Zapojení kotle na TP s ruční obsluhou

Reklama
TS Tomáš Simek @tomas.simek034 před 5 týdny04.04.2024 22:40:27
Zapojení kotle na TP s ruční obsluhou

Zdravím

topím doma kotlem na uhlí s ručním přikládáním. Chtěl bych zlepšit zapojení a možná s tím i maličko zvednout komfort obsluhy. Nemám zapojenou ochranu zpátečky ani jiný ventil, to znamená, že zatopím a dusím kotel kolem 50°C aby doma nebylo na padnutí. Chci dodělat ochranu zpátečky a zároveň i směšovací ventil na okruh do radiátorů abych tam nemusel pouštět 80°C. Napadlo mě, že když už budu rozdělovat okruhy tak bych mohl mezi radiátorový a kotlový okruh zapojit malou nádrž která bude fungovat jako takový anuloid a chtěl bych do ni napojit přebytky z FVE která slouží pro ohřev bojleru. To znamená, že moje představa je taková:
Kotlový okruch: čerpadlo, směšovací ventil 65°C
Radiátorový okruh: "Aku nádrž 120L" (víc do mé malé kotelny nenarvu), čerpadlo a směšovací ventil 30-60°C.

Do Aku nádrže zapojit el. spirálu 3kw.

Je moje řešení v rámci mezí správné? Vím, že by byla dobrá velká Aku nádrž ale bohužel ji nemám kam umístit. Představuji si, že by bylo možné v období duben-červen, zaří-říjen topit jen z FVE nebo alespoň přihřívat. V našem domě se kolikrát musí přitápět v červenci (máme rádi teplo a bydlíme v chladnější oblasti)

Nechci to dělat s ohledem na nějakou návratnost, spíš z důvodu komfortu a maximální využití FVE.

Díky za všechny názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.