Globální oteplování vs zateplování budov - vyhozené peníze?

Reklama

Rubriky:

Reklama
HM Harry Minduton @harry.minduton před 7 měsíci21.10.2023 08:23:55
Globální oteplování vs zateplování budov - vyhozené peníze?

Tak prý byla tahle noc skoro až tropická... konec října...
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-chy…

Si říkám, jestli má vůbec smysl zateplovat baráky. Tyhle mírné zimy razantně snižují ekonomickou návratnost jakýchkoliv investic do zateplení. Jasně, určitě bude ještě mrznout, ale globální oteplování nakonec zjevně zvítězí. My jsme ještě ani nezačali topit. Teplárníci budou pro změnu zase naříkat.

Tabulky říkají, že 1 m2 zateplení nyní přijde bratru na 2700 Kč.
https://www.cenovasoustava.cz/dok/ceny/t…
(ano, počítám s tím, že se ozve pár jedinců, kteří budou tvrdit, že zateplit lze za polovičku, ale tohle jsou prostě statistická čísla, ne každý má vlastní lešení a za švagra zedníka)

Pokud u baráku počítám se zateplením 200 m2, tak to je 540 tisíc Kč. Vzhledem k tomu, že to je jen fasáda, tak lze očekávat snížení celkových tepelných ztrát tak o 1/3 maximálně. Při platbě za plyn ve výši záloh 3-4 tisíc Kč/měsíc, lze očekávat měsíční úsporu řekněme bratru 1200 Kč, za rok tedy 14 400 Kč. 540 000 / 14 400 = 37,5 let. Do toho ještě hází průběžně vidle globální otelování se svými tropickými nocemi, takže jsme na 50 letech.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.