Monolitická stavba s pojezdovým stropem výpočet zatížení

Rubriky:

Reklama
JM Jiří Mitáček @jiri.mitacek613 před 9 měsíci01.08.2023 12:18:59
Monolitická stavba s pojezdovým stropem výpočet zatížení

Dobrý den, byl by tady statik ochotný navést mě na to, jak se posuzují zatížení stropních k-cí? Klidně i na placenou konzultaci.

Stavím pojezdový strop dílny. Světlý rozpon na šířku 2,84m. Šířka stěn 18cm monolitického ŽB.
Rád bych to dimenzoval na zatížení minimálně 3k5t. Tedy na osobní auto. Našel jsem mnoho druhů výpočtů, ale vše se počítá jako zatížení na m2. A to si mi zdá z laického hlediska špatné. Proč se to takto počítá?
Má úvaha vychází z toho, že nejhorší zatížení k-ce je když to auto (plně naložená dodávka) bude zajíždět na tu střechu a přesně uprostřed té střechy zadními koly zabrzdí.

Tedy krom zatížení, vlastní tíhou k-ce, sněhem dle sněhové mapy, bude dále LOKÁLNĚ zatížena zadními koly, které přenáší zadními koly více než polovinu vezené váhy (řekněme více než 2t) a zároveň při brždění přenáší směrem dolů i  původní kinetickou energii auta. Je to tak? Jak velká ta síla je? A na jakou zátěž dimenzovat takový strop?

Měl jsem, zde několik firem zabývajících se monolitickými stavbami. Ale všechny se shodli, že pro takové zatížení nemá cenu řešit nějaké žebra a bude stačit 20cm ŽB. Nahoře kari sít klidně 6mm a dole pruty klidně jen 12mm 20cm od sebe.
Za to stěny chtěli lít minimálně 20cm a armování ve dvou vrstvách také 12mm roxory co 15 max 20cm. Tedy de facto více, než samotný strop. Přitom ty stěny nijak moc namáhány (zase z mého laického pohledu) nejsou. Drtivá většina sil se přeci přenese kolmo do stěn a tedy beton je je zatížen pouze na tlak. Navíc se síly roznášení rovnoměrně po celém obvodu. Na smykové síly je namáhána k-ce pouze při brždění, ale zase při takovém půdorysu se vše spolehlivě přenese kolmo dolů.

Proč jsou mé domněnky liché?

Já chtěl původně stěny armovat pouze uprostřed 18cm zdi 12mm prutem co 30cm a myslel jsem si jaký z toho nedělám bunkr.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.