YouTube - Pool cleaner, Pool vacuum,…
All about pools: INTEX 28001 auto pool cleaner, Pool vacuum, Pool pump, pool filter, pool skimmer, pool water, pool chemicals, pool lights, pool foil, pool i...
Rubriky:
Dobrý den všem.
Přemýšlíme o stavbě bazénu svépomocí (betonový bazén ze ztraceného bednění). Má někdo s takovou stavbou zkušenosti? Poradíte mi např. nějakou odbornou publikaci? Jakou tloušťku ztraceného bednění použít? Je možné bazén zevnitř izolovat polystyrenem na stěnách i na dně? Je možné použít polystyrenové bloky, které se vylévají betonem? Čím a jak zajistit, aby z bazénu neutíkala voda? Je lepší pro povrchovou úpravu použít bazénovou folii nebo obkladačky? Kde koupit bazénovou folii? Je třeba zakoupit obkladačky s nějakou speciální (protiskluzovou) úpravou? Jak vycházejí cenově tyto bazény? Máte někdo foto takového bazénu? Předem děkuji za jakoukoliv informaci k tomuto tématu.
Hezký den, Alia.
71 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNemá někdo zkušenost s nátěry bazénů? Tekutá guma, bazénová barva, epoxidový nátěr,..? Co je lepší? Díky. Zdeněk
ZB Zdeněk Berger @zdenek.bergerNa betonové bazény (ale i námořní lodě) je dobrá chlórkaučuková barva. Zda je na stejném základu i tekutá guma nevím.
Ahoj,
má někdo prosím zkušenost se stavbou přelivového bazénu?
Děkuji moc, Míra
MV Miroslav Vít @miroslav.vit530Myslím, že jsem někde vedle popsal přelivový bazén, jak stavebně, tak i zkušenosti z provozu, výhody oproti skimmerům, také obrázky, jen trochu zalistovat...
Pochvaluji to video, jistě vydatná pomoc pro někoho, kdo si chce pořídit něco podobného svépomocí. Což se dá pořídit jistě mnohem levněji než od specielní firmy, možná za 20-30%?
Mám připomínku k umístění filtrace: jak se dostat dovnitř? To je nutno při propírání, luxováni dna a jíné obsluze. Já to mám podobně, přifařené k bazénu (při společném výkopu). Ale mám tam schůdky (shledáno později, že jsou nutné). A je to kombinované se sousední přepadovou jímkou, která je pod vedlejšími schody a pod bazénkem pro děti (obr.) Jistě ne tak snadné pro země s mrazem každý rok, ale nějak podobně to řešit.
Dobré je také myslet, co se stane, když je velký déšť a jímka se zalije vodou, co pumpa?
JM Jan Mrskoš @jan.mrskosObrázky se nepodařily, zkouším znovu
Dostavěl jsem bazén svépomocí a vím jak je těžké na internetu se dopátrat informací. Toto forum mi hodně pomohlo. Teď když už bazén mám hotový tak na oplátku zasílám odkaz na vida jak jsem ho stavěl a jak to mám udělané. Určitě vám to pomůže.
https://www.youtube.com/playlist?list=PL…
KA kubaad Adamcik @kubaad.adamcikZdravím
Děkuji za video. Také v tuto chvíli stavím bazén a hledám co nejvíce informací. Bohužel, rady a návody se často rozcházejí, takže rozhodovat se pro člověka neznalého je problém. Oproti Vám jsem nedával pod a kolem desky drenáž (někdo říkal že ano, někdo říkal, že když mám vykopanou jámu půl roku a není v ní voda, je to nesmysl a drenáží bych si ji tam akorát přivedl). Můj dotaz ale zní na vylévání betonem, protože této operace se bojím nejvíce. Koukám na doporučení a informace od profesionálů a dozvídám se, že je možné vylévat 3, maximálně 4 řady. Já chci mít výšku 1,25m, takže budu mít pět řad a proto jsem byl přesvědčen, že budu míchat v míchačce na 3 a následně dvě řady. Vy vyléváte hned šest řad najednou. Nebyl to problém?
Připojím se s dotazem. Vzhledem k nemožnosti dostat na zahradu mix, ani připravený bazén (sklolaminát, plast) chci postavit bazén ze smaltovaných plechů.
Do bude betonové, bazén na něm bude částečně stát, částečně jím bude vylitý (tzn. cca 15cm budou stěny podkopané a zbylých 5cm betonu bude nad spodní hranou desky).
Stále přemýšlím nad tím, čím upravit dno. Bazén by měl být rozměru 6x3,4m, ovál. V návodu je uvedené potažení plachtou, ale uvažuju i o jiných řešeních. V úvahu připadá nátěr, ale tam se bojím životnosti, nebo kachličky, ale tam zase nevím, jestli by vzhledem k tvaru nebyl velký prořez a jestli 100% zabrání úniku vody (počítám s voděnepropustným betonem).
U té folie nevím, jestli půjde dobře přivařit k tomu smaltu, chci jí potáhnout jen to dne.
Pokud máte prosím někdo s realizací takového bazénu zkušenosti, děkuji za rady.
MT Milan ToJeJedno @milan.tojejednoKdyž už se opatří beton na dno, tak proč ne na stěny? Stěny se dají postavit z tvárnic slepených betonovou maltou, může se pro sicher přidat ocelový drát 3 mm pod každou 2. , 3. vodorovnou vrstvou na zesílení. Bazén 140cm hluboký nedává žádný velký tlak na stěny, jinde mají vyšší nádrž na vodu z cihel. Je dobré spojit dráty ze dna do stěn, zabudovat do tvárnic.
Dlaždičky se dají zaříznout, proč ne? A nebo radši ten bazén dělat obdélníkový, plave se líp do délky než do šířky. Do cementu přidat vodní sklo na lepší držení vody, nebo jiné chytré přídavky co se dnes dostanou. Radši velkoplošné dlaždičky, nejlépe co se pasují bez drážky k sobě (u mně bohužel ne).
Ale jinak s obyčejnými tvárnicemi z chudého betonu a normálních dlaždiček a normální nejlevnější beton trochu přidaný vodním sklem, funguje to už 14 let.
Dobrý den, pročítám zdejší diskuze ohledně bazénu a je to tu samý dohad a tak bych rád poprosil zdejší stavebníky o nějaké zkušenosti které sebrali při stavbě bazénu, a nebo až po dostavění......
Představa je o stavbě bazénu o velikosti cca 5x3x1,5 metru .
Díru zhruba na tento rozměr bazénu máme vykopanou, a nyní mě čeká ještě betonáž nádrže na dešťovku tak bych udělal rád základ pro bazen i nádrž najednou. Ruzně se tu řeší tloušťka tvárnic, jestli 20,25......a pak typ, jestli polystyren nebo beton. Pak taky jestli zateplovat nebo nezateplovat. Naše vidina je nejlépe v bazénu, který by se dal provozovat při použití vytápění a termokrytu i přes zimu.
Mělo by to být něco jako samodomo swimspa s protiproudem.
Rozměr bazénu jsem připraven zmenšit na rozumný rozměr aby se zajistil kompromis mezi energetickou náročností, a tím aby se tam dalo plavat a člověk si neokopával končetiny.
Dá se samodomo udělat bazén přelivový, nebo spíše jen skymerový? Technologie a přípojka vody z řádu, by měla mít dno ve stejné úrovni jako je dno bazénu, nebo může být mimo, třeba i na povrchu v nějaké pergole v boxu? Povrchovka uvažuji těžkou folii, jak by jste řešily samotný skelet a jeho izolaci? Děkuji všem za ohlasy a rady.
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
MN Marcel Novotný @marcel.novotnyJá jsem stavěl bazén loni,ztracené bednění a prokládané armaturou.Beton jsem si dělal sám a přidával do každé míchačky plastifikátor.Není to žádná věda,to klidně zvládneš.
Právě scháním bazénovou folii a dostal jsem se k Vašemu dotazu.
Tento problém jsem řešil také. Pouze podotýkám, že bazén stavím vnitřní, ale to se neliší od vnějšího.Nečerpal jsem z odborné publikace, ale z dotazů v odborných firmách.a z vlastní logiky.
Co se týče skeletu v bazénové firmě Marimex mi doporučili ztracené bednění o síle 25 cm prokládané jak vodorovně, tak svisle armaturou průměr 10 mm v každé řadě a sloupci.(foto postupu je na stránkách marimexu¨.)Doporučili z vnější strany bednění polystyren o síle 5 cm.Já osobně jsem upřednostnil folii, jelikož je měkčí než dlaždičky a dá se v případě problémů snadněji vyměnit než jaká-koliv jiná technologie.
Polystyren přímo pod folii, byť tvrzený nedoporučují,to kvůli možnému promáčknutí tlakem, třeba nohy nebo jinou částí těla potom je povrch nerovný.Bednění z polystyrénu by bylo dobré pod keramickou dlažbu,zvýšila by se tím tepelná izolace.Bazén mám ve výstavbě, provádím si stavbu z bednění sám .
S pozdravem K. Š.
KŠ Karel Šír @karel.sirDobrý den, je to sice doplnění po hodně letech, ale třeba se bude někomu hodit. Mám zkušenost s bazenem který si stavěl před mnoha lety tchán. On si dělal oválné bednění ze dřeva a bazén lil z betonu. Do bazénu nalepil 1sm silné desky polystyrenu. Ta se časem stlačily na cca 3mm, ale určitě je doporučuji pod folii. Zmenší se riziko proděravění od kamínku uvolněného z betonu a navíc je kontakt s folií příjemnější-měkčí. Takže určitě alespoň slabý polystyren doporučuji. Hlavně si nejprve najděte dodavtaele standardní velikosti folie a podle toho rozměru stavte. Nejlépe když stejnou velikost dodává více výrobců.Folií myslím takový ten bazénový igelit používaný pro plechové bazény. Ze zkušenosti 15 let vydrží a nová folie byla kolem 5 tisíc.(bazen 20 kubíků ovál). Jediné co nebylo úplně dořešené byl okrajový lem. Zde bych doporučil použít řešení vyráběné spolehlivým výrobcem. My jsme řečili rozříznutím jedné stěny vodovodní trubky, která se nacvakla přes filii ohnutou přes plechový lem.
Fungovalo to dobře, ale každá trubka se za 3 až 5 let rozpadla vlivem UV záření. Možná najdete stabilnější materiál. Ztracené bednění je vhodné pro hranaté bazény. Pro ovál bych volil litou stěnu, ale zase je to náročnější na výrobu šablony. Otázkou je jestli nekoupit plechový bazén komplet a ten vsydit do země a obetonovat. Odpadne tvorba šablony, nebo stracené bednění a podle mě to vyjde cenově nastejno. Hlavně tím ušetříte čas.
Dobrý den,
bazén formou ztraceného bednění vyvařený fólií je podle mého názoru nejlepší volbou i když pravděpodobně dražší než obyčejný plastový bazén, v podobné cenové relaci jako bazén ze sklolaminátu. Bednění je možné vystavět z klasických KB bloků a zateplit polystyrénem (pozor pouze stěny, dno nedoporučuji)cca 3-5 cm, nebo je možné stěny vystavět ze ztraceného bednění z polystyrenových tvárnic, což je dražší varianta ovšem méně pracná s a namáhavá. Komponenty jako trysky, skimmery, světla lze zakoupit pohodlně na internetu např. www.eshop-bazeny.cz a vyvaření hotové vany fólií je dobré svěřit odborné bazénové firmě. Ceny za vyvaření by se měly pohybovat od 700,-Kč/m2 materiál a práce.
KZ Květoň Zahájský @kveton.zahajskyProsím proč nedopručujete izolaci dna a proč jen 3cm na stěny?
Děkuji
Zkuste:
publikace/9-bazeny-2-vydani
publikace/200-jak-spravne-vybrat-bazen
A doporučuji velmi opatrně postupovat. Zejména bude špatně vybetonovat vanu a pak přemýšlet nad technologií.
ŽZ Žabička Zdeněk @zabicka.zdenek045Proc se nedoporucuje tepelne izolovat dno..???zbytecne se pak zvysi naklady na vyhrivani bazenu a casem se to urcite nevyplati
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.