Rosení skel do polovinky okna a plíseň v rozíchDobrý den,
prosím vás o informaci a radu jak postupovat. Od prosince 2007 jsme si koupili byt v novostavbě. V bytě jsem celých 24 hodin, tudíž větrám i 6x denně a topení jede celý den a v místnosti kde se okna rosí je cca 22%.
Bohužel od dubna čekáme dítě a nepříjde mi nejzdravější v místnosti kde bude mimiko 16 hodin používat savo dle vyjádření stavební firmy.
Na náš problém ohledně rosení do poloviny skel a začínající plísně jsme od firmy kde jsme tento problem reklamovali obdrželi tento dopis:
U oken je však rosení nejčastěji spojeno s vlhkosti v bytě. Nebylo by špatné pořídit si vlhkoměr (nemáte-li již jej) a sledovat relativní vzdušnou vlhkost která by se měla pohybovat mezi 30 - 50 %. Kondenzace ,,rosení,, vody na okně není nic jiného než přeměna vody obsažené ve vzduchu v bytě do jiného stavu.
Níže uvádím pasáž z odborného časopisu, který popisuje (vysvětluje) fyzikální proces odvětrání vlhkosti
,,Chladný vzduch okolo 0 °C nebo pod bodem mrazu obsahuje málo vzdušné vlhkosti, přestože se zdá vlhký. Když ho ohřejeme na běžnou teplotu cca 20 °C, bude nám připadat jako velmi suchý. Naopak teplý vzduch obsahuje několikanásobně více páry než chladný, i když ho jako vlhký nepociťujeme. Toho se využívá při odvětrávání vysoké vlhkosti v bytě, které je zvlášť účinné v zimě. Větráme často, krátce, ale intenzivně s okny (dveřmi) dokořán. S teplým vzduchem vyháníme ven vlhkost. Studený vzduch, který ho nahradí, se po zavření oken zahřeje a může pak pohltit několikanásobek vlhkosti, než kterou měl jako studený.
konzultoval jsem problematiku plísně s techniky od výrobců oken firmy GROMATHIC a víceméně mi potvrdili to co jsme Vám již psal.
Je tedy nutné v dětském pokoji více topit (alespoň na 22 st) a dodržovat režim 3 – 5 x denně intenzivního větrání (případně jinak snižovat vlhkost - odvlhčovač).
Na plísně použijte běžně dostupné prostředky, např. SAVO.
Plísně na okně tedy jako reklamaci uznat nemůžeme.
fa....
Prosím vás o informaci kde bych se mohla obrátit a požádat o přeměření jak vlhkosti v místnosti tak přezkoumání oken a celkového zateplení zdí a to vše dle norem.
Děkuji
Adéla Staňková
Kuřim