Rosení skel do polovinky okna a plíseň v rozích

Reklama
Reklama
AS Adéla Staňková @adela.stankova před 15 roky18.02.2009 19:39:00
Rosení skel do polovinky okna a plíseň v rozích

Dobrý den,
prosím vás o informaci a radu jak postupovat. Od prosince 2007 jsme si koupili byt v novostavbě. V bytě jsem celých 24 hodin, tudíž větrám i 6x denně a topení jede celý den a v místnosti kde se okna rosí je cca 22%.
Bohužel od dubna čekáme dítě a nepříjde mi nejzdravější v místnosti kde bude mimiko 16 hodin používat savo dle vyjádření stavební firmy.

Na náš problém ohledně rosení do poloviny skel a začínající plísně jsme od firmy kde jsme tento problem reklamovali obdrželi tento dopis:

U oken je však rosení nejčastěji spojeno s vlhkosti v bytě. Nebylo by špatné pořídit si vlhkoměr (nemáte-li již jej) a sledovat relativní vzdušnou vlhkost která by se měla pohybovat mezi 30 - 50 %. Kondenzace ,,rosení,, vody na okně není nic jiného než přeměna vody obsažené ve vzduchu v bytě do jiného stavu.

Níže uvádím pasáž z odborného časopisu, který popisuje (vysvětluje) fyzikální proces odvětrání vlhkosti
,,Chladný vzduch okolo 0 °C nebo pod bodem mrazu obsahuje málo vzdušné vlhkosti, přestože se zdá vlhký. Když ho ohřejeme na běžnou teplotu cca 20 °C, bude nám připadat jako velmi suchý. Naopak teplý vzduch obsahuje několikanásobně více páry než chladný, i když ho jako vlhký nepociťujeme. Toho se využívá při odvětrávání vysoké vlhkosti v bytě, které je zvlášť účinné v zimě. Větráme často, krátce, ale intenzivně s okny (dveřmi) dokořán. S teplým vzduchem vyháníme ven vlhkost. Studený vzduch, který ho nahradí, se po zavření oken zahřeje a může pak pohltit několikanásobek vlhkosti, než kterou měl jako studený.
konzultoval jsem problematiku plísně s techniky od výrobců oken firmy GROMATHIC a víceméně mi potvrdili to co jsme Vám již psal.

Je tedy nutné v dětském pokoji více topit (alespoň na 22 st) a dodržovat režim 3 – 5 x denně intenzivního větrání (případně jinak snižovat vlhkost - odvlhčovač).

Na plísně použijte běžně dostupné prostředky, např. SAVO.

Plísně na okně tedy jako reklamaci uznat nemůžeme.
fa....

Prosím vás o informaci kde bych se mohla obrátit a požádat o přeměření jak vlhkosti v místnosti tak přezkoumání oken a celkového zateplení zdí a to vše dle norem.

Děkuji
Adéla Staňková
Kuřim

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.