Rekuperace Lossnay LGH-15RX, vlhkost vzduchu

Rubriky:

Reklama
VK Vladimír Kubíček @vladimir.kubicek před 5 měsíci01.12.2023 10:54:51
Rekuperace Lossnay LGH-15RX, vlhkost vzduchu

Dobrý den,
nemá někdo instalovanou tuto rekuperační jednotku jako já? Můj případ: pasivní dům s uvedenou rekuperační jednotkou, která ventiluje permanentně 24 hod. Napojení přes zemní registr, venku mechanický filtr. Dům cca 7 let užívám a v zimně se drží velmi vysoká vlhkost vzduchu. Většinou je kolem 60 - 67%. Což znamená rosení oken ve spodní části skla. Jednotka dle infa co jsem našel, tak nepředává hlhkost do vyfukovaného vzduchu. I přesto, že v zimně nasává poměrně sušší vzduch, tak dům se vlhkosti nezbavuje (dle mého nemá jak, pokud rekuperační vložka neumí předat vlhkost odpadnímu vzduchu) a kolísá na úrovni 60 - 67%. Rekuperuju, ale z pohledu vlhkosti je dům uzavřený jak PET flaška.

Prozatím řeším vyhřívaným parapetem pod každým oknem. Samoregulační odporový drát nahřeje hliníkový profil parapetu a ten ohřívá chladný vzduch u okna. Teplota je někde kolen 45°C (odhadem). Což stačí, aby se okna nerosila. Stačí zapínat přes noc. Beru to tak, že v pasivním domě je mi jedno, jestli topím do podlahovky, nebo do parapetů. Energie zůstává uvnitř systému. Funguje, ale je to spíše řešení problému, nikoliv příčiny.

Nemá někdo zkušenost, zda lze u této jednotky, nebo obecně srazit vlhkost na trochu nižší úroveň? Uvažoval jsem o výměně rekuperační vložky. Což výrobce nedodává a jedině se pouštět do nějakého bastlu. Třeba výměník od fa. Recutech.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.