Stěny z betonových panelů

Autor: David Zdeněk
Datum: 23.09.2011 11:40
uživatel: 100379

Dobrý den všem.
Stále řeším z čeho si postavit ten svůj domek (asi jako každý) a hodně mě zaujalo toto řešení: http://www.pasivnidomy.cz/nosne-konstrukce-pasivnich-domu-mohou-byt-i-z-betonu.html .Bojím se toho že jsem si ho trochu zidealizoval a proto prosím všechny o sdělení Vašeho názoru (co je tam špatně případně proč ,není tam něco na první pohled skryté atd.)

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 37   starší >>
Datum: 24.09.2011 10:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101026
reakce na ...
Betón je dobrý materiál: http://www.veronica.cz/?id=185 . Je tam niekde cenník? Ak by to bolo predražené, pokojne si beton odlejte do debnenia.

Datum: 24.09.2011 19:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pro můj dům cca. 120m2 je to za stěny s dopravou a montáží cca 330 000,-.

Autor: Jano Hrach
Datum: 29.09.2011 20:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To je zaujímavá cena.

Autor: Jiří Mitáček
Datum: 07.10.2011 22:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100188
reakce na ...
Vážně? Když to srovnáte třeba s BST nebo ZB tak jste alespoň na 5ti násobku.

Datum: 08.10.2011 09:52 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano je , ale je třeba srovnat cenu vyzděné stěny (doprava materiálu , zedníci ,) a také zajištění vzduchotěsnosti.Bohužel BST byl můj favorit ale z jistých důvodů se mě už 2 roky nedaří doladit jisté věci.Proto jsem se poohlížel po jiné možnosti a celkem mě to oslovilo proto jsem to hodil sem abych měl i jiné názory ,zkušenosti.Předpokládám že za vyšší cenu dostanu i vyšší kvalitu ,rychlost a méně práce.Ale ještě to není definitivní rozhodnuto.

PS:Zkuste prosím zhodnotit materiál i po jiné stránce než je cena.Děkuji David

Datum: 08.10.2011 11:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ok, ale co se Vám nedaří na BST doladit?
Osobně bych šel teď asi do 15cm ZB, než do BST protože s 15cm BST maj statici noční můry. Doprava materiálu je jistě taky mnohlem snažší než u panelů a práce to taková zas tak není. Zdil jsem kolem 60ti tvárnic za den (7-8m2). Pokud Vám nezáleží na ceně tak jdete do monolitu litého přímo na stavbě do bednění. VYjde Vás to pravděpodobně i levněji a bude to rychlejší než pokládka panelů.

Datum: 08.10.2011 11:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ten problém je převážně s architektem (ty) ale to sem tak nějak nepatří.Cena monolitu mi není známa ale pokud uvěřím tomu co se tam píše tak nedosáhnu na šířku nosné stěny 120 mm.Dopravou mám namysli dovoz BST ,složení ,manipulace na desce ,písek ,cement atd.Uvedená cena je včetně dopravy a montáže.Sólo cena panelu je 1312 za m2 včetně elektro rozvodů.Peníze řešit musím jako každý.Ale na druhou stranu pokud to stojí za to tak si rád připlatím.

PS:Utěk k z práce na stavbu neplánuji :-)

Autor: Petr Veselý
Datum: 05.12.2011 19:09 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107800
reakce na ...
Dobrý den,

jak by jste u BST nebo ZB řešil izolaci obvodových stěn od základové desky? Nebo jak se řeší u panelů?

Děkuji

Datum: 06.12.2011 15:41 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den,
u BST o kterých jsem původně uvažoval jsem měl představu že dutinu vyplním EPS u prvního a možná i druhé šáru.U panelu je to řešeno dle přiloženého obrázku.

Autor: Petr Veselý
Datum: 06.12.2011 15:51 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107800
reakce na ...
Někde jsem tu zahlídl založení BST na pěnosklo, ale nedokáži posoudit zda je to staticky OK.

U panelu, ale něajký mini tepelný most přece jen zůstane, ale asi se jedná o zanedbatelnou hodnotu. Toto řešení je únosné na patrovou konstrukci?

Máte nějaký tip na výrobce panelů? Zajímalo by mne cenové srovnání.

Ytong
BST
Panely
ZB

včetně izolace a stejného R pro pasivní dům.

Datum: 06.12.2011 17:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Koukněte na Statik Nutil ,tam je to popsáno podrobně a klidně se jich můžete zeptat na cenové srovnání.

Datum: 12.12.2011 15:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Využitie porobetónu na izoláciu železobeónových stien smerom do základov, pre inšpiráciu 2 verzie:

verzia A:
Na deku polozite 1 rad porobetonovych tvarnic z obycajneho siveho porobetonu 3 MPa, siroke 15 cm a vysoke 25 cm. Tieto tvarnicu budu sluzit aj na ukotvenie betonarskeho debnenia, aby sa vodorovne neposúvalo. Po odliatí stien dáte do miestností polystyrén a zalejete poterom.

verzia B:
Na deku polozite 1 rad porobetonovych tvarnic na bok, vyska radu bude 20 cm. Zbytok priestoru vyplnite polystyrenom. Zalejete "poterom" cca 5 cm s dilataciami na vnutornych stenach. Na par miestach nalepite 15 cm tvarnice na ukotvenie betonarskeho debnenia. Vylejete steny.

Datum: 12.12.2011 16:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
...a pak Vám někde nejlépe v zimě v domě praskne voda vyteče lednička a budete mít dům připomínající jednu velice známou stavbu v Pise :-D
Já vím přeháním, ale mě tam ten Ytong nějak nesedí. Pevnost mokrého klesá dost výrazně a v kombinaci z mrazem z tomo máte ledovou cihličku, která nejpozději na jaře roztaje.
Stavba (jakákoliv) by měla IMHO vydržet, bez větší úhony běžné havárie.

Datum: 12.12.2011 16:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
O hydroizolácii ste počul? Napríklad taká ipa. Kolko myslíte že prepustí vody vybrovaný betón pevnosti 30? A čo tie milióny premrznutých domov postavených z porobetónu? :-D Ok, navrhnite niečo lepšie.

Autor: Juraj Gradoš
Datum: 09.01.2012 18:12 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107234
reakce na ...
Zaujimave riesenie - A nezvazoval ste vnutorne zateplenie? Zmizli by starosti s tym TM a beton by siel az po podlahu. Komplikacia ale moze byt pri strope, ale aj to je riesitelne. Na SK som uz videl aj tvarnice z EPS, ktore sa pouzivali ako prve v strope, aby medzi tvarovkami v strope a stenou nebol az taky TM - je tam most iba tou tycou, na ktorej drzia tvarovky.

Datum: 09.01.2012 22:55 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano zvažoval ale to jsem chtěl stavět z BST.V tomto novém systému to ale nechám zvenku.

Datum: 06.12.2011 17:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
vyplnit BST dutiny můžete, ale valný vliv na TM to mít nebude nehledě na pracnost. Běžte se na nějakou BST tvárnici podívat a pak Vás to přejde. Na pěnosklo BST založit jde, ale to už bych šel radši do subtilnějšího monolitu. To pěnosklo je dost drahý.
BST tvárnice jsou určeny především pro vnitřní zateplení i když se vnější nevylučuje.

Datum: 11.12.2011 15:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Penosklo s izolacnou schopnostou porovnatelnou s porobetonom ma orientacne rovnaku cenu ako ten porobeton. Napriklad 10 cm penoskla izoluje podobne ako 25 cm porobetonu a aj cena tejto izolacie je porovnatelna.

Avsak penosklo ma udajne oproti porobetonu malu unosnost, odolnost voci cementu a poziaru, a tazko sa zhana.

Datum: 11.12.2011 15:51 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Požár jsem pravda neřešil, ale až bude požár takového rozsahu že to ohrozí vrvní zaizolovaný šár pěnoskla, tak už je to celkem jedno. Pokud se bavíme o běžném RD tak nevidím důvod bát se pěnoskla. Ona běžná malta je na tom ještě hůř. Pěnosklu vadí oheň Ytongu zase voda. A oheň taky nebude úplně ok.

Datum: 12.12.2011 09:14 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pevnost penoskla je 0,45 MPa, pevnost obycajneho siveho porobetonu je 3 MPa, teda 6x vyssia. Ytong neodporucam pouzivat koli zdravotnemu hladisku. Porobeton sa lahko zhana a lahko sa s nim pracuje, napriklad reze. Penosklo musi byt natrete asfaltom, aby ho neznicil cement, rezanie penoskla je problematicke. Sklo na vzduchu oxiduje, tabule skla po rokoch krehnu, sklenena izolacia sa udajne rozpadava. Penosklo sa mi nezda ako vhodny stavebny material.

Autor: Jozef Homola
Datum: 12.12.2011 10:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Občas je dobré se podívat na definice a pojmy.
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3robeton

Datum: 12.12.2011 12:12 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
jaké zdravotní hledisko má dnešní Ytong? Já se bavil o maltě nikoli Ytongu.
Nejsem žádný statik, ale dle mého názoru není problematická pevnost v tlaku. Ale celkové ztužení k-ce. Tj pořádný věnec nahoře i dole (základy) nejlépe propojené dohromady. Zbytek (tedy to zdivo už je pak celkem nepodstatné. Když to hodně obrazně přešenu tak u stavby z BST by napřílad stačili jen ty prolité a vyarmované kusy. Tedy jen pár sloupku a věnec.
Pěnosklo bude sice staticky nejslabším statickým článkem celé stavby ale naprosto dostačujícím. Dokážu si taky představit stavbu pouze z EPS, která staticky v pohodě vyhový.

Datum: 12.12.2011 13:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Typujem ze sa z Ytongu uvolnuje plynna zlucenina fluoru. Chodte na stavbu kde stavaju z ytongu, otvorte dlan a prejdite tesne nad tvarnicou ytongu, nedotknite sa jej. O chvilu vas zacane trochu palit ruka.

Uz v biblii sa pise ze rozumny clovek nestavia na pisku. Polysytren vtedy nepoznali. :-) EPS sa pri vyssich teplotach vyparuje, mizne, zozeru ho mysi a mravce, jeho pevnost je udavana pri 10 % stlaceni. Je to hodnota 70 kPa EPS a 100 kPa XPS. Velmi slabe.

Datum: 12.12.2011 13:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Na stavbu chodte v lete, pri vyssej teplote sa zrejme odparuje viac.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 12.12.2011 14:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Jano je takový šrýmař. Samozřejmě, že škodlivé je všechno. Od narození člověk jenom umírá. Největší nebezpečí plynoucí z pohledu zdraví má Ytong tyto :
1. V pevném stavu se při pokusu ukousnout si kousek, hrozí vylomení zubů. Nebezpečí se zvyšuje podle pevnostní třídy.
2. Při požití většího, než přiměřeného množství mletého Ytongu, hrozí zácpa a následně proražení WC mísy vlastnostřevně vyrobenými kulkami.
3. Při pádu hlavou na Ytong hrozí poškození mozku. Poškození je opět tím vyšší , čím je vyšší pevnost v tlaku.
4. Podle příspěvků pana Jano Hrachoviče toto všechno má už za sebou.
S pozdravem Laďa

Datum: 12.12.2011 14:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
:-D dlouho jsem se tak nezasmál. Teď jde o to které tyto případy odpadávají u vychvalovaného porobetonu ale ne u Ytongu...

Datum: 12.12.2011 14:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Do zaťaženia stien sa ráta hmotnoť stropu a strechy, zaťaženie snehom a vetrom. To sa vynásobí bezpečnostným faktorom, povedzme 10x. Až tomu musí zodpovedať pevnosť najslabšieho miesta steny.

Autor: Adam Kurdík
Datum: 12.12.2011 14:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102918
reakce na ...
Zatížení se vynásobí 10x bezpečnostním faktorem?
Na to jste ráčil přijít jak? Něco tak debilního jsem dlouho nečetl. Možná to bude tím, že když rozumný člověk něčemu naprosto nerozumí, tak mlčí nebo se ptá a naslouchá, ale určitě nepoučuje.

Datum: 12.12.2011 14:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ale ne on má pravdu dělá se to tak! Bohužel. Ale pak vznikají RD s půlmetrovou plnou cihlou. To pro jistotu. Kdyby statik byl co k čemu tak to spočítá a zjistí že 15cm bohatě vyhový, stačí když nepostaví nějaký prazvlaštní paskvil.

Autor: Adam Kurdík
Datum: 12.12.2011 14:47 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102918
reakce na ...
Tak se to dělá kde?

zobrazuji 1 - 30 z 37   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.