Protherm rejnok 15kw |
Autor: Pavel Čížek Datum: 13.12.2008 00:02 | Dobry den, chtel bych se zeptat na zkusenosti s problemovymi rele u kotle protherm rejnok, bratr si tento kotel koupil, jiz v zaruce se mu zacala opakovat zavada prehrati, servisni technik, k nemu jezdil porad dokola az nakonec vymenil celou desku. Tato zavada se opakuje nyni po roku. Servisni technik jiz nevedel co s tim tak jsem ho donutil zavolat primo do prothermu a tam mu rekli ze osazovali rele ktere nevydrzely tento napor. Kotel je po zaruce jiz rok, na vymenenou desku servisak dal zaruku jen pul roku - pres leto. A nyni je vse tam kde bylo. Nova deska pry cca 2500kc nemuzete poradit jakymi by se dal kotel osadit nahradnimi rele aby se toto neopakovalo. Ci nejak jinak poradit co s tim? Predem dekuji.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Hynek Jebavý Datum: 02.12.2011 15:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107809 reakce na ... | Zdravím všechny s podobným problémem s nekvalitním čínským relé na kotli od Prothermu. Drzost výrobce je nebetyčná. Dát do kotel nekvalitní relé a pak nabízet prostřednictvím svých servisních opraven výměnu celé řídící desky za cca 4000 Kč (s prací), to je opravdu vizitka kvality. Relé vám odejde velmi brzo, ale ne zase před zárukou,s čímž je evidentně počítáno. Mně už odešlo některé relé ze spirály I i II. Diagnostika je těžká, ne vždy rele zůstané přilepené. Vyřešil jsem to tak, že jsem si relé šel koupit do Finderu /typ relé je níže v diskusi - má stejnou rozteč/ v Praze Hostivaři, mají jej ihned na skladě k odebrání, kus za cca 100 kč. Dále si desku odpojte a zaneste k člověku, který dělá servis spotřební elektroniky. Mně pomohl pan Kalivoda ze Žižkova: http://www.firmy.cz/detail/308783-jiri-kalivoda-praha-zizkov.html Relé odpájí a napájí nová za 20 minut práce (100 Kč).
|
|
Autor: Milan Ais Datum: 12.11.2010 21:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102445 reakce na ... | Dobrý den, dnes se mi na kotli Protherm Ray objevilo chybové hlášení f20 - přehřátí kotle (termostatu), a to vinou špatně nastaveného systému. Chybu jsem již napravil, ale můžete někdo polopatě poradit jak znovu kotel jednoduše oživit ? Díky za rychlou odezvu....
|
|
 | Autor: Stanislav Bartel Datum: 13.11.2010 08:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100012 reakce na ... | Je to servisní záležitost. Je třeba sundat kryt, zjistit proč se to přehřálo a mechanicky aktivovat havarijní termostat. Volejte servis v místě bydliště. Pokud jste někde tady od nás, tak 603253697. Tady jde už o nový kotel v řadě s řídící automatikou a přístup do servisního menu je obsluze nepřístupný. Nedoporučuji měnit parametry bez předchozího posouzení vytápěcí soustavy. Je řada parametrů, nastavená z výroby a řada parametrů, které je třeba při oživování nastavit nebo změnit.
|
|
 | Autor: Pavel Pavel Datum: 21.12.2011 10:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108009 reakce na ... | Dobrý den, neporadil by mě někdo jak odblokuji tu tepelnou pojistku u elektrokotle rejnok 9K, už mě to jednou dělal servisní technik, vzal si za to 150 kč a odešel. Zaboha nevím co tam zatlačil. ten černý plastový váleček zatlačit nejde, tak jak to udělal? díky za rady
|
|
 | Autor: Tomas Lejcek Datum: 01.02.2012 11:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108537 reakce na ... | Po tom co vnitrek kotele zchladne pod 60 stupnu odsroubujte ten cerny valecek a zmacknete ten cudlik co je uvnitr. Pokud stale sviti havarijni stav mate v kotli maly tlak. ( mene nez 1 bar)
|
|
Autor: Joska Donat Datum: 04.05.2010 16:12 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Zdravím. Tak Protherm zřejmě inovoval řídící desku a vyměnil poruchová čínská relé za relé značky Schrack. Tuto značku relé používáme pro průmyslovou automatizaci v dosti velkém měřítku a dle zkušeností jsou kvalitní. Mám nově koupený kotel Protherm Rejnok 15 kW a všechna výkonová 16 A relé jsou od tohoto výrobce. Problém s opálenými nebo spečenými kontakty by tedy již měl být vyřešen.
|
|
Autor: Dušan Müller Datum: 27.03.2010 09:22 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dobrý den. Měl jsem stejný, zde mnohokrát popsaný problém s relátky. Před dvěma týdny mi technik vyměnil celou desku (cena desky 1.900Kč není tak zlá oproti opravě desky svépomocí - 1ks relé cca 200Kč). Nyni mám ale opět problémy: kotel se sice nedostává do chybového stavu signalizovaného žlutou signálkou a odpojením bezpečnostní pojistky, nicméně: po aktivaci topných spirál termostatem při poklesu teploty vody ve výměníku dojde k nahřátí vody pouze ve výměníku a kotel během cca 1minuty vypne. Voda nejde ani do okruhu topení, ani do zásobníku TUV přes trojcestný ventil. Toto se opakuje stále dokola. Můžete prosím poradit co zkontrolovat ?
|
|
| |
Autor: Josef Novák Datum: 07.03.2010 14:59 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Reakce na nekvalitní řídící desky kotlů PROTHRM. Vážení,pokud je kotel v záruce tak trvejte na výměně řídící desky,po záruce si sežente dobrýho elektrikáře-kutila- a celou el.instalaci kotle nechte předělat na jednoduché ovládání a to spínáním stupňů 3fáz.stykači a jejich ovládání třemi na sebe nezávislými spínači.Ono je úplně jedno jestli se to sepne postupně automaticky a nebo najednou.Je to ohmický odběr a tak tam není žádná špička odběrová.A Čezu je to taky fuk.Jenom pozor na doběh čerpadla,tam je potřeba nainstalovat časové relé,stačí úplně jednoduché,já dávám na 65W vestavné pro osvětlení chodeb,hlavně levně a kotel chodí jako z praku.Nevím proč to Protherm takto zmodernizoval ale první kotle cca 20let staré takového nic neměli a pracují dodnes,jenom někdy odejdou topná tělesa.Toto je vše z praxe a už jsem nějaký kotel předělal a všechny zákazníci jsou spokojený.Jo akdyž se vám spálí čerpadlo je zase problém protože ono si nechali udělat speciální čerpadlo a to zase není v obchodní síti.Takže je to obyčejný VILLO, to už seženete a motorek se dá vyměnit,vlastně jenom spálený stator za nový a stejného výkonu,ty jsou normálně v prodeji.Tak se nebojte xperimentovat a určitě budete spokojený,hlavně musí být šikovný elektrikář a nebo kutil.S pozdravem všem Pepa N.
|
|
 | Autor: Pavel Čížek Datum: 08.03.2010 09:03 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Zdravím, a nešlo by nejaký zapojení + nějaké foto, časem se to určite bude hodit a moc lidem by to tu pomohlo. Předem díky Čížek.
|
|
| |
Autor: Josef Novák Datum: 27.02.2010 09:28 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Servisní tecdhnik je špatný,na desce jsou relé Čínského původu a oni se spékají,chce to jenom šijkovnýho elektrikáře a na desce vyměnit relé za HAGER a nebo EBERLE,velice jednoduché.Rlé stojí kolem 250kč.Nazdar.
|
|
Autor: Pavel Mára Datum: 05.01.2010 11:02 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Tak bohužel jsem měl také tu čest setkat se s problémem u rejnoku. Ale po přečtení těchto příspěvků mi není jasné, jestli mám také problém s relátky. Můj problém je v tom, že spirály netopí. Kotel svítí (HDO), ale teplota zůstává pod 30 stupni. (kotel není přetopen - chyba přehřátí nesvítí). A je vcelku jedno, jestli mám sepnuté I+II, I+III, I+II+III. Může se v tomto případě jednat o stejný problém s relátky, kdy se relátka nesepnou nebo problé je někde jinde? Když relátka vyřadím a kabely propojím natvrdo, kotel topí. Když kabely je zapojím zpět k relátků a proměřím, tak na jeden kabel u každého relátka je pod napětím, druhý ne. Jedná se tedy o problém s relálky? Překvapuje mě, že ostatní fáze také netopí - ostatními relátky také neprochází proud. Netuším, jestli relátka spínají postupně a pokud nesepne první, nesepnou ani ty ostatní nebo jestli je stav takový, že pokud by jedno relátko ze 3(6) bylo špatné, ostatní by měly fungovat, měl by jimi procházet proud a kotel topit?
|
|
| |
 | Autor: Bartel St. Datum: 05.01.2010 17:44 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Tady se zřejmě jedná o to, že chybí ovládací napětí +48V a +12V na řídící desce. Pojistka 80mA trafa ovládání. Dolní pojistka trubičková je čerpadlo, nad ní je trubičková 80mA ovládání.
|
|
 | Autor: Pavel Mára Datum: 06.01.2010 13:04 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Tak kolega mi změřil relátka i to trafo a říká, že tyto věci jsou v pořádku. Tak nevím, kde je zakopaný pes, ostatní součástky na desce otestovat neumím. Už nevím co bych měl vyzkoušet, asi se nevyhnu zásahu servisního technika, resp. výměně desky, pokud jí to bude.
|
|
| |
| |
 | Autor: Bartel St. Datum: 07.01.2010 07:57 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Řídící desky Protherm neopravuje, stejně jako ostatní výrobci a dodavatelé kotlů. Je však možno mi jí zaslat na dilenskou opravu do Havířova.
|
|
 | Autor: Pavel Cizek Datum: 07.01.2010 09:17 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Zdravím, Jeslti jsou dobré topné tělesa a nespínají relé bude to někde v řízení. Předpokládám že pokojový termostat je OK a spíná. Dále předpokládám že trafo je dobré a na výstupu je napětí mělo by být 2x18V. za diodou ZD1 by mělo být 12V a za grecem neboli za kondenzátorem C8 by mělo být 48V. Napájeci napětí IO. Zkuste toto pokud zde bude vse v opřádku podívám se dál.
|
|
 | Autor: Pavel Mára Datum: 07.01.2010 11:02 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | děkuji za informace. servisák sice vymění desku, ale cena kolem 4500 se mi zdá docela vysoká, nicméně asi mi nezbude jiné řešení, pokud problém neodhalím. Škoda p. Barteli, že jste až z Moravskoslezkého kraje, ze Středočeského kraje je to k Vám docela daleko. Zkusím dát desku opět kolegovi, aby proměřil napětí za diodou a kondenzátorem, trafo je podle něj v pořádku. Každopádně děkuji za radu. Topná tělesa jsou dle mého názoru v pořádku, pokud vyřadím desku, propojím kabely natvrdo a změřím spirály, tak jsou pod napětím. Ještě jedne postřeh. Včera jsem si přinesl desku od kolegy, který ji proměřil a zapojil jsem vše zpět. Kotel netopil - teplota zůstávala pod 30 stupňů. Tak jsem všech 12 kabelů na relé odpojil a proklemoval natvrdo 3 páry (jedno topné těleso), abych doma nezmrzl. Ostaních 6 kabelů jsem nechal odpojených (nepřipojeny na relé, neproklemovány). Kotel samozřejmě topil, opět jsem hlídal abych ho nepřetopil, při 80 stupních jsem ho vypnul. Pak jsem tyto 3 proklemované páry připojil na relátka, která spínají I+III, kotel jsem zapnul a když teplota klesla, relé sepnula a kotel celý večer topil - relé sepínala, tak jak mají. Pak jsem ještě zkusil prohodit kabely na a ta samá relé jsem zapolil 3 páry, které byly odpojeny (druhé topné těleso) a ty původní tři páry jsem nechal odpojené a neproklemované. Vše opět fungovalo - 3 relé spínaly. Uvidím, jak to bude vypadat, až přijdu dnes domů, jestli budu topit - na termostu mám nastavenou teplotu tak, že kotel mezi 20 až 15 hodinou netopí. Pokud bude vše fungovat, zkusím dnes topit na relátka II, III nechám odpojena. Nevím jestli je možné, že pokud je teplota kotle je pod nějakou hranicí, tak relé nesepnou. Např. když se celý den netopí, pak se začne topit, ale teplota kotle je pod 30 stupni, tak relé nesepnou, ale když se dosáhne určité teploty na kotli, tak pak se chytí. Možná je to nesmysl, nejsem elektrikář, nerozumím, jak a kdy relé spínají.
|
|
 | Autor: Pavel Cizek Datum: 07.01.2010 11:31 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Jestli je to tak jak říkáte, tak se mi to nějak nezdá. Vyzkoušel bych vyměnit desku opět za vaši, vyhřát kotel na oněch 80° a vyzkoušet jestli bude kotel reagovat jak s deskou kolegy, jestli ano, deskou to nebude a pak bych to spíš viděl na problém s termostatem, bud havarijním, nebo s provozním. Pošlete mi maila a já vám pošlu schémata at víte kam šáhnout (nebo kolega). Však my ty rejnok šmejdy rozchodíme :).
|
|
 | Autor: Pavel Mára Datum: 07.01.2010 11:35 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | To si nerozumíme, jednalo se vždy jen o jednu desku - moji. Možná jsem to dostatečně neuvedl. Kolega je technicky zdatnější, takže mi proměřovat trafo a relé.
|
|
 | Autor: Jiří Janota Datum: 22.01.2010 12:23 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dobry den pane Cizek, mam stejny problem s pretapenim kotle Rejnok. nemohl byste mi poslat schemata a nějaky typ na lepsi relé pro vymenu. Dekuji
|
|
| |
| |
 | Autor: Pavel Cizek Datum: 04.02.2010 08:52 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Chapu a nalezl jsem reseni pro vsechny: Zde ke stahnuti vse co jsem sehnal. http://uloz.to/3877182/schemav11.pdf http://uloz.to/3877180/schemav12.pdf http://uloz.to/3877181/servmanual.pdf Snad Vam i ostatnim toto pomuze, jak je videt tak tento kotel byl opravdu nejhorsi kup ktery se dal udelat :) PS: prave mi dosli z I-centr Brno dalsi rele na vymenu. Kdyby jste nekdo mel problem s tim vymenit si toto rele ci necim podobnym klidne se na mne obratte a muzeme se dohodnout na pripadne pomoci za rozumnou cenu. Mohu objednat, vyměnit stačí když se dopředu domluvíme na termínu já je objednám a jak dojdou dám echo a vy přijedete s deskou a je možnost vyměnit je na počkání cca 2hod. Dodaci lhuta rele je cca 1-2mesice skladem je obvykle nemaji.
|
|
| |
| |
 | Autor: Jiří Pojer Datum: 10.02.2010 12:49 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Mám zřejmě stejný zde popisovaný problém s vadnými relé. Pokoušel jsem se stáhnout servisní manuál z odkazu, ale nadaří se to, pdf soubor je asi poškozený. Nemůžete ho prosím poskytnout- uložit znovu, pokud máte funkční? Schemata stáhnout šla.
|
|
|