Rubriky:
Co je uspornejsie elektricky sporak alebo plynovy. Chcel by som vediet ktory zo spotrebicov je uspornejsi a aky je rozsiel ak ma niekto nejaky vypocet pripadne nejaky links pre tuto temu ne napise dakujem.
Ono nejde porovnávat kolik stojí 1 kWh z plynu a nebo z elektriky. Indukce opravdu ohřívá jen hrnec a plyn topí i do…
před 3 roky
Já to beru tak,že po cca 13ti letech se určitě rozhodl do čeho půjde. Přeji hezký den. :-)
před 3 roky
Plynový je úspornejší. Za 100 Korun na plynu uvaríš víc jako za 100 K na elektrike. Takto to musíš brát.
před 3 roky
38 odpovědí
Zobrazit všechny reakceJe zradne spolehat se na jeden zdroj v domacnosti, ale cim vice setrime, tim vice platime..
Podle vsech zsad, v garsonce, pokud topime el. en. meli by sme na ni i varit.
Vychazi to z tarifu, ktery mame na odber.
Pokud mame dalkove vytapeni, a el. en. pouzivame pouze na ostatni, je to otazka, ponevac z tarifu na odber el. en nevyjdeme jako vitezove. Ale da se to zvladnout..
Pokud sousedime vice bytu vedle sebe, velmi se vyplaci dat si jedny hodiny na chodbu, zbytek odhlasit a propojit si na pomocne odectove hodiny.
Tarif pak mame nizssi, vzhledem na vyssi odber, vyhodou je ze platime pouze jedny hodiny.
Pokud mame plyn na vareni, dalkove vytapeni, je take otazka, zdali se nam nevyplati udelat si podruzny rozvod plynu a podruzne vlastni hodiny, ponevac pokud mame jednopokojak a bydlime dva a varime obcas, povazuju za blbost platit pronajem plynomeru, ponevac zaplatime vice za plynomer, nez ve skutecnosti spotrebujeme.
Pak vychazi daleko levneji, kdyz si dame do linky PB lahev, ponevac zatim se za jeji najem este neplati..
Vypalit 10kg lahev je ve dvou lidech a domacim vareni je otazka 1/2 roku, ale nam vydrzi rok a vice.
Doporucuju propan, do konce hori s plnym tlakem.
Pred tim sme bydleli domu rozdelenem na 4 byty a meli sme propan ve velkych lahvich ve sklepe, ( 4ks ) a trvalo nam vyvarit je 2,5 roku a to sme meli i plyn. troubu.
Jednou sme delali pokus, varili sme vodu ve varne konvici a na sporaku na zem.plyn a spocetli sme docela presne, ze el. en vychazi pokud mame zakl. tarif a denne varime 2 litry vody, ze pri dobrem cajniku z hlinikovym dnem, jinak nerez, ze to vychazi 2,2x draz z el. en, jak z plynu.
Mozna ze kdo ma vyssi odber kvuli el. ohrevu vody, tak se mu to vyplati, ale plyn je plyn.
Dobrý den,
můžete někdo poradit. Vybíráme se ženou vhodné vaření.. Nevíme jestli dát plyn , na který jsme zvyklí či indukci. Klasickou sklokeramiku nechceme - to je jak vaření na ele. plotně..
Máte někdo zkušenosti s indukcí, trochu se bojím toho systému nezdá se mi ohřev na základě působení elektriky + magnetu ??? Aby se časem neukázalo, že je to zdravotně závadné ??
Díky.
PP Pavel Patočka @pavel.patockaPodle intenzity vaření (od častého vaření až po příležitostné)
bych to bral podle tohoto pořadí:
1) plyn
2) indukce
3) sklokeramika
Pokud topíte elektrikou, tak je úplně jedno, zda jen sklokeramiku. Sklokeramika má sice o 50-70% vyšší tepelné ztráty, ale ty vám jsou jedno, když stejně musíte v zimě v kuchyni topit, ušetříte jen přes léto.
Indukce je úspornější, ale dražší, cca 2,5x.
myslím,že nejúspornější vaření je na indukčním vařiči + kombinace nerezový tlakový hrnec.Absolutně nic nikde neuniká,neexistují prakticky ztráty.Minimálně 50% úspora,pokud potřebujete více plotének,koupíte si ještě jeden vařič
TJ Tyčka Jiří @tycka.jiriJednoznačně souhlasím s Vaším názorem.
Již rok používáme doma kombinaci indukční vařič a nádobí ZEPTER.
Nelíbyla se mi reklama ,ale zkušenost mne přesvědčila o vynikajících užitných vlastnostech.Také jsme si koupily nejdříve jeden vařič a další jsme vzápětí přikoupily.Stačí i jeden ,ale ten komfort je prostě dokonalý.
Vezměme to logicky.
Jsem názoru, že pro malou rodinu (2-4 lidé), která nemá ve zvyku nijak zvlášť hodně kuchtit, se vyplatí preferovat spíše elektrický sporák.
Samozřejmě je třeba mít "dobrou" elektrickou sazbu. Tj. ne D01/D02 nebo D25. Alespoň D26 nebo "lepší".
já vařím na elektrice a rodiče na plynu. nevím sice kdo kolik spotřebuje, a kde se voda uvaří rychleji apod., co ale mám zkušenost, tak na plynovém sporáky si hořák mužete nastavit na dvě možnosti - základ a sporo, a pokud si něco i v nerez hrnci s sendvič dnem chci ohřát (nedejbože uvařit) tak mám stres, že buď se nedočkám nebo neuhlídám a připálím. jó na elektrice s 6ti (na nové sklokeramice i 9ti) stupnové regulaci si nastavím přesně potřebný výkon a vařím v klidu.
zkuste se na rozhodnutí podívat také z tohoto pohledu. a pokud chcete, mám evidenci spotřeby (celého RD)
AS Aleš Stamberg @ales.stambergdocela by mě zajímalo jakou účinnost má doprava plynu, ono když je to x 000km tak to cosik taky hodí,ale asi furt je lepší stlačovat plyn než honit elektroný kusem železa.
podle mě těch nastavení na sporáku a dalších vlivů jak píše pan homola je až milion a na elektrice max 9.
tu posielam niektore zaujimave informacie ktore mi zaslali pani energetici:
Elektrická energia
>1 kWh 4,36 Sk/kWh sadzba D duo ZSE
>
>zemný plyn
>1m3 9,5 kWh
>cena 1m3 16,49 Sk sadzba od 200 do 1 700m3/rok
>cena 1 kWh 1,735789474 Sk/kWh
>Z porovnania vyplýva, že zatiaľ je lacnejšia energia zemného plynu. Treba si
>uvedomiť, že nie sú počítané investičné náklady na zavedenie zemného plynu.
>
ked si prepocitame ze spotreba na rok podla stranky http://www.e-filip.sk/Default.aspx?conte… je ,,ročne až okolo 600kWh" tak nam vide ze plyn je lacnejsi o cca 1038sk rocne co by bolo v celku ok ale sa mi to nejak nezda :D Kolko miniete rocne kWh na varenie ked pocitate cisto varenie bez kurenia a pecenia v tube??
Při rozhodování zda sporák plynový či elektrický, je nutno vzít v úvahu i podmínky pro umístění plynových spotřebičů. Požadavky na větrání místnosti s plynovým sporákem stanovuje TPG 70401 Odběrná plynová zařízení a spotřebiče na plynná paliva v budovách. Splnění těchto požadavků je prakticky velmi obtížné, někdy až nemožné. Nebezpečí plynoucí z provozu otevřených plynových spotřebičů bez dostatečného větrání není radno podceňovat.
dik za zaujimavy links. som si to precital a je to ok takze ak sa rozhodnem pre el sporak bude indukcny, ale to mi stale nedava odpoved ci je vacsia uspora pri plyne alebo el. kazdopadne dik
PZ petr zajac @petr.zajac955Vážený pane garantuji vám, že vaření (a pečení) na elektrickém sporáku je úspornější než na plynovém ale za těchto předpokladů. Stručně cituji z dnešního „Práva“ kde měl rubriku ČEZ.
• Vypínejte plotýnku 10 min. před koncem vaření aby jste využil zbytkového tepla a já dodávám i zbytkového tepla z tlustého dna moderní varní nádoby
• Při nákupu sporáku dejte přednost sklokeramické varné desce, která má vyšší účinnost při nižší spotřebě energie. Ještě úspornější je indukční varná deska, kde je tepelná ztráta pouze 10% (to už tady někdo na to upozornil)
• Používejte nádobí které dobře vedou teplo (moderní nerezové se silným sendvičovým dnem a na povrchu leštěné)
• Používejte vhodné dobře těsnící poklice. Nepřiléhající způsobují 2 až 3x vyšší spotřebu a taky používejte správnou velikost hrnce a plotýnky, můžete tímto ušetřit až 20% nákladů
• Při častém pečení používejte horkovzdušnou troubu, která umožní rovnoměrnější pečení při nižší teplotě a ušetří až 40% energie
• Vyplatí se sledovat pokrm přes prosklená dvířka trouby, jejím otevřením totiž uniká až 20% tepla
Za ty procenta neručím ale rady jsou to dobré.
Dakujem za odpovede ale ani v jednom prispevku som sa nedocital ci je uspornejsi sporak na plynov alebo elektrika. Ak by niekto vedel porovnat tieto veci na zaklade dlhodobej prevadzky alebo nejakeho vyskumu poslite prosim links alebo napiste chcem si poridit neu sporak a neviem aky ci el alebo plyn. Dakujem
PZ petr zajac @petr.zajac955Asi nejlepší řešení je indukce. Snad Vám pomůže nahlédnout na http://bydleni.tvujdum.cz/jidlo-a-napoje…
Už z logiky pohledu vyplývá, že topná spirála v konvici bezprostředně (tedy přímo) ohřívá vodu a tedy jsou minimalizovány tepelné ztráty při ohřevu.Tento pohled a orientační výpočet nákladů na ohřev el. energií a plynem (potvrdil levnější ohřev konvicí) mi stačil.
Dnes běžně, pokud např. dělám polévku předehřívám vodu v el. konvici a při tom souběžně předehřívám na plynovém sporáku minimálním sporo plamenem tlakový hrnec s minimálním obsahem vody (zalito dno) a uloženými ingrediencemi (maso, zelenina, koření,atd.).Vařící vodu z konvice bezpřostředně přelévám do tlakového hrnce uzavírám poklici a hrnec syčí za 5-10 minut a ne za půl hodiny jak by se dělo přímým ohřevem v tlakáči.
Využívám i jiné finty jak uspořit energii - například vodu z uvařené zeleniny (např. květák) nebo oškrábaných brambor využívám následně k uvaření polévky.Dokonce jsem zkoušel souběžně vařit v tlakovém hrnci brambory s klobáskou ono to časově vychází na stejný čas.
Samozřejmě je dobré mít připravený jídelníček nejméně na jeden den dopředu. To znamená, vyndat z mrazáku např. maso večer před vařením - prostě včas, aby nebylo nutné ztrácet energii na rozmražení...!
Nádobí myji pod čurkajícím kohoutkem i když se doporučuje napustit dřez a všechno nádobí mýt naráz.No jaksi mi to nesedí (hygiena, že?) i když moje maminka myla nádobí vždy ve stolové míse naráz.
Stále se přistihuji, že nešetřím a tak se stávám energetickým vazalem! Ale to je v pořádku. Možná, že se jednou naučím šetřit energiemi i cennými médii tak, že nebudu už chybovat.Asi jsem už z toho úplný magor, ale baví mě to, tak proč neéé? Že?
Teď jsem si koupil lokální měřič spotřeby el. energie a měřím si spotřebu svého PC. To je taky otázka jestli PC vypínat či ne? Já jej vypínám když odcházím z bytu na 2-3 hodiny, pak samozřejmě staruji znovu. Ale to už je o něčem jiném, takže končím...!
PS: manželka je ze mne nešťastná. Chá - chá...!
Na tuto otázku bych taky rád znal kvalifikovanou odpověď. Pídil jsem se po nějakých výsledcích ale nikde nic. Dokonce kdysi dávno jsem uzavřel sázku s kolegou, který tvrdil, že plyn je „rychlejší“ vůči elektrice . Tak jsme v hliníkové konvici ohřívali vodu s ponořeným teploměrem na hodnotu 88°C raz na sporáku propan-butan, podruhé na větší ploténce tehdy ještě litinové na elektrickém sporáku. Elektrický sporák zvítězil, byl rychlejší a teď nevím jestli to bylo 12 nebo 14 minut. Akorát ten největší hořák jaký je u plynového sporáku byl o něco rychlejší ale ten je tak vhodný pro veliké hrnce. Účinnosti vaření je závislá také na mnoha jiných faktorech ale především je to vhodné nádobí a dobrá ploténka. Když vezmeme v úvahu moderní sklo keramickou varnou plotnu a nerezové nádobí se sendvičovým dnem, tak mám pocit, že elektrická příprava je účinností nad plynem a to neuvažuji větší rozsah možné regulace na rozdíl od plynu. Nejhorší pro účinnost při předávání tepla u elektrického ohřevu je nerovné dno varné nádoby. I malá vzduchová mezera několik desetin milimetru působí z pohledu sdílení tepla jako izolant. Takový klasický černý plechový smaltovaný hrnec vždy to dno má někam vyklenuté. Navíc ta černá barva dosti dobře z hrnce odvádí teplo sáláním. Tady se zmíním o jednom pokusu, kdy jsem v různých nádobách ohříval vodu při známé hodnotě příkonu ve wattsekundách a měřil jsem čas pro dosažení určité teploty. Tehdy jednoznačně se jako nejlepší ukázala vysoce leštěná nerezová konvice, která po kalkulaci vykazovala, že 85% energie ze sporáku skončilo ve vodě. Určitě se na tom podílely i malé ztráty sáláním. A teď k tomu plynu. Účinnost předávání tepla u plynového sporáku je na hony vzdálená účinnosti předávání tepla v plynovém kotli. Ty horké spaliny pouze „olíznou“ varnou nádobu a letí pryč. Z pohledu lepšího předání tepla ze spalin, by ta varná nádoba musela úplně jinak vypadat. Třeba by musela mít i uvnitř jakýsi komínek, delší tvar nebo třeba i náznak nějakých žeber aby se teplosměnná plocha zvýšila apod. taky možná není dobré když nádoba u plynu je nerezová a vysoce leštěná. To snižuje možnosti jímat teplo ze sálavé složky plamene. Samozřejmě rovné dno varné nádoby zde nehraje roli.
JH Jozef Homola @jozef.homola562třeba i podle toho to vychází šul nul 58 vs 55
http://www.abcgastro.cz/ArticleDetail.as…
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.