Nový zdroj vytápění u domu s FVE, dřevo

Rubriky:

Reklama
PT Petr Toman @petr.toman598 před 20 dny16.04.2024 13:12:19
Nový zdroj vytápění u domu s FVE, dřevo

Mám tady takový rébus řešení vytápění domu rodičů
Satarší dům po několika dílčích rekonstrukcích s plochou 200-220 m2, podsklepený, dvoupodlažní, trvale obývané je přízemí. Dům zateplen, ztráty spočítány na cca 9,5 kW.
Přízemí je čerstvě zrekonstruované, takže má podlahové vytápění. Dosud bylo vytápěno dřevozplyňovacím kotlem do dvou AKU o celkovém objemu 1800 L, v létě provoz čistě na solární ohřev vody do 200 L nádrže, v zimě spíš jen pomáhá dohřívat. V domě je i plynový kotel, ale ten se delší dobu nevyužíval. Dál je na domě fotovoltaika 7 kWp a baterie (netuším kolik přesně, 7 nebo 10 kW). Dům díky FVE funguje na spotových cenách el. energie. Jinak pokud se nádrže natopí(nabijou), většinu průměrných dní v topné sezoně pak zvládnou dům vytápět průměrně dva dny.

A teď to hlavní, rodičům přibývají roky a tak se chcou odprostit od starostí s vytápění dřevem.
Za mně je to docela zajimavá kombinace všech možných technologií, takže se nabízí otázka, jestli stávajících lze ještě nějak využít nebo je rozumně nakombinovat a doplnit o případný nový "bezstarostný" nebo spíše "bezpracný" zdroj vytápění.
Otec inklinuje k tepelku. Leč většina firem mu doporučuje stávající technologie a akumulačky vyhaýzet a udělat "čistou" instalaci. Mně i otci to přijde trochu škoda, moc se mně nechce věřit, že by se z toho nedalo něco "vykouzlit". Kór při kombinaci aku + fve + spotová el. + případné čerpadlo (+ solár?).

Napadá Vás nějaké řešení?

Nás s otcem napadlo:
- jestli by se nějakou chytrou krabičkou nedalo využívat výkyvů cen el. na spotovém trhu a buď jen patrounou nahřívat ty dvě velké AKU případně ještě zapojovat FVE a solár.
- nebo to stejné řešení, ale namísto patrony by se využívalo tepelné čerpadlo, takže by např. nahřívalo aku nádrže hlavně v noci (kvůli ceně elektřiny). Samo náklady na tepelko jsou jiné, než na patronu a tepelko je více univerzální/nezávislé řešení a může fungovat více nezávisle a efektivněji, než patrona v nádržích.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

76 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.