Jaká je skutečná účinnost rekuperace a vyplatí se?

Rubriky:

Reklama
JH Jiří Hofman @jiri.hofman před 10 roky29.11.2013 22:02:00
Jaká je skutečná účinnost rekuperace a vyplatí se?

Vytápíme rodinný dům (přízemí + podkroví o celkové ploše 125 m2) tepelným čerpadlem země-voda a přemýšlíme ještě o jeho dovybavení nucenou ventilací místo větrání okny.
Jaký způsob nuceného větrání však zvolit? Je skutečně ventilace s rekuperací tak účinná, jak se píše? A vyplatí se její pořízení? Nebo je lepší zůstat u větrání okny?
Podle dostupných informací dosahují špičkové rekuperace s protiproudým výměníkem účinnost 90% i více. Ovšem jen v případě, že rozdíl venkovní a vnitřní teploty není příliš vysoký a že průtok vzduchu není příliš velký.
Pokud je teplotní rozdíl značný, pak klesá účinnost kvalitní rekuperace až k hodnotám 60% i níže. Nelze tedy celoročně počítat s průměrnou účinností rekuperace vyšší než cca 80%.
Ještě významnější podíl na "snížení" účinnosti rekuperace má nízká rychlost výměny vzduchu. Výrobci rekuperace obecně doporučují nižší rychlost výměny vzduchu, aby nebyl průvan a aby byla vysoká účinnost výměníku tepla. Při pomalé výměně vzduchu však dochází k mísení čerstvého a vydýchaného vzduchu, takže je třeba vyměnit asi 2,5-krát více vzduchu, než kdyby se větralo průvanem okny.
Když se tedy všechny tyto faktory sečtou, vychází mi skutečná účinnost i té nejlepší rekuperace jen něco přes 30%. Jinými slovy - že úspora energie je téměř třikrát nižší, než to na první pohled vypadá. Nebo je v mé úvaze někde chyba?
Pokud v mé úvaze chyba není, znamená to, že návratnost investice je až třikrát delší, než se na první pohled může zdát. Když se k tomu přidá ještě skutečnost, že tepelné čerpadlo pracuje celoročně s vyšším COP než 4, znamená to vlastně, že návratnost investice je asi 10 x delší, než kdyby účinnost rekuperace byla skutečně 90% a kdyby se přímo topilo elektrickou energií.
Pro mne to jednoznačně znamená, že investice do rekuperace (pravděpodobně kolem 100 000 Kč) se mi nikdy nemůže vrátit a že pokud už budu chtít odstranit "námahu" s větráním okny, že zřejmě bude mnohem výhodnější zvolit přetlakovou nebo podtlakovou variantu nucené ventilace, která znamená investici "jen" kolem 10 000 Kč a vyšší energetické výdaje oproti větrání okny, která však kromě vyššího komfortu při promyšleném řízení přináší i další zajímavé možnosti.
Prosím o potvrzení nebo vyvrácení mých úvah.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

309 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.