Podkroví

Reklama

Rubriky:

Reklama
PN Petr Nožka @petr.nozka před 3 měsíci30.01.2024 13:13:26
Podkroví

Dobrý den,
měl bych dotaz zda je vůbec možné uzpůsobit půdní prostory viz příloha k celoročnímu obývání jako jedna ložnice a jeden pokojík.
V minulosti tomu tak bylo i přesto , že půda původně sloužila k uskladnění sena. Na přiznaných hambálcích hoblovaná prkna pero / drážka jako strop na kterých byla pouze mazanina z hlíny a slámy. Prostor mezi hambálky a krokvemi nad horní podélnou vaznicí byl vyzděn cihlou, tak jako prostor mezi horní a dolní podélnou vaznicí a sloupky, čím vznikly dvě malé místnosti o zhruba 12 m2. Souběžně s podlahovými vaznými trámy jsou položeny rákosníky ležící svými konci na obvodovém zdivu a na nich je zespod přibit záklop stropu přízemí. Prostor s rákosníky mezi podlahovými vaznými trámy byl do 2/3 vyplněn zásypem ( škvára, hobliny apod. ) až k pozednicím a ten následně zaklopen prkny čímž byla vytvořena odvětrávaná mezera mezi prkenou pochozí podlahou na pero / drážky. Obě místnosti byly vytápěny kamínky na tuhá paliva.
Absence nadezdívky pod pozednicí ,celkový typ konstrukce, umístnění podlahových vazných trámů, různorodost použitých trámů , jejich stav. To jsou skutečnosti nejméně vhodné pro instalaci parotěsné fólie, její dokonalé utěsnění a použití standartní skladby zateplení. Domnívám se že i přes precizní utěsnění parotěsné fólie jak tmelením, mechanicky, použitím butylových a těsnících pásek nebude nikdy 100% dokonalé a spolehlivě funkční na úkor k tomu vynaložené práci a času.
Chtěl bych pouze znát Váš názor zda existuje nějaký způsob jak otázku obývání těchto prostor vyřešit bez použití parotěsné fólie např. nějakou přirozeně odvětrávanou formou nebo jiným způsobem.

Předem děkuji a s pozdravem Nožka

Upraveno autorem před 3 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.