Kontrola PENB a TZ

Rubriky:

Reklama
MH Martin Honis @martin.honis před 6 měsíci01.11.2023 17:41:18
Kontrola PENB a TZ

Dobrý den,

prosím o názor na tento PENB, topenář nám spočítal tepelné ztráty 9 kW (edit) a doporučil TČ země-voda o výkonu 12 kW, doplňkový zdroj máme krbová kamna 6 kW.
Jde o patrový RD pro 4 lidi, obdélníkového půdorysu 8x11,25m s vikýři, v projektu je zdivo Porotherm Profi 30, fasádní zateplení 16 cm polystyren, v podlaze 12 cm polystyren a ve střeše 32 cm vaty. Vnější teplota pro lokalitu je dána -15°C. Je tam rekuperace, budeme dávat trojskla. Nějak se mi to pořád nezdá, u moderní novostavby jsem čekal menší TZ. Nezdají se mi ztráty vnějším zdivem a okny, součinitele prostupu tepla mi pro kombinaci této cihly a zateplení vychází v kalkulačce 0,16 W.m-2.K-1, v PENB je 0,191 a více... Moc tomu nerozumím.

Jsou tato čísla odpovídající domu? Opravdu je potřeba TČ 12 kW, tedy zemní kolektor cca 480 m2?

Předem děkuji za názory.

edit:
11 kW od topenáře, jenž jsem mylně interpretoval jako tepelnou ztrátu, je návrh výkonu zdroje tepla, ve kterém je ale zahrnut ohřev teplé vody (2 kW), takže TZ spočítaná topenářem je 9 kW

Upraveno autorem před 6 měsíci
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

46 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.