Renovace zapuštěného bazénu

Rubriky:

Reklama
Luděk Šácha @ludek.sacha před 19 dny12.04.2024 22:07:16
Renovace zapuštěného bazénu

Již 21. sezónu provozuji zapuštěný polypropylenový bazén 6x3x1,2m, který je od počátku zastřešený polykarbonátovými oblouky. Vodu používám z vododvodního řadu, ale je bohužel dost tvrdá (18,5°německé stupnice tvrdosti). Ne vždy jsem asi optimálně používal přípravky pro úpravu tvrdosti, a tak po těch letech se vytvořil na stěnách a na dně nános usazenin. Údržba vody se stala poslední zesónu už neúnosná, protože tato vstva byla útočištěm pro řasy. Oslovil jsem jednu, na našem trhu zřejmě největší bazénovou firmu (nebudu jmenovat), jak by bylo méžné toto vyřešit. Bylo mi řečeno, že odstranit nános prostě nelze a jediným řešením je natažení dodatečně instalované fólie do tohoto, jinak neporušeného bazénu a že by to stálo cca 100 tisíc Kč (!). To jsem samozřejmě odmítnul a pokusil jsem se problém řešit svépomocí. Bazén jsem vypustil a podařilo se mi najít způsob, jak nános ručně odstranit. Kupodivu to šlo velice dobře pomocí ocelové cydliny šířky 50mm (v hodnotě cca do 100,- Kč), s lehce zaoblenými krajními rohy. Z praktického hlediska se nejednalo o "škrabání" povrchu, ale v podstatě o jeho "ohoblování". Byla to samozřejmě vzhledem k ploše bazénu pracná činnost (práce na několik dní), ale efekt byl naprosto dokonalý. Spolu s nánosem jsem odstranil odhaduji maximálně 0,1 až 0,2 mm materiálu bazénu (na zdravý povrch), ale při jeho tl. 5mm je toto oslabení zcela zanedbatelné. Povrch je teď dokonale hladký a i co do barevnosti půcobí v podstatě jako nový.
Chci tímto příspěvkem především sdělit, že ne všechny rady, a to třeba i od profesionálů, jsou vždy jedinečné a správné.
Luděk Šácha

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.