Vytápění – rekonstrukce, vysoká spotřeba, kondenzační kotel

Rubriky:

Reklama
MG Adam Krejčí @adam974 před 6 měsíci06.11.2023 01:50:14
Vytápění – rekonstrukce, vysoká spotřeba, kondenzační kotel

Dobrý den, rád bych se zeptal na několik dotazu ohledně otopné soustavy (OS). Hlavním meritem dotazu je spotřeba plynu: rok 21/22: 15,88MWh, rok 21-silvestr22: 9MWh, Dům je přibližně z let 1935 v řadové zástavbě. Jedná se o bytový dům, 4 podlaží každé o užitném prostorů místností 99m2. Můj dotaz se vztahuje pouze k jednomu podlaží. Skladba místností: A:27,97m2, B:8,97m2, C:15,73m2, D:13,29m2, E:20,80m2, F: 7,42m2, G:3,58m2, H: 1m2. Ve všech místnostech výška stropů činí 2,7m. Naše sousední domy jsou situované na SZ a JV konkrétně 337st(SZ) a 157st(JV). Dělali jsme rekonstrukci starých železných trubkových radiátorů. K VTZ – v jiném dispozičně úplně jiném podlaží (mezonet) mám výpočet Ev=17,5kWh, E=6kWh. Níže v příspěvku (v obou podlažích) jsem na základě kalkulaček odhadnul přibližně 5-6kWh TZ. Nicméně netvrdím, že tento údaj je správný. Jedná se tedy pouze o odhad. Objekt nemá momentálně žádnou formu zateplení.

Dotazovené podlaží:
Radiátory jsme měnili ve spolupráci s topenářem. Naše rozhodnutí byla řada Korado RADIK-R 22R. Výkonově to činí. B:1103W, D:1260W, E:1891W, A:2522W výpočtově při spádu 75/65 při teplotě 20st dle tabulky. Součet výkonů tedy činí 6776W. Délka stěn objektu činí 8,25x14,50m. V místnostech B a D jsou stará dřevěná okna. V místnostech A a E jsou plastová dvouvrstvá okna již tak 10 let. Délka soustav oken v místnostech B: 290cm, D: 315cm, A:315cm, E: 395cm. Dále v místnosti A jsou plastová balkonová dveře Š:90, V: 200, zbytek do výšky je doplněn malým okénkem. Radiátory jsou doplněny termoventily a regulačními ventily, které jsme ještě neseřizovali, protože čekáme až se více ochladí.
V podlaží je KK Immergas Zeus Superior 26kW. Byl zde i před rekonstrukcí. Je spínán starým pokojovým mechanickým termostatem na teplotu přibližně 21-22st. Termostat je umístěn v místnosti D. Hlavní merito mého dotazu se vztahuje ke spotřebě plynu.
V tento okamžik (6.11.2023) má KK nastavenou topnou teplotu na kotli 40st a zpátečka má teplotu přibližně (dle kotle) 37st.
rozvody OS jsou v železe a v místnostech B,D,E ve výklenku pod oknem, kdy vnější stěna v těchto místnostech byla dutá cihla 10cm. Po rekonstrukci byl výklenek zrušen přidáním 10-15cm polystyrenu z vnitřní strany. V místnosti A bylo před i po rekonstrukci vnější dutá cihla 10cm a dále vnitřní plná cihla 10cm.
Míra vaření je mírná, množství TUV je taktéž v rámci mezí mírné. Vana cca 160x50x50, 2 osoby. Jedna z nich „sprcha“, čas přibližně 15minut a druhá osoba praktikuje výhradně „vanu“, hladina do výše 20cm vytlačené vody. Nutno asi dodat, že v žádné z místností není přetopeno.

Porovnávané podlaží:
V rámci mého hlavního dotazu porovnávám spotřebu plynu v témž domě k jinému podlaží. Skladba místností je stejná. Rozdílem je že v jiném podlaží jsou místnosti B a E radiátory přiměřeně přiškrcené, protože nejsou vůbec obývané. Druhým rozdílem je, že v tomto porovnávaném podlaží jsou plastová okna ve všech místnostech a třetí zmínka, že v tomto porovnávaném podlaží není připojen pokojový termostat žádný, a provoz vytápění je řešen momentálně pouze starým atmosferickým kotlem (AK) Prothem Leopard 24kW s výkonem sníženým na 9kW, kdy je kotel nastaven na časově definované vytápění. Čili podle měření to vychází, že 21 vteřin topí, následně 45 vteřin jede čerpadlo, a poté po dobu přibližně 5 minut vypne i čerpadlo. Porovnávané podlaží má při obdobných podmínkách spotřebu plynu: rok 21/22: 7,94MWh, rok 21-silvestr22: 4,5MWh. V porovnávaném podlaží není využíván plyn pro vaření, ale pro TUV ano. V porovnávaném podlaží TUV využívá jedna osoba.
Ve stejnou dobu (6.11.2023) má AK nastavenou topnou teplotu 40st. Teplotu zpátečky neznám.
Rozdíl spotřeb je přibližně dvojnásobný v neprospěch mého dotazovaného podlaží.

Doplnění:
V blízké budoucnosti plánuji montovat vzdáleně ovladatelné termohlavice (TRV) na všechny radiátory v objektu. Tyto TRV budou nastaveny s nějakou minimální hodnotou pro udržení oběhu otopného čerpadla a snad i výkonu kotle. Dálkovým softwarem (SW) budu zkoušet řešit regulaci PID. Uvažuji, že se mi to podaří. V plánu je, jestliže osadím v každém podlaží TRV na všechny radiátory, tak budu ovládat kotel pokojovým termostatem s protokolem Modbus, aby v případě funkčnosti kontroléru proces vytápění řídil kontrolér v závislosti na teplotách v místnostech, a v případě nefunkčnosti kontroléru, by provoz pokojového termostatu v běžném režimu řídil uživatel.

Poznámka k dotazům:
Jelikož v porovnávaném podlaží je kotel spínán dle času a ne dle odběru, tak neuvažuji, že na spotřebu plyn mají význam přiškrcené radiátory v místnostech B a E v porovnávaném podlaží.
Při měření spotřeby plynu je výraznější spotřeba plynu v dotazovaném podlaží, od pohledu je to přibližně 2-3x více oproti porovnávanému podlaží. To by mne odpovídalo třeba že na KK je nastavených opravdu těch 24kW. Nicméně nemám možnost to změřit reálně. Zajímavé ale je, že při aktivním vytápění roste teplota na displeji KK velmi pozvolně. Takže už tak nějak nevím na co se zaměřit. Provedl jsem neobjektivní měření spotřeby. Tedy dotazované podlaží za trvalého provozu: 10minut = 0,12m3, porovnávané podlaží (časové cykly) 10minut = 0,015m3.

Budu rád za vaše případné rady a děkuji.

Mé dotazy:
1. Na které aspekty se zaměřit pro snížení spotřeby plynu dotazovaného podlaží?
2. Je vhodnější nastavit vyšší teplotu topné vody na KK v kombinaci s pokojovým termostatem? Pokud ano, tak prosím zdůvodnit proč.
3. Je možné, že plynoměr měří špatně?
4. Dle dokumentace by kotel Immergas měl mít minimální topný výkon 5kW. Nicméně spotřeba tomu neodpovídá. Je možné, že ten rozdíl spotřeby činí vaření a TUV dotazovaného podlaží oproti porovnávanému?
5. Nějaké doporučení na co si mám dát pozor v případě TRV?
6. Napadá vás cokoliv co by mohlo zavdat příčinu vyšší spotřebě plynu v dotazovaném podlaží?

EDIT: doplněny orientační plánky domu.

Upraveno autorem před 6 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.