Podlahovka v moderním domě

Rubriky:

Reklama
LV Lukas Voboril @lukas.voboril před 4 měsíci02.01.2024 00:17:58
Podlahovka v moderním domě

Dobrý den,

mám dilema, jak řešit topení v moderním (tzn. dle nových norem už skoro jen pasivním domě). Podlahovka je v Česku fenomén, ale vývoj ve stavebnictví vypadá, že její čas je navždy u konce, protože do pasivního domu je (tak jak ji známe) nepoužitelná pro svůj velký výkon.
Já ale přemýšlím nad tím, jak to změnit, a dostat ji i tam.

Obecně, pokud si vezmu obývákokuchyň 6x12x2,7m s 30cm polyše po stěnách a 40cm v podlaze i na stropě a 3 obrovskými 3x2,5m okny na jižní fasádě (4. stěna je vnitřní) hází mi to tepelnou ztrátu prostupem (větrání ignoruju = rekuperace) 1170W u bungalovu resp. 900W u dvoupatrového domu při vnitřní teplotě 23.
Na 1m2 podlahové plochy tak připadá ztráta 12-16W/m2. U podlahovky s roztečí hada 30cm (víc se prý nesmí), při vhodné krytině (dlažba/vinyl/pvc...) by bylo možné použít vodu jen kolem 26-27 C... a to jen v těch výpočtových mrazech -12C. Pouštět do podlahy takhle studenou vodu by vyžadovalo jednak složitá/drahá mixovací zařízení, protože i na výrovu TUV bychom ji potřebovali mít alespoň těch 38-40C, a i tak v naprosto drtivé většině dní by čerpadlo muselo běžet jen nárazově, takže by cyklováním brzo odešlo a regulace by byla strašně složitá.

Ano, pocit teplé podlahy, jako u neúsporného domu, očekávat úplně nelze, ale i tak by se našlo spousta důvodů, proč tu podlahovku chtít i do pasivu... ať už jde o estetiku (mít a nemít radiátory je rozdíl), cenu (pár metrů topného hada svépomocí je úplně někde jinde než spousta radiátorů), blbuvzdornost systému, ale i spousta dalšího,.. každý si najde svůj důvod.

Řešení, které mě napadlo, je použít jí "jen někde" / "lokálně". Nevím ale, jestli přehlížím nějaký háček, jestli to má nějaké problémy apod....
proto by mě zajímalo, co si o to myslí znalejší a zkušenější???

Konkrétně.....
v obýváku ji mohu dát jen "před sedačku"... nepotřebuju jí pod okny, kde jsou závěsy a nikdo nechodí, nepotřebuju ji pod jídelním stolem, kde se sedí pár minut denně, nepotřebuju jí v částech, které jsou jen průchozí, nepotřebuju jí v kuchyni, kde je tepla víc než dost, apod....
v ložnici ji mohu dát jen po obvodu postele,... nepotřebuju ji pod postelí, nepotřebuju ji pod skříněmi,...
v dětském pokoji ji mohu dát jen doprostřed, kde očekávám, že dítě si bude hrát na zemi, nepotřebuju ji pod psacím stolem, pod postelí, pod skříněmi, po obvodě, kde dítě jen prochází apod.
v koupelně ji mohu dát jen do sprchového koutu a pod umyvadla, neopotřebuji ji pod vanou, nepotřebuju ji v průchozích částech, apod.

prostě místo toho, abych topného hada tahal po celé místnosti, vyberu si v každé jen tu malou část, kde očekávám, že se nejdelší dobu bude člověk/nohy zdržovat na zemi a bude vhodné mít tam teplo. díky tomu ten topný had bude mít jen zlomek plochy oproti běžnému systému, takže bude možné použít vyšší teplotu vody. V daném místě může podlahovka fungovat podobně jako ve starém domě... a hlavně... pro celý zbytek místnosti bude přeci působit jako běžný radiátor ne??

Konkrétní příklad pro obývák a koupelnu. Voda do topení má střed 35C (aby to korespondovalo s výrobou TUV, bylo to efektivní pro výrobu skrz TČ, a bylo to aspoň trochu regulovatelné bez cyklování)… výkon podlahovky pak bude cca 57W/m2 při rozteči 30cm
Obývák výše má ztrátu cca 1000W. Můžu do něj dát několik nízkoteplotních radiátorů v ceně nemálo tisíc, nebo…. v prostoru před L sedačkou 3,5x2m udělám hada podlahové. Při ploše 7m2 mám výkon 400W… tedy v dalších exponovaných částech mohu položit ještě dalších cca 10m2… místo aby obložil celý obývák (72m2) tak položím jen 17m2 (=cca 56m trubek) v místech, kde u sebe očekávám nejčastější pobyt.
Obdobně koupelna 4x4m jakožto rohová místnost bez oken bude mít ztrátu nějakých 135-192W, řekněme 160W. V koupelně je sprchový kout 1,2x2m a prostor před umyvadly 1x0,5m. Pokud dám hada pod sprchový kout a umyvadla dostanu výkon cca 1,2x2x57 + 1x0,5x57 = 136+28 = cca 164W.
V obou případech bude možné podlahovku napájet z výrobníku TUV, bude alespoň trochu regulovatelná a její topný výkon bude dostatečný, aby vytopil celou místnost. Místo toho, aby mi ale pod okny stál nevzhledný radiátor, snadno si sám, blbuvzdorně a za pár korun položím těch pár metrů trubek do míst, kde si přeju, aby teplota podlahy byla úplně nejvyšší,…. A zbytek místnosti to přeci bude vytápět úplně stejným způsobem, jako kdyby mi pod oknem stál ten radiátor… nebo ne? V čem je chyba? Proč se to takto nedělá? Co jsem přehlédl?

Děkuji předem za každý názor a radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

245 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.