Vodorvná hydroizolace opěrných zdí

Reklama
Reklama
Jaroslav Černoch @jaroslav.cernoch před 16 roky03.07.2008 11:06:00
Vodorvná hydroizolace opěrných zdí

Omlouvám se za banální dotaz, ale i stavební inženýři radí každý něco jiného: Stavím opěrnou zeď (z jedné strany zemina, z druhé vzduch) ze ztraceného bednění (nepohledová část) a z tvarovek ze štípaného betonu (v pohledové výšce). Za zdí plánuji nopovou fólii (svislá hydroizolace) s drenážní trubkou. Rady se ovšem rozchází co se týče vodorovné hydroizolace: 1) mezi základovým pásem z litého betonu a prvním šárem ztraceného bednění a 2) mezi šárem ztraceného bednění a tvarovek ze štípaného betonu.

Jedni radí: žádná vodorovná hydroizolace (jejich námitky: jak bych hydroizolací "vyhýbal" roxorům, které spojují šáry k sobě, a prý bych taky výrazně snížil pevnost zdi (vše bude držet jen železo - beton se na hydroizolaci nechytí)).

Druzí radí: hydroizolaci minimálně mezi pohledovou a nepohledovou výškou, aby voda nevzlínala a nevznikaly výkvěty a nehrozilo zamrznutí vody v betonu. Hydroizolaci (např. glasbit) bych musel na roxory "napíchnout" a kolem zatavit).

Ještě je tu třetí varianta - asfaltovým pásem "vyjet" z vodorovné spáry za zdí nahoru a nopovku nepoužít.

Nějak mě překvapuje, kolik postupů je na tak standardní věc a děkuji za všechny Vaše názory, zkušenosti a doporučení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.