doporučil pro napojení na stávající rozvody Protherm Medvěd Kondens 25 KKS. Plácli jsme si s tím, že kotel se objedná, domluvili termín a nechal jsem čas plynout. Když v říjnu nadešel den instalace (resp. pár dní předtím), tak se ukázalo, že jsme podcenili skladové zásoby kotlů a Medvěd 25 KKS je nedostatkové zboží. Na kotel jsem už 2 měsíce "v pořadníku", ale dle informací z Prothermu nestíhají a kotel asi jen tak nebude.
Moje otázka zní (v problematice kotlů se nevyznám) - existuje další alternativa, která by se dala vhodně použít pro naše potřeby (resp. napojení na stávající rozvody?) a je dostupnější? Opravdu je reálná úspora plynu? Výměnu kotle (kotel, práce, vložkování komína) mám naceněnou na 70 tisíc (+ 5 tisíc externí regulace).
Předem děkuji za rady.
Honza

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

63 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.