POMĚR CIHLA VS. IZOLACE

Reklama
MF Miloslav Fránek @miloslav.franek před 13 roky21.11.2010 21:41:00
POMĚR CIHLA VS. IZOLACE

Dobrý den,

přečetl jsem mnoho diskuzních vláken (nejen) na tomto webu a stále jsem nenalezl odpověď na základní otázku, která jistě trápí většinu stavebníků-investorů. Vyplatí se z pohledu jednorázových investičních nákladů a pozdějších provozních nákladů spíše více cihly, nebo více izolace?

Mám na mysli zejména cenu za m2 zdi a orientační náklady na vytápění, řekněme u modelového domu z Porothermu o ploše 100 m2 (10 x 10 m), nadmořské výšce 400 m.n.m., klasickou orientací (obývák na jih, technické zázemí na sever atd.), vytápěného elektrickým kotlem.

Pokud by někdo dokázal udělat tabulku alespoň pro tři varianty (cihla + izolace) 24 + 20, 30 + 15 a 44 (Eco+) + 0, ze které by bylo možné vyčíst cenu za m2 zdi, orientační náklady na vytápění, U a R, byl bych mu velice vděčný. Doposud se setkávám spíše s názory typu "myslím si, že...", "volil bych spíše..." atd. bez patřičného zdůvodnění objektivními čísly.

Jenom dodávám, že je mi jasné, že téma je velice široké a já problematiku ve svém dotazu velice zjednodušil. Myslím ale, že pro získání elementární informace postačí.

Velice děkuji za pomoc, věřím, že jí uvítají i další.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

89 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.