YouTube - Zdeněk Polák
NIBE HLUK
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Dobrý den,
uvažuji o TČ vzduch/voda. Protože jsme domácnost náročná na bezhlučný chod (např. v domácím PC nemáme téměř žádný větrák atp.), mám obavu o hlučnost tohoto systému. Výrobci udávají hlučnost např. 45db při 5-ti metrech, což mi při nočním provozu připadá dost, ale záleží také na "barvě" hluku, těžko se to představuje.
Má někdo praktické zkušenosti s hlukem u těchto čerpadel? Jako alternativu zvažuji TČ země/voda.
Děkuji,
Filip Otruba
Dobry den, mam bohuzel spatne zkusenosti s cerpadlem zeme-voda. Rodina bydlici od nas pres 4 domy si jej poridila a od…
před 7 měsíci
Dobrý den, má někdo zkušenosti s protihlukovými kryty (silentboxy) nebo případně protihlukovými stěnami na společné…
před 7 roky
ne, teď ne, to se mně stalo 1.1., namrzla vrtule a led mlátil kolem, pomohlo polít vodou
před 7 roky
98 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den, má někdo zkušenosti s protihlukovými kryty (silentboxy) nebo případně protihlukovými stěnami na společné hranici pozemku (pokud TČ ruší hlukem souseda)?
Dá se na takový silentbox vůbec spolehnout?
Dobrý den, rád bych taky uvítal informaci o možném odhlučnění čerpadla NIBE F2040 -12. Hluk je nesnesitelný, nemůžeme spát. Děkuji
dnešní ukolébavky
https://www.youtube.com/channel/UCusTVdH…
ZP Zdeněk Polák @zdenek.polakDobrý den. To je ale masakr. Já to vidím na regulérní reklamaci. Pak si pořiďte značkový superdrahý výrobek.....
S pozdravem Laďa
Procetl jsem tuto diskuzi, ale moc konstruktivni to tu neni. Nekdo mi rikal, ze je mozne tu venkovni jednotku odhlucnit vlepenim nejakeho materialu dovnitr. Exsituje neco takoveho? Je to nejaky bastl nebo to je ok a nema to nejaky nechteny vedlejsi efekt? Ma s tim nekdo zkusenosti? Diky za odpovedi.
MP Mike Prijmeni @mike.prijmeniNo musíte se nejdříve konstruktivně zeptat... O jaký konkrétní stroj se jedná, jaký konkrétní hluk Vám u něj vadí. Taky není od věci dodat pár fotek.
Mám značkové čerpadlo od fy IVT, AIR X 90, které je instalováno na jaře. Nyní na podzim tak vrčí, že se v podkroví nad čerpadlem nedá spát. Když se zatlačí na bok čerpadla, tak se uklidní a vrčení ustane. Uvnitř přestane rezonovat kompresor. Jakmile tlak ruky uvolním tak začne opět peklo. Upozorňoval jsem již instalující firmu před čtrnácti dny již 2x po emailu a zatím žádná odpověď.
Tolik značkové čerpadlo a montážní firmy IVT .....
LT Lubomír Terš @lubomir.tersZřejmně slušnej oddíl :-)
Dobrý den,
před chvilkou jsem posílala příspěvek a trochu jsem v něm popletla označení čerpadel - dobré zkušenosti mám s TČ země - voda, velice špatné zkušenosti a jsou spíše pro zlost vzduch - voda.
Děkuji Hana Bínová
HB Hana Bínová @hana.binovaV inych diskusiach (pravdepodobne su to prispevky vyrobcov TC vzduch voda) som sa docitala ze tí co sa stazuju na susedov, ktori maju TC vzduch voda, su len obycajni zavistlivci, ale dopriala by som im to, nech si skusia, my mame tiez TC zem voda, a kazdemu ho budem odporucat, uz len kvoli tomu, aby sa nenarusili susedske vztahy, aj ked s arogantnymi susedmi nikto ziadne vztahy mat nechce.
Dobrý den,
mám zkušenosti s oběma druhy TČ. Sama mám v RD TČ voda - vzduch umístěné ve strojovně za garáží, tam si to při sepnutí hlučí a jinak nikoho hlukem neobtěžuje.
2 sousedé kolem mě si instalovali TČ vzduch - vzduch, jedno mám na jižní straně 3m od plotu, druhé mám na západní straně cca 16m od plotu, takže DĚS. Řešila jsem to přes úřady ( Hygiena, životní prostředí, stavební úřad ), všichni na místním šetření odkývali, že je to špatné, že by to nechtěli poslouchat, ale když mají výsledek dát na papír a podepsat se pod tim, tak je problém. Provádělo se měření, ale dle normy je klidová zona v proho 2m od stěny RD, takže na ostatní plochu pozemku se hluková norma nevztahuje a stejně záleží, jaká je hladina hluku daného prostředí, pokud máte RD na zelené ploše, kde je krásný klid, tak každý decibel navíc je hrozný rámus. Takže ve finále předělávám zahradu a zázím si kolem plotu další stromy , abych nemusela poslouchat cizí hluk.
Bohužel, vše závisí na lidech, jestli jsou ohleduplní anebo sobci.
Přeji pěkný den.
Hana Bínová
Tepelná čerpadla jsou předražený výstřelek, který stojí za starou belu. Možná tak na ohřev vody u bazénu, který je kilometr za chalupou, jinak se z toho hluku pominete.
Máme pod okny jen vrtulová monstra bez jednotek, která nadělají hluku, až je mně z toho na blití. Omlouvám se za jadrnou češtinu, i tak jsem se krotil, ale pokud někdo začne něco o tepelných terpadlech, povím mu razantně NE, nebo dostane rovnou po čuni.
JC Josef Chudý @josef.chudyJá mám jedno od sebe cca 20m schované za šopou.Když jsem venku vždy slyším,kdy jede a kdy ne.Je to Revel se speciálně vyvinutou vrtulí.
Tak co se týká výkon/cena, to zatím nemohu pospoudit, ale co se týká hluku, tak to je špatné. Jsme v bytovce, kde pod naším bytem jsou instalovaná 2 TČ s celkem 4 kompresory a pod oknem pak čtyři vrtule. Vše je přímo pod dětskými pokoji. Venku je 5 stupňů nad nulou a my šílíme, hrozím se toho, až bude mrznout. Ten zvuk je šílený. Co dělat? Jak se ochladí ještě víc, pozvu asi na měření hygienu a na základě toho budu uvažovat o podání žádosti, aby firma v rámci reklamace se posnažila hluk snížit. Psychicky jsem totálně v pr... Takže, pokud uvažujete o TČ, tak si to rozmyslete, kde budou, jinak vás to odrovná. Co budu dělat... nevím
Využít zde nabízených služeb pana Greifa taky nelze, neboť na tyto služby po zjištění ceny jednoduše nemám, a to s nejasným výsledkem.
JC Josef Chudý @josef.chudyAno hluk vzduchových jednotek je obecný problém a prakticky jediná, zato velmi významná nevýhoda těchto typů TČ. Jedná se vesměs o všechny typy venkovních jednotek, rozdíly u renomovaných výrobců jsou minimální.
Ve Vašem případě se zcela jistě jedná o a) chybné provedení instalace a/nebo b) nevhodná konfigurace řízení.
ad a) Ventilátory nelze směrovat přímo proti oknům sousedních bytů nebo domů a když to není jinak možné, je nutno provést dodatečné odhlučnění celé venkovní sestavy. V rámci odhlučnění lze směrovat proud vzduchu pod určitým úhlem směrem od oken. Hluk kompresoru, je-li přítomen ve venkovní jednotce a ruší, lze velmi efektivně utlumit také výše uvedeným dodatečným odhlučněním.
ad b) Mnoho čerpadel je dnes ovládáno invertorem, díky němuž lze snížit výkon čerpadla tak, aby hluk byl přijatelný. Řízení těchto jednotek obvykle obsahuje útlumové programy, jimiž se hlavně v noci omezuje výkon a tedy i hluk čerpadel.
Limity jsou dané vyhláškou a to 40dB v noci a 50dB ve dne. I když nejsou překonány, hygienik provádějící měření může též přihlédnout k barvě/monotónnosti zvuku a jeho nebezpečí pro zdraví. Je-li norma porušena, musí provozovatel TČ provést příslušná opatření.
dobrý den,
nemohu nezareagovat na vychvalování tichého chodu TČ. soused ho namontoval pár metrů od mého vchodu. hrůza!!!!!!!!
nezajímá mě cena-výkon, řeším hluk a vybrace. rád kohokoli pozvu na kafe aby se přesvědčil a hlavně aby bylo kolem -2 a níže a večer či ráno když vše ztichne. To pak šlape skoro nepřetržitě! Nechal jsem si to naměřit a přez den je to na hraně, v noci to porušuje zákonem daný limit!
Dlouhodobě velice nepříjemný hluk a vybrace, v létě to jde.
Asi to koupil na základě špatných údajů ale co můj domek a pozemek kde byl to té doby klid. Pro jakékoliv info 608 711 198 zdeněk
A to už si to vychutnávám druhou zimu! Připadám si jak pokusnej králík. Choděj kolem toho, diskutujou, laborujou ale kravál stejnej. Naprosto bezohledné!
ZK zdeněk kratěna @zdenek.kratenatepelná čerpadla LWR-8kW jsou vybavena nočním útlumem otáček nebo se nechají otáčky ventilátoru snížit trvale. ale něco za něco, sníží se tím výkon. pokud má ale objekt malé ztráty, pak se snížením není problém. ale i na plné otáčky to není nic strašného - řekl bych že hranice kolem 50dB/3m je orientační hodnota pro výběr výrobku, na víc bych nechodil a přes 60dB už v žádném případě. samozřejmě rozložení hluku v jednotlivých frekvencích je velmi důležité, např.100Hz projde přes všechno
Nemohu se vyjadřovat k hlučnosti TČ vzduch-voda, ale mám klimatizaci s vnější jednotkou, a hluk je pro rušivě slabší povahy neakceptovatelný. Ne že by ta vnější jednotka nějak zvlášť hlučela, ale mně hluk taky vadí, a přitom hluku vnější jednotky se zkrátka spát nedá - i když to není nijak moc, tak to zkrátka RUŠÍ.
Z toho usuzuji, že u TČ by byl principiálně ten samý problém...
PL Petr Lukáš @petr.lukas743tak na dovolené mají všichni zapnuté klimatizace, externí jednotky na balkónech, dveře symbolické a všichni spí jako dudci.
když chci mít jistotu, že kompaktní tepelné čerpadlo vzduch-voda opravdu běží, musím k němu ven, zevnitř slyšet není
Pro návštěvníky připojuji pár praktických postřehů:
1) u TČ vzduch/voda Vás jako souseda bude zajímat hlučnost venkovní jednotky (nikoliv vnitřní); v prospektech je zhusta uváděna pouze hlučnost vnitřní jednotky
2) pokud ji výrobci uvádějí, tak obvykle udávají hodnoty akustického tlaku - zjištěné v ideálních podmínkách při vyzařovaní akustické energie do kulového prostoru; navíc je to obvykle údaj průměrovaný za 24hod. a nic neříká o špičkách hlučnosti
3) při konkrétní instalaci Vás zajímá hlučnost (akustický tlak) v určitém místě (u Vašeho okna,..) - ta závisí na vyzařovací charakteristice venkovní jednotky, vzdálenosti od ní, ad. - při zakrytované jenodtce bude v ose ventilátorů hlučnost vždy násobně vyšší; také je třeba uvážit odrazy od okolních překážek (budovy, ploty, atd.); navíc hluboké tóny působené přenosem na základové konstrukce se nesou prostorem velmi dobře! (viz další příspevky)
4) hlučnost venkovní jednotky je nejvyšší za mrazu; nenechte se tedy oblbnout předváděčkou provedenou za např. +5st.C; za mrazu provádí externí jednotka poměrně často "odmrazování" výměníku (určitě závisí na konktrétním typu) a v tomto režimu je nejhlučnější (viděl jsem, že to provádí každých 15min.)
Pepa
Naše společnost Greif-akustika, s.r.o. (podrobně na www:greif.cz)realizovala akustickou kapotu s tlumičem hluku ventilátoru na zařízení,které stálo před novostavbou a bylo směrováno přímo na blízkou stavbu sousedů. Podařilo se omezit hladiny hluku na meze, které považuje hygienik za maximální na první pokus.
Rozsah opatření by mohl být podstatně menší (a tím i méně nákladný), kdyby se otázka hluku prověřovala podrobným akustickým posouzením situace, můžeme např. na počítači modelovat podle projektové dokumentace optimální místo, kde bude přirozený útlum nejlepší a kde případná opatření vyjdou nejlevněji.
Podobný případ řešíme v lázních, kde došlo k umístění čerpadla téměř na hranici pozemku a vzniklá situace je velmi těžko řešitelná. Stačilo,kdyby se využilo přirozeného útlumu vlastního objektu a výdechový tlumič se zapojil do stavby současně s krbovým komínem.
Konkrétním zájemcům můžeme poskytnout fotodokumentaci tlumicí skříně, rozhodně ale nedoporučuji amatérskou výrobu, předejdete potížím. Děkuji za pozornost, Karel Greif
Krásný den pane Otrubo,
rád bych Vám nabídl možnost prohlídky tepelného čerpadla vzduch/voda, abyste si mohl udělat svůj názor na hlučnost těchto jednotek.
Pokud budete mít zájem
kontaktujte mě na e-mailu: p.blaha_ at post.cz a doluvíme si termín.
S pozdravem Pavel Bláha
Je nutné rozlišit, jaký typ TČ máte na mysli. Jedná se o TČ typu "split", tj. výparník s ventilátorem je venku a kompresor uvnitř?
Nebo je to "kompakt-vše venku" nebo "kompakt-vše uvnitř"?
Pokud chcete porovnávat jednotlivé typy TČ z hlediska hluku, tak vždy žádejte od výrobce hladinu akustického výkonu v oktávových pásmech. Potom lze provést výpočet, jaký bude hluk, když TČ umístíte do strojovny s ak. tvrdým povrchem.
Pokud Vám výrobce dá je Lpa v 5m, je to údaj jen pro orientaci. Pozor, Lpa se často uvádí ve volném poli, což je zavádějící!
Velmi záleží na kvalitním uložení TČ ve strojovně. Zmiňované "hluboké tóny" je šíří konstrukcí a potrubím.
Mám dostatek zkušeností v oblasti snižování hluku, bližší na greif.cz. Podařilo se nám omezit hluk u tepelných čerpadel instalovaných v rodinných domcích, podařilo se nám omezit hluk čerpadla vzduch-voda (topení bazénu). Popiště prosím podrobněji Váš problém, pokusím se to vyřešit, mohou být pak i další zájemci. Můžete volat na č. 327544050 k večeru. Děkuji předem za důvěru, s pozdravem Karel Greif
KG Karel Greif @karel.greifDěkuji, ozvu se jakmile se rozhodnu pro nějaký typ čerpadla abychom mohli probrat konkrétní instalaci.
Pro ostatní, kteří řeší podobný problém - byl jsem se podívat na provoz TČ vzduch/voda od renomované firmy, překvapilo mě, že hlučnost je opravdu nízká - přirovnal bych to k hluku dvou ledniček, slušet jsou zejména hluboké "tóny". Ale protože budu mít instalaci přímo v domě a jsme na hluk citliví, přeci jen to ještě není ono a budu volit čerpadlo země/voda.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.