Kotle Benekov CXX |
Autor: Franta Flinta Datum: 27.12.2009 23:10 | Zdravím, mám doma od poloviny října C15P,zajímali by mě Vaše poznatky s provozem těchto kotlů. Tady je pár mých prvních dojmů: Ze začátku to byla katastrofa,dehtoval,spaliny kondenzovaly už v kouřovodu,o komínu ani nemluvě.Seděl jsem u něho hodiny a laboroval s nastavením přikládání i zatápěcí klapky na kotli.V prostoru hořáku byl kouř,který který se srážel na tělese kotle v dehet.Bydlím v celkem větrné oblasti,komínový tah se pořád měnil,proto se kotel v útlumu nedal nastavit a při teplotách v listopadu okolo 10°C byl v útlumu po většinu dne(palivo prohořívalo do retorty).Ke kotli jsem chodil i v noci a tloukl se do hlavy za co jsem to vyhodil tolik peněz. Tah a kondenzaci jsem doufám vyřešil regulátorem komínového tahu co nabízí esel.Doporučuji všem co mají tah větší než předepisuje výrobce.Hoření v útlumu se zlepšilo a hlavně zbavil jsem se kondenzátu v komínové vložce.Zatápěcí klapku mám stále mírně pootevřenou(cca na 1/4 při venkovní teplotě okolo 0°C).Když jdou teploty na horu otvírám více,když dolů přivírám.V těch mrazech kdy jel kotel takřka nepřetržitě byla samozřejmě zavřená,ale pokud kotel přechází do útlumu mám ji cca o 1 otočku pootevřenou. Dokoupil jsem si ještě jednoduchou regulaci se servopohonem na 3cestný směšovací ventil a nyní jsem s kotlem celkem spokojen.Ovládám ho přes pokojový programovatelný termostat,v syst.je 3cesťák,který si ovládá kotel sám a hlídá teplotu zpátečky a již zmíněny směšovač.Vytápím cca 115 m2,okna v plastu 45 zdi + 8cm polystyrén,ale nezateplené podkroví kde máme ložnici.V soustavě mám zapojen ještě 125 l bojler.Na radiátorech mám prog. termohlavice a topím na 22/17°C Když bylo mezi 10-15 °C spotřeba byla cca 18-22kg a tento měsíc v těch mrazech -10 až - 15 °C 30-40 kg.Laboruji ještě co je lepší z hlediska spotřeby,jestli topit na 70 °C a do bytu pouštět 55 (víc nemůžu kvůli podlahovce v koupelně) a kotel přepínat přes termostat útlum/topení/útlum,nebo nastavit směšovací ventil na nižší teplotu ale nechat kotel topit takřka non stop na 65 °C a do topení pouštět cca 40-45°C.Zatím nevím... Zajímali by mě i vaše poznatky a spotřeba. Zkoušel jsem i míchat pelety s ořechem2 v poměru 10:1.O dost se zlepšilo hoření v útlumu zkrátil jsem čas chodu podavače z 6 na 4,5 s.Ale jelikož bylo uhlí dost vlhké mám pocit že se trochu snížila výhřevnost.Plánuji pořídit suché uhlí a zkusit to znovu a také topit čistě uhlím(samozřejmě už ale s hořákem na uhlí) o dotaci jsem ještě nežádal tak v tom nevidím problém.Jen tak mimochodem už byla u někoho z vás kontrola?
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Martin Špán Datum: 19.02.2012 17:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | Zdravím všechny a žádám o radu. Řešíme spolu s panem Nehybou, který instaloval C 25 do svého domu s podlahovým vytápěním přes aku problém s jeho systémem. Dle mého pochopení jeho situace má kotel zapojen na 1000l aku nádrž, z této pak na podlahové vytápění do svého domu pomocí pokojového termostatu. Dále má připojen bojler 120l a jeden radiátor .Kotel dle mého je zbytečně silný a po nahřátí aku jede dlouho v útlumu a prohořívá mu palivo do podavače. Řízení není ekvtermní regulací, pana Nehybu jsem požádal o schéma zapojení jeho kotle do systému, schéma dodá. Byl bych rád, kdyby jste poskytli své názory a postřehy, jakým způsobem mu poradit a jak systém co nejlépe doplnit popř. něco odstranit, tak aby mu to šlapalo jak má. jelikož i já a myslím že nejen já jsem z těchto diskuzí hodně pobral a taky jsem se první sezonu s C 25 kou seznamoval děkuji za každý příspěvek a radu. S pozdravem
|
|
 | Autor: Pavel Zilvar Datum: 19.02.2012 20:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102207 reakce na ... | Dobrý den, k tomuto způsobu vytápění si dovoluji připojit jeden můj malý postřeh. Pokud bude kotel C25 dobře nastaven pro dobu jeho útlumu, nemůže, podle mého názoru, dojít k propálení do podavače vůbec. Pokud bude nastavena kratší prodleva podávání v útlumu, palivo prohořívat vůbec nemůže. Nejdelší doba prodlevy podávání paliva pro útlum pro kotel C25p je doporučována na 4 až 6 min. Dále je to vypozorováním, zda palivo při podání v útlumu např. nepropadá a nedělá se typ kupičky sopka. Kupička by měla být vypouklá a zaoblená nad třetí spodní řadou průduchů u C25p. Pak hoří palivo pouze na povrchu a ve spodku hromádky okolo šneku k prohoření nemůže dojít vůbec. Tento ideální stav v hořáku za útlumu zamezí též tvorbě nápečků skloviny. Další z věcí bych si dovolil tvrdit, že na akumulační vytápění C25 není vhodný. Volil bych kotel se samozápalem. Ale pokud se dobře nastaví útlumová charakteristika, jak jsem popsal výše, s C25 se topí běžně celý rok, např. je doporučen i k letnímu provozu pro výhřev bojleru - i zde je ve většinu času v útlumu, tedy bych se ho tolik neobával. Děkuji. PZ
|
|
 | Autor: Martin Špán Datum: 20.02.2012 08:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | Pánové zdravím, plánek zapojení pan Nehyba dodá, zapoměl jsem dodat, že topí uhlím, ale to je celkem jedno. Je jasné, že kotel pro jeho systém bude předimenzovaný. Jinak to nastavení prodlevy v útlumu není při topení uhlím, tak rozhodující, i 40 min. není problém, mám to vyzkoušené. Tam je problém té dlouhé doby v útlumu. ta voda nemá kam jít, Ten systém bude celý špatně, silný kotel, aku , řízené nevím jak. Je jasné, že zapojením samozápalu by byl problém vyřešen,dle mého nejrozumější řešení s topením s aku a peletama místo uhlí, momentální nahřívání aku asi bude přes termostatické ventily, uvidíme podle plánku. Řízení ekvitermou by dle mě tomu mohlo trošku pomoct, s nastavením u kotle se toho moc dělat asi nedá. Jinak pane Zilvar přitápím dřevem, protože mi zbylo ve stodole a jak jsem již psal ,je to o vlhkosti, po dehtu ani památka a to mám kotel zavřený komplet. A pomáhám si tak už měsíc, s pákou na čištění jsem za celou dobu spuštění kotle ani nehnul, , ne že bych nemoh ,včera jsem chtěl kotel čistit a nebylo co, jen hořák. A jak jste na tom se spotřebou letos? Ty mrazy stály za to co ? Hezký den a dík za názory.
|
|
 | Autor: Pepa zDepa Datum: 20.02.2012 09:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101800 reakce na ... | Zdravím, pane Špán, možná by nebylo od věci tu akumulačku prostě odpojit a jet na přímo. Asi by to stálo za pokus. Myslím, že i když ten kotel pojede na minimální výkon tak bude po problému. Co se týká nižší teploty vody pro podlahovku, tak to přece řeší ventily nebo směšovače. Posoudil bych i to, jak dlouho aku vydrží. Natopit, kotel nechat vyhasnout a zas zatopit. Pokud mu vydrží aku týden tak mi to připadá i výhodné.
|
|
 | Autor: Pavel Zilvar Datum: 20.02.2012 09:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102207 reakce na ... | Dobrý den, letos je to se spotřebou horší proto, že topím pouze peletami - 5 tun je již v ohništi od října, což je dle venk.teploty u mne 28 - 50 kg na den.. Se dřevem mám špatné zkušenosti, ale zajímalo by mne, zda je pravdou tvrzení některých odborníků, že přitápět dřevem až po úplném vyprázdnění násypky, tedy že si kotel jede pouze ne dřevo bez pelet. Vím, že topíte uhlím, ale našel by se zde někdo, kdo ví, jak je to správně? Někdo naopak tvrdí, že pelety musí také kotel do dřeva podávat. Děkuji. PZ
|
|
 | Autor: Martin Špán Datum: 20.02.2012 18:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | O odpojení té aku jsem také uvažoval, že by to šlo, uvidíme až nám pošle nákres zapojení, bez toho to je o ničem, myslím že i ekvitermka by byla lepší než to zapínat přes pokoják a čerpadlo, to je na houby. Uvidíme. Jinak pane Zilvar nemusíte vyprázdnit zásobník při topení dřevem, stačí povytáhnout zásuvku podavače, To je ale na houby, já jedu bez jakéhokoliv přepínání, vypínaní, s peletama prostě přihodím pokud jsem doma dvě polínka, za hoďku zas a jsem o 10 kilo níž, ale jak říkám, loni to nešlo, rok schnutí navíc a bez problému. Ale opatrně se dřevem, nenarvat to až po vrch, jinak vyskočí červený trpaslík. Jinak se dá i vypnout podavač vytáhnutím zásuvky podavače, přes rošt hodíte kousek plechu, přepnete na jiné a topíte dřevem. Taky jsem to loni zkoušel a jde to, jenom bacha na množství kvůli vyvaření a kdo to má pořád hlídat, jestli tam dřevo je nebo ne, takže to dělám při běžném chodu kotle když jdu přes kotelnu, včera koš dřeva a 10 kilo dole-přes den. jinak se spotřebou jsme na tom stejně. Pne Nehyba jak dlouho Vám jede kotel v útlumu, když natopíte aku ? jinak na C 25 samozápal namontovat prý nejde. Není na to stavěný.
|
|
 | Autor: Martin Binder Datum: 19.02.2012 23:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108857 reakce na ... | Zdravím, souhlasím s p.Zilvarem. Určitě bude nutné si prvotně pohrát s nastavením útlumu. Ale zároveň se také domnívám že je možná kotel pro tento systém předimenzovaný, což by mohl být trošku problém jak se jednou ta akumulačka nahřeje tak pak funguje jako setrvačník a při obsahu 1000l horké vody to pak musí topit týden i bez kotle:-) škoda že neznáme detailněji zapojení a provedení systému ( kolik a kolikacestných ventilů je osazeno, jak velká je vytápěná plocha, jaké izolace jsou v domě použity resp. tepelné ztráty...) toť mé postřehy
|
|
 | Autor: Vladimír Nehyba Datum: 20.02.2012 09:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108072 reakce na ... | Že pro náš systém bude tento kotel asi předimenzovaný mohu jen potvrdit. Bohužel chtěl jsem naivně přitápět i dřevem a v C15 dřevem přitápět nejde. Teď už vím, že je lepší topit jen tím uhlím, ale to vám nikdo neřekne. Jelikož už jsem ten kotel koupil, tak řeším co teď. Asi je blobost jej prodávat a kupovat jiný slabší a trvat jiném systému, když už je to udělané. Teď vím, že to asi není nejlepší způsob, ale to jsem před tím nevěděl, jelikož jsem žádné postřehy před tím nikde nenašel a vše zjišťuji, až jsem se o to začal zajímat na tomto foru a děkuji všem za příspěvky. Chtěl bych jen vyřešit co teď s tím, když už ten kotel mám a i celou kotelnu. Udělám nějaký plánek a vložím jej sem. Doufám, že to nakreslím správně.
|
|
 | Autor: Vladimír Nehyba Datum: 24.02.2012 08:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108072 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Konečně jsem se dostal k náčrtku. Snad jsem to načrtl správně. Trochu k vysvětlení. Nejsem topenář, ale při montáži jsem se jich ptal jak to asi bude fungovat. Čerpadlo do podlahovky je ovládané přes pokojový termostat, kterým lze nastavovat teplotu pro den noc, manuál apod. Termostat za tím čerpadlem slouží k tomu, kdyby náhodou přestal fungovat třícestný ventil před čerpadlem a šla do podlahovky vysoká teplota tak ten termostat odstaví čerpadlo. Termostat před akumulační nádobou ovládá dvoucestný ventil do boileru. Na boileru je pak jsou ještě další termostaty pro elektrické natopení a pro ten dvoucestný kohout. Ještě jeden postřeh. Změnil jsem nastavení podle p. Špána a kotel jede. To, že se jsem zjistil, že uhlí hoří ve šneku, že trubka začíná být červená se stalo jednou a vůbec nevím proč. Docela jsem se toho zalekl a hned jsem se ptal na názor. Co je asi špatně, tak prostě v těchto teplotách nad 0°C kotel moc nejede stačí to krásně vytopit i snad v tom útlumu(to sice ne ale prostě nejede na plný výkon skoro vůbec) Je pravda, že tam ještě nebydlíme, tak uvidím jak příští zimu. Taky jsem změnil uhlí na Bílina-Ledvice a uhlí je shořené na prach. Je to prostě alchymie.
|
|
 | Autor: Michal Juřica Datum: 24.02.2012 12:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101743 reakce na ... | Zdravím pane Nehyba se zapojením vám asi neporadím-nejsem topenář.Ale zarazilo mě,že vám uhlí zahořuje do podavače.V kterých místech jste to měl rozžhavené?Bylo to uvnitř kotle,nebo venku? Protože jestli byl podavač žhavý vně kotle,mělo by se uvést do činnosti čidlo zahoření.To uvede do činnosti podavač,který by měl vytlačit žhavé palivo do hořáku.Funkci čidla jde vyzkoušet tak,že odpojíte dole za kotlem konektor čidla zahoření.Po odpojení se vám rozsvítí červeně na displeji porucha(pravé horní tlačítko) a kotel začne tlačit palivo do hořáku... Pokud vám palivo žhne pod hořákem bude to chtít zkrátit prodlevu podávání paliva v útlumu. Jestli se nepletu,ptal jste se tady i po reg.tahu.Jestli ho ještě nemáte,tak si ho určitě instalujte.Omezí to také prohořívání paliva do podavače... MJ
|
|
 | Autor: Vladimír Nehyba Datum: 24.02.2012 18:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108072 reakce na ... | To že byla trubka pod hořákem ve které vede šnekový podavač červená se mi stalo v jednom případě, ale dost mě to polekalo a taky jsem se hned zde dotazoval. Vůbec nevím proč se to stalo. Nyní je po většinu dne nad nulou a kotel sice jede v útlumu, ale toto se mi už neobjevilo. Nevím jestli to nebylo třeba uhlím. Teď používám z Ledvic, před tím nevím odkud bylo. Nastavil jsem i jinak kotel. Vyzkouším ještě funkci toho čidla. Nevím zda pořizovat ten regulátor tahu. Ze své zkušenosti při stavbě domu svépomocí už vím, že existuje spousty věcí co se prodává jen kvůli tomu, že se to vyrábí. Netvrdím, ale že je to případ toho regulátoru, možná, že jej někdy pořídím, ale teď určitě ne. Než něco koupím a instaluji, tak se hodně budu nejprve ptát. Objasnil by jste mi jeho funkci, která omezí prohořívání, paliva v hořáku, i když teď s tím problémy nemám, ale kdyby se zase objevili. Dnes je u nás dost větrno, a nic zvláštního na kotli, hoření, nebo pod. nepozoruji.
|
|
 | Autor: Michal Juřica Datum: 24.02.2012 18:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101743 reakce na ... | Zdravím, komínový tah je závislý na mnoha faktorech a je proměnlivý.Pokud ho máte vyšší než je daný výrobcem kotle,může působit problémy. -urychluje proud spalin-spaliny nestihnou předat teplo výměníku a odcházejí komínem ven=snížená účinnost kotle a vyšší spotřeba paliva... - když je kotel v útlumu tak si komín nasává vzduch přes vypnutý ventilátor a pokud se tah zvýší třeba větrným počasím bude komín nasávat takové množství vzduchu,jako by se ventilátor točil na 10-20% a palivo vám bude prohořívat do podavače. Dnes to třeba nebude tak markantní,protože je venku celkem teplo a tah je také závislý na rozdílu teploty spalin a venkovní teploty a uhlí asi nebude na tah tak citlivé jak pelety… Mě každopádně regulátor dost pomohl.Ustálilo se hoření paliva a zbavil jsem se i kondenzu v komínové vložce,i když při teplotách na 0°C už malinko otvírám komínovou klapku. Když projdete forum,někde tu je diskuze o regulátoru,tak uvidíte co říkají i ostatní… MJ
|
|
 | Autor: Martin Špán Datum: 25.02.2012 11:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101893 reakce na ... | zdravím, pane Nehyba už asi vím , kde se stala chyba s nahřátím roury podavače ,po konzultaci s kolegou se může stát, že u uhlí to zůstane viset v zásobníku, šnek se protočí párkrát naprázdno a tím, že v hořáku poklesne dávka paliva, tak se to prohřálo až dolů, je to spíše ojediněle, ale stát se to může, jak to propadlo, tak to jelo dál. Jinak k tomu plánku zapojení, popravdě mě osobně se to moc nelíbí, podotýkam i pro ostatní, nejsem odborník, ale z mého hlediska mi to připadá jak průtokáč, aku je dle mého zbytečná, když už ji tam máte, tak by se po nahřátí měla odstavit a po vychlazení opět zapnout, u Vás je to průtokáč, ten kotel Vám jede v útlumu pořád.!!! Zapojení bojler radiátor, tam nevím, poslal jsem to klukům co s automaty dělají, ať mi k tomu něco řeknou. Každopádně regulace, pokoják se zapínánim čerpadla a termostaty, dle mě nedostatečná. K regulátoru tahu nevím, já ho nemám, jedu celou sezonu na zavřený kotel a nemám problém, u mě nemá vliv na hoření, snad by to mohlo být dobré na odvětrávání komínu ,kvůli kondenzu, nebo v případě špatného tahu, zase je to 1200, to zas není nějaká katastrofa. To je z mé strany asi tak vše, snad se s pomocí dalších k něčemu doberem. zatím
|
|
Autor: Martin Binder Datum: 18.02.2012 22:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108857 reakce na ... | Fotogalerie:
| Dobrý večer páni kolegové kotelníci. dnes jsem provedl čištění kotle a komínu, jelikož si to po těch mrazech oba zaslouží... jako poslední čistím hořák a když jsem ho drbal tím kartáčem, tak jsem si vzpomněl na památnou větu " kde asi soudruzi z NDR udělali chybu ?"
|
|
| |
 | Autor: Martin Binder Datum: 19.02.2012 09:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108857 reakce na ... | převážně O2 od začátku sezóny.... tohle se udělalo za poslední necelé 2 měsíce... při předchozím čištění to bylo v pořádku... Asi v Ledvicích narazili na radioaktivní uhlí, nebo se spíš projevila únava materiálu a vypálilo se to na oslabených místech - ve sváru. Sice je kotel už po záruce ale pošlu to do benekovu a uvidíme co mi k tomu řeknou,,, fakt se mi nechce kupovat za 5400,- novej hořák, tak třeba ojetý brzdový kotouč a trocha fantazie.... Pane Směja, co vy na to jakožto nejpovolanější kotelník?
|
|
 | Autor: Vladimír Nehyba Datum: 19.02.2012 09:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108072 reakce na ... | Mám kotel Benekov C25, ale hořák na uhlí mám jiný. Tak teď nevím, jaký tam má opravdu být. Chtěl jsem topit uhlím z Ledvic a taky nevím teda, jestli mám či ne.
|
|
 | Autor: Martin Binder Datum: 19.02.2012 09:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108857 reakce na ... | toto je hořák na pelety, originál na uhlí má dírky i na horním prstenci aby to rozfoukávalo popel a vše dohořelo na maximum, to je jediný rozdíl. Letos jsem ho čistil 5x a toto se objevilo až nyní, při těch mrazech jel kotel tři týdny nonstop na 100% a hořák to nevydržel :-(
|
|
 | Autor: Vladimír Nehyba Datum: 19.02.2012 09:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108072 reakce na ... | V tom hořáku lze teda topit jak pelety tak uhlí nebo obilí apod? Nemusí se měnit. Mě topenář řekl, že bych musel vždycky vyměnit hořák? Slyšel jsem, že v kotli někdo topí i odpad z řepky. Jen s tím musí pomalu, že moc hřejí. To by šlo v jakémkoli hořáku? S tím 100% výkonem jsem na tom opačně. Já mám problém, že nám kotel stačí dům vytopit rychle a podlahovka potřebuje menší teplotu, tak mi na 100% jede jen málokdy. To asi taky není dobře. Je to docela maturita topení a i kotel vyladit.
|
|
 | Autor: Martin Binder Datum: 19.02.2012 10:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108857 reakce na ... | já na tento hořák pálím jak pelety tak uhlí, nemyslím si ale že ta deformace je způsobena tím, že se v peletovém hořáku pálí uhlí... materiál hořáků je stejný, jen těch dírek má uhlák víc... Na veškerý agro sajrajt je podle mě nejlepší hořák který se otáčí při pohybu podavače. Agro peletky se mi v peletovém hořáku spékali ani přidávání vápna nebylo ideální...
|
|
 | Autor: Pavel Zilvar Datum: 19.02.2012 10:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102207 reakce na ... | Dobrý den, to nemůžete takto hořák dávat na odiv zde takto v diskusi. Vy nevíte, že na všechno existuje odpověď? Např., že nemáte topit granulemi z odpadu výroby leteckého paliva a pod.. Raději hořák nikam neposílejte, ušetřite za poštovné. Definice zní, že musíte nastavení kotle přizpůsobit charakteru paliva. Ale něco bez legrace: hořák u C25p má jen rozdíl v počtu řádků průduchů, jsou zde tři řady. Jinak můžete pálit jak pelety tak uhlí. Hold každá výroba všech výrobků na světě se řídí prvotní prioritou - ušetřit za materiál. PZ
|
|
 | Autor: Martin Binder Datum: 19.02.2012 19:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108857 reakce na ... | Dobrý večer pane Zilvare, nevidím jediný důvod, proč bych zde nemohl ukázat fotky hořáku, nikoho tím nepomlouvám a neurážím a v rozporu s pravidly diskuze to není ( ale záleží jak si to kdo vyloží ) Žádnými granulemi či jinými sajrajty v kotli netopím, jak se zřejmě domníváte a k příslušnému palivu vždy zvolím doporučené nastavení. Také nemám v úmyslu hořák demontovat a posílat do Benekovu poštou, jak bych asi topil ?? fotky mailem budou zajisté dostačující. Deformace hořáku je pouze na jednom místě... z druhé strany je hořák standardně opálený a bez poškození.... Děkuji za Vaše postřehy.
|
|
 | Autor: Pavel Zilvar Datum: 19.02.2012 20:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102207 reakce na ... | Vážený pane Bindere, to vůbec nebylo mířeno proti Vám ale sarkasticky jsem předpovídal odpovědi na propálení hořáku každého z mnoha výrobců kotlů. Buďte zdráv! PZ
|
|
 | Autor: Martin Binder Datum: 19.02.2012 22:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108857 reakce na ... | OK, asi jsem si to špatně vyložil.. :-) Ale "nehodím flintu do žita" a nedomnívám se že by to bylo zapříčiněno tím, že by výrobce něco schválně "ojebal" (zatím). Z vlastní praxe sice znám případy kdy výrobce ocel. konstrukcí záměrně použil jiný materiál než předepsaný, protože to pro něj bylo v nákupu o pár korun na kilo levnější... ale taky znám případy kdy použitá ocel nevyhovovala složením, což se projevilo třeba po žárovém zinkování ale toto výrobce nemohl ovlivnit.. kotelníkům zdar
|
|
 | Autor: Michal Juřica Datum: 19.02.2012 15:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101743 reakce na ... | Zdravím kolego kotelníku ;-) pokud by jste chtěl mám doma jeden uhelný hořák.Já už přesličkovýma peletama netopím tak mi doma leží... Pokud máte zájem napište. MJ
|
|
Autor: Pavel Svoboda Datum: 14.02.2012 20:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101797 reakce na ... | Protože se debata opět hezky rozjela poprosím kolegy aby se podělili o informaci jaké peletky, odkud a za jakou cenu nakupují. Zároveň ocením radu ohledně rozumného zdroje peletek v okolí Ostravy. Za odpovědi děkuji.
|
|
Autor: Martin Markus Datum: 09.02.2012 20:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108702 reakce na ... | Dobrý den páni Stavebníci jedná se mi o to jak tlusté zdivo na garáž přilepenou k stavbě 5x5m na střechu dám hranoly po kterých budem chodit bude stačit 200mm příčkovka a nebo musím dát 250-350mm tvárnice aby to ten strop udrželo osobně si myslím že 200mm tlusté by aj stačilo nevím a děkuji...
|
|
Autor: Pavel Zilvar Datum: 09.02.2012 14:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102207 reakce na ... | Dobrý den, dva roky topím v kotli na pelety Benekov C25p dle nastavených hodnot v Návodu na obsluhu řídící jednotky Siemens. Až nyní jsem zjistil, že se značně liší od doporučených hodnot od výrobce a to především v nastavení ventilátoru a v nastavení podavače paliva. V nastavení ventilátoru se jedná o značný rozdíl, který odstraňuje zbytečné vyfoukávání pelet z hořáku vzduchem bez jejich účinku. Zajímalo by mne, jakých hodnot se u těchto kotlů držíte Vy? Jde o rychlost vystoupání teploty do útlumové a zároveň o úsporu paliva. Např. dodržet při 100% výkonu 45 ventilátor a nebo 28? Děkuji za příspěvky. Pavel Zilvar
|
|
| |
| |
|