Izolace stropu pod střechou

Reklama

Rubriky:

Reklama
TS Tomáš Stránský @tomas.strans před 3 měsíci06.02.2024 22:33:31
Izolace stropu pod střechou

Zdravím a předem děkuji za věcné informace. Na úvod bych rád popsal situaci... jedná se o byt v původním stavu, který má 1/2 pod nezateplenou střechou . Obnažený strop bez izolace má nosné žebrování cca 24 cm výšky viz. příloha, na něm sedí původní nefunkční střecha. Nová střecha byla vystavěna 2 roky zpět o 30 cm výše. mezi původní a novou střechou je 3O cm kapsa a z bočních stran jsou malé větrací otvory skrz stěny/fasádu aby prostor dýchal. Jinak celé to je nezateplené a jedná se o rovnou střechu s mírný spádem. Na nové střeše je dále umístěna sousedů terasa opět s výškovým odstupem cca 20-30 cm na svařované ocelové konstrukci.

Má obava je, že jakmile tepelně izoluji strop bytu mezi žebra i více (cca 24+8cm izolace), poté zaklopím parotěskou ve stropním podhledu z SDK, bude vznikat vlhkost / kondenzát v izolaci mezi původním stropem a novou izolací, jelikož rosný bod bude posunutý do izolace. Mojí obavu posiluje stávající stav původního stropu, který je sice suchý, ale jsou tam pozůstatky plísně, sice to je pravděpodobně zatečení z původní nefunkční střechy, ale jsou to informace z druhé ruky od správce SVJ.

Původní plán byl zateplit deskovou vatou na výšku žeber 24 cm + dalších 8 cm. Samozřejmě chci stávají povrch stropu očistit a impregnovat protiplísňovým nátěrem.

Nově mne napadla úvaha provést dvojí izolaci, nejprve mezi žebra EPS, který nenasákne vlhkost, udělat první vrstvu, tu zaklopit parozábranou, a následně doplnit vatou, další parotěska a zaklopení SDK. Dále se nabízí, zda do stávajícího stropu nenavrtat otvory aby to dýchalo.

Zde mne napadají dvě úvahy... první úvaha , desky EPS musejí být plošně nalepené aby tam nevznikl prostor pro tvorbu kondenzátu a následně plísně nebo druhá varianta, udělat distance aby mezi EPS a původním stropem vznikla mezera, dále původní strop navrtat až do mezi střešního prostoru, aby to nad EPS dýchalo.

Děkuji předem za vaše tipy a návrhy jak situaci řešit.

Tomáš Stránský

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.