Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Zdravím,
terén pod domkem má převýšení 0,5 m a základové pásys chci mít hluboké 80 cm (30 betonový pás a dvě řady ZB). Tím pádem by vzniknul výkop hluboký na jedné straně 80 cm a na druhé pouze 30 cm (základy které budou při stavbě nad zemí budou po konečné úpravě terénu schovány pod zemí). Je možné takto provést stavbu základů?
Dobrý den. Kdyby tam ještě něco mělo být, tak bych to určitě napsal. Jestli to máte podmočené, tak drenáže. Máte tam…
před 14 roky
co bude pod celkovou tloustkou 50cm do nezamrzne hloubky 120cm?
před 14 roky
Dobrý den. Pane Kocino, co pořád máte s tím zakládáním ŽB v hloubce 120 cm? Zkuste se trochu zamyslet a trochu…
před 14 roky
120 odpovědí
Zobrazit všechny reakcePřátelé, jak to tady čtu, tak tací šetřílkové co chtějí zakládat ve 30 nebo 50 cm ať si radši postaví maringotku na zahradě a nic nezakládají. Zakládat v takovéto hlouce je takřka rovno zakládaní rovnou na trávě. Pokud vím, tak hloubka založení kolem 50 cm se provádí např. u třední nosné zdi, kde nehrozí podmrzání. Je jasné že záleží na druhu půdy, ale 30 cm od povrchu může být bez problémů ještě humusový horizont, takže pokud někdo chce pod základy bujarou vegetaci, prosím. A o únosnosti ve většině případech v této hloubce radši nemluvim. V dnešní době, kdy nevíte, jaká teplotní anomálie přijde za 10 let (no už se to projevuje již ted) základ 100 - 120 cm. U staveb, kde je pak základ přihrnut na úrověn upraveného terénu je to na posouzení připad od případu. To můj názor stavaře a geografa.
JT Jan Tomy @jan.tomyDobrý den,
myslím že zde mi nešlo o šetření. Předpokladem založení ve hloubce 30 cm byla dobrá únosnost půdy a následné přihrnutí zhutněné půdy aby vznikla nezámrzná hloubka.
Nyní řeším jiný problém. Při hloubení základů se mi do základů natáhla voda. Voda se mi do základů natahovala z místa, kde jsem nejhlouběji pod rostlým terénem, téměř 2 metry. V této hloubce to už byl samý kámen. Jelikož jsem ve svahu, tak jsem vyhloubil strouhu a voda se po dvou dnech úplně ztratila! Je nutné i přesto udělat odvodnění? Slyšel jsem i takové rady: Nedávat odvodnění, že se tam bude zbytečně natahovat voda!
PS: Můj děda stavěl rodinný dům v šedesátým roce...sklep, přízemí, patro...žádné odvodnění pod základem a základy z kamene a malty, beton si každý dovolit nemohl! A dům stojí dodnes bez jediné prasklinky!
Jeste bych chtel dodat ze se jedna o RD typu bungalov zdeny s lehkou stresni krytinou
Zdravim vsechny, chtel bych se zeptat jestli zalit zakladove pasy prostym betonem cca 30 - 40 cm tlustou vrstvu nebo zacit primo na dno vykopu stavet ztb sirky 40 cm a postupne to vylit betonem jednalo by se o 5 az 7 rad ztb. Mam v zakladove spare vice vyskovych rozdilu proto by to bylo asi jednodussi stavet ze ztb, ale nerad bych neco podcenil. Chtel bych se chtel taky zeptat jak resit vyskove rozdily v zakladove spare pri vyliti prostym betonem je na to nejaky postu diky za info.
MS Martin Sinkyrik @martin.sinkyrik369Dobrý den. Je několik možností. Tvárnice ztraceného bednění,
tzv.prolévačky se musí klást na vrstvu betonu síly min.10 cm.
Ve výjmečných případech je možno tvárnice klást na zhutněný zásyp kameniva - nedoporučuji. Výška betonového podkladu není ničím limitována. ZBT se kladou nasucho ,každá řada musí být převázána o cca 1 polovinu. V jednom kroku se betonují max.
4 řady ZBT. Celý systém musí být vyarmován , nejlépe v každé řadě 2 pruty roxoru. Zálivku provést optimálně řídkým betonem, aby se 100% vyplnil celý objem. Další vrstvy realizovat až po ztuhnutí betonu v předchozích řadách.
S pozdravem Laďa.
Poradite mi?je nutne na sto rocnom dome robit dodatocny zaklad?(neplanujem nadstavbu,ani nema stavba viditelne poskodenie ,no byvam cca 2 m od dost frekventovanej cesty).je to 100 rocny kamenny dom,.Na spevnenie nestaci drenaz zo strku?Ak zaklad tak ako ,kedze vzlinajucu vlhkost chcem odviest drenazou cca v hlbke 80cm.neni to hlboke pre dom polozeny len na kamenoch cca do hlbky 60cm?mam ist pod uroven zakladu alebo staci do hlbky zakladu?Prosim o radu robim si to svojpomocne z financnych dovodov.A este prosim o jednu radu .chcem pristavit izbu no vsimla som si na dost domoch ze sa pristavba(odlepuje) od povodnej stavby ako robit zaklad?
Vážení, pročetl jsem si tuto diskusi a musím říct, že správný postup jsem zde nenalezl(tedy alespoň ne v jednom příspěvku). Obecně lze říci, že základ musí přenést zatížení do země tak, aby docházelo k co nejrovnoměrnějšímu sedání. Zároveň musí být provedený tak, aby nedocházelo k promrzání. Základem pro návrh je stanovit zatížení a únosnost zeminy. Protože ani jedno neznáme, nechal bych to na projektantovi.
PK Pavel Kříž @pavel.kriz891Dobrý den. Pane Kříž, prosil bych o oponenturu mého příspěvku ze 4.5. v 11,20 hod. Děkuji.
S pozdravem Laďa.
Jak to tedy chápu já...
1) ZB nelze použít pro základový pás. Lze ho použít například tehdy pokud je hotový základový pás a chci se dostat výškou na úroveň terénu.
2) Udělám 1 m hluboké základy
a) 75 cm základový betonový pás a pak jednu řadu ZB 25 cm
nebo
b) 50 cm základový betonový pás a pak dvě řady ZB 50 cm
Jelikož mám převýšení 50 cm, tak v horní části seberu 25 cm půdy, abych se dolní části dostal se základem 75 cm pod úroveň terénu. V dolní části bude k základům přihrnuta zamina, abych se dostal po zámrzovou hloubku.
Tady není o čem diskutovat. Píšete že CHCETE mít základové pásy 80cm hluboké - vy dokonce MUSÍTE. 80cm je nezámrzná hloubka a absolutní minimum. Pokud teda nestavíte na skále.
TS Tomas Strnadel @tomas.strnadelhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Nez%C3%A1mr…
Budu lehce oponovat s hloubkou základů. Nic není dogma ani hloubka základů a dá se na nich ušetřit ale má to svá specifika. Bylo by dobré zjistit kolik stojí staletých domů s hloubkou základů 40 cm. Jeden takový mám na dvoře (a bez betonu). Všechno to závisí na posudku odborníka na základě geomorfologických podmínek. Důležité pro základy je rovnoměrná únosnost po ploše. Samozřejmě tam kde je únosnost nižší tak se to dá vylepšit pásem podstatně širším z hutněného štěrku jak už tady někdo doporučoval. Podstatně širší betonový základový pás má podstatně větší hmotnost tedy pokud směrem vzhůru není zúžen a pevnost proti rozlomení tahovými silami lze zlepšit jedině armováním. A vůbec by mne zajímalo jaká je teplota kolem základů v domě ve kterém se topí. Samozřejmě mají pravdu všichni v tom, že špatné základy tedy na špatném podloží jsou neopravitelné.
v zadnem pripade bych to neriskoval.
radeji vice betonu,nez se dockat prasknuti domu.zrejme nevite co to obnasi.
nikomu nedoporucuji podcenit zaklady !!! radeji vice nez mene.
prasklych domu okolo sebe uvidite spusty,staci se jen divat.
Dobrý den. Možné to je, ale pouze za podmínky, že půda v 30 cm
hloubce bude mít stejnou únosnost, jako půda v základové spáře
hluboké 80 cm. Myslím si, že byste měl vykopat základy do větší hloubky po celém obvodě a betonový pás uložit na štěrkové
lože síly 10 - 20 cm ( dělá se to z důvodů sjednocení nosnosti podloží ). V místě, kde vychází výkop 30 cm doporučuji zhutnit podloží "žabou" a betonový pás vyarmovat.Je nutné si uvědomit, že podcenění základů je naprosto neodstranitelná chyba a nevyplatí se zde šetřit.
S pozdravem Laďa.
LJ Laďa Jaskva @lada.jaskva833Dobrý den,
reaguji na Váš příspěvek výše. Zakládat v 30 cm bych v žádném případě nedoporučil. Každopádně je potřeba v první řadě zjistit v jaké zemně se zakládá. Správně doporučujete založit ve větší hloubce. Zhutnění sice zvýší únosnost zeminy, ale stále nám zůstává problém s promrzáním. To by se vpodstatě dalo odstranit vrstvou alespoň 20cm zhutněného štěrku s větší zrnitostí(8- ), zabaleného do geotextílie. Otázka je, jestli není jednodušší založit o pár centimetrů hlouběji než řešit hutnění, geotextílii, dovoz štěrku, hutnění...
Důležité ale je jakou stavbu zakládáme, protože to o čem se bavíme je pro menší jednopodlažní stavbu...
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.