Rosení plastových okenDobrý den. Prosím Vás o radu a rozuzlení mého problému. V srpnu letošního domu jsem si nechal vyměnit v RD stará dřevěná kaslíková okna za plastová – 5-ti komorový systém ROPLASTO, izolační dvojsklo s pokovením, 4+16+4, vzduch, U = 1,4 W/m2K.
Nyní však nastal velký problém s rosením (doslova mi tečou proudy vody na parapetní desky !!!!). Okna se už při nočních teplotách 4 – 10 °C silně zarosí (cca 10 cm od spodního okraje a cca 2 cm po celé své výšce od bočních okrajů – rám se nerosí) – co to bude dělat při mrazu??? V celém domě topíme – teplota v noci 20 - 22 °C, ve dne 22 - 24 °C (malé děti…), změřená relativní vlhkost v místnostech je 60 %. Samozřejmě větráme min. 2 x denně po 0,5 hodině všechny místnosti v domě (pozn. topím černým uhlím a mám ho hodně…..takže o chybě větrání nemůžeme mluvit) a ráno se situace vždy opakuje!!!! Vaříme 1x denně, sem tam pokojová rostlina, 1 x týdně žehlení (4-členná rodina), koupelna se větrá. Můžete mi prosím sdělit Váš názor (co se bude dít v zimním období při stejné teplotě v místnosti) ??? Co reklamace u výrobce ??? Je hodnota 60 % relativní vlhkosti pro tento typ oken příliš vysoká (přátelé mají taky 60 %, topí obdobně, plastová okna, a mírné rosení – cca 1 cm -pozorují až při – 15 °C) ????. Pozn. dům není zateplen.
Mnohokrát děkuji za odpověď a případné řešení.
S pozdravem ing. Štofik Robert
rstofik at quick.cz