Ztráty větracími průduchy

Rubriky:

Reklama
PD Petr Díkl @petr.dikl před více než rokem01.12.2022 07:20:22
Ztráty větracími průduchy

Dobrý den,
mám novostavbu domu kategorie B. Ytong statik 375mm, 14cm EPS, v podlaze 12cm EPS a ve stropech 320mm vaty, trojskla. Izolace tedy slušné, ale můj problém je, že dům je děravý jako švýcarský sýr. V garáži (součást domu) jsou dva průduchy skrz fasádu DN125 úhlopříčně přes místnost - trvalý průvan. Zde to ještě chápu, nejspíš slouží k odvětrání případných zpoldin (u mě irelevantní, auto tam neparkuji). Dále mi bylo projektantem sděleno, že z hygienických důvodů nelze mít v domě nevětranou místnost. Takže kumbál pod schodištěm má průduch skrz fasádu DN110, je tam zima jako prase a ještě je ochlazováno celé (betonové) schodiště. To samé v technické místnosti jenom v DN125 (je zde bojler, plynový kond. kotel). Ve všech takto větraných místnostech je citelná zima (rozdíl třeba 6°C). V technické místnosti mi navíc nízká teplota užírá z efektivity bojleru a kotle, kdy část tepla pošlu dírou ve zdi ven.

Otázka je zda to lze nějak řešit. Např. ucpat otvory a místo nich použít malé průduchy do interiérových dveří. Výměna vzduchu v celém domě je řešená ručně, cca. 3x denně otevřeme vše a dům se pěkně vyvětrá (je patrový, takže se vytvoří slušný průvan). Lze to, nebo mají průduchy ještě nějaký hlubší význam, který mi není znám?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.