Dobrý deň. Toto je diskusia pre návrh akumulačnej pece do starého veľkého domu, vrátane jeho zateplenia a prestavby. Je tu aktuálny návrh pece. Výpočty sa robili pomocou tejto tabuľky so vzorcami: http://filesurf.ru/131747 Môžete si ju otvoriť v programe OpenOffice, http://sk.openoffice.org/ .
Doplnam ze tlakove straty sa daju vypocitat tu: - pre potrubia: http://qpro.cz/?id=55_1_1_1 - pre kolena (R):…
před 15 roky
To je foto z mobilu a je to na pracovní desce pro tento druh modelovací hmoty. Až to uschne, bude to tvrdé jako cihly…
před 15 roky
A väčšia fotka by nebola? To je na plechu na pečenie? Mohli by ste tu pec spravit z cesta na tortu a potom zjest. :-)
před 15 roky
329 odpovědí
Zobrazit všechny reakceTrochu som prekreslil náčrt. Primárny a sekundárny vzduch sa má privádzať cez tvarovky cez tú istú šachtu v 1/3 (primárny vzduch) a v 2/3 (sekundárny vzduch) výšky ohniska. Čiže spodná hrana tvaroviek bude vo výške 30 cm a 75 cm od dna ohniska. Pec si už sama nastaví rovnováhu odoberaného vzduchu. Viď:
https://forum.tzb-info.cz/102647-kachlov… (dole v texte medzi dvoma poslednými čiarami)
Tu je ukážka činnosti primárneho a sekundárneho vzduchu:
http://www.youtube.com/watch?v=pyofhLYYV…
Tu je postup pre murovanie a vymazávanie:
https://forum.tzb-info.cz/102647-kachlov…
Tu je cena šamotu:
https://forum.tzb-info.cz/102647-kachlov…
https://forum.tzb-info.cz/102647-kachlov…
Tu je špárovanie:
https://forum.tzb-info.cz/102647-kachlov…
O vodnom skle:
https://forum.tzb-info.cz/102647-kachlov…
Odliata "zátka" na klembe ohniska je zmes šamtového prášku, hliny a vodného skla. Viď:
https://forum.tzb-info.cz/102647-kachlov… (dole v texte)
Odliata zátka (doska) má za úlohu znížiť teplotu a tepelné namáhanie klemby, keďže je olyzovaná plameňmi s teplotou 1.000 ˚C.
Klemba ohniska má byť oblá (napr. polkruhová), nie lomená.
JM Jan Martinek @jan.martinek743Dobrý den. Tak jsme začali stavět (modurit) a u třetí vrstvy nám došel materiál((-:.Bude to opravdu "těžká" pec((-:. Jinak vám musím říci, že vaše nákresy jsou velice zdařilé,podle nich by to postavilo i úplné jelito (tedy já (((-:).
V 7. vrstve som zistil ze bude problem vytvorit dno tahu pomocou samotovych tehal. Ako sa posuvaju k sebe tehly muru tahu, v oblasti pri privode sekundarneho vzduchu. Takze bud sa pouzije samotovy plat, alebo sa rozsiri pec o jeden rad tehal, teda o 12 cm, smerom k dveram ako je bojler. Samotove platy neviem či neprasknu pri tepelnom namahani. Male hrube samotove tehly vydrzia vsetko. Vadilo by rozsirit o 12 cm?
JM Jan Martinek @jan.martinek743A co takhle rozpůlit šamotovou cihlu podélně, ta by to nevydržela? Či by tam nedržela(?)
Ještě zjistím jestli se vyrábějí také jiné rozměry..
No, pochopila jsem vás tak,že kvůli sekundáru by byl průsvit tahů užší, takže buď rozšířit pec nebo najít užší nateriál?
Toto je nejsilnější deska a píší tam že ji lze použít i v topeništi i v tazích.http://www.kamna-konig.cz/eshop/samotove…
1.Takže- pod tahy tvoří podlahu jedna vrstva šamotových cihel, pod ohništěm tři vrstvy.(?) A co pod padem, stačí jedna vrstva, nebo je tam vzduch ještě příliš horký?
2.Tvarovky s dírami jsou po obvodu celého ohniště - vyjma stěny, která je společná s padem - chápu to správně? Teplý vzduch je nasáván z prostoru mezi spodním a vrchním pláštěm?
3. Stále si nedovedu přesně představit, jak vypadá "dutina" mezi ohništěm a tahy. Kde začíná, kam ústí, má stejnou fci jako děrované tvarovky?
Píšete: Prívod vzduchu sa ťahá v nerezových rúrach pod horúcimi ťahmi v sokli, aby sa nahrial.
Takže to znamená, že když se bude betonovat podložka, tak už do ní se budou muset zabetonovat roury,nebo až pod první vrstvu šamotek? Ale jak to pak bude vypadat, když v tazích je "na podlaze" jenom jedna vrstva? Kde tato roura začíná a kam ústí?
4. Jakou funkci má zatápěcí klapka?
5. Uplně nejobyčejnější dotaz, jakým způsobem se pec čistí - vybírá se popel? Musí se nechat úplně vyhasnout a pak se vymete a znovu se zatopí, chápu to správně?
6. Jak silná by tedy měla být železobetonová deska? (Nebo kde si to můžu spočítat((-: )
7. Podle čeho se stanovuje vzdálenost mezi vnitřním a vnějším pláštěm?
Snad jsem váš příliš nezahltila((-:Děkuji.
BB Barbora Baráková @barbora.barakova> 1.Takže- pod tahy tvoří podlahu jedna vrstva šamotových
> cihel, pod ohništěm tři vrstvy.(?) A co pod padem, stačí
> jedna vrstva, nebo je tam vzduch ještě příliš horký?
Pod ohniskom musia byt 3 vrstvy koli izolacii, aby ohnisko drzalo teplotu. Drevo a uhliky su priamo polozene na nich, aby sa neochladzovali. Pod pad by mohlo ist viac vrstiev, ale trebalo by vyriesit ako potom pripojiť pád na ťahy.
> 2.Tvarovky s dírami jsou po obvodu celého ohniště
> - vyjma stěny, která je společná s padem - chápu
> to správně?
Jedna tvarovka vpravo, druha vlavo.
> Teplý vzduch je nasáván z prostoru mezi
> spodním a vrchním pláštěm?
Nasáva sa z nerezovej rúry ktorá je tahaná u vás z komína, popod ťahy a potom kolko ústi hore cez betón do tých otvorov pre sekundárny vzduch
> 3. Stále si nedovedu přesně představit, jak vypadá "dutina"
> mezi ohništěm a tahy. Kde začíná, kam ústí, má stejnou fci
> jako děrované tvarovky?
Dutina je vzduchovod ktory privadza vzduch do tvarovky a potom do ohniska.Vzduchodov je teda dutina, ktora ide po oboch stranach ohniska zvonku do polovice vysky ohniska, kde je zamurovana tvarovka.
> Takže to znamená, že když se bude betonovat podložka,
> tak už do ní se budou muset zabetonovat roury, nebo až pod
> první vrstvu šamotek?
Betonova doska je jeden pevny celok. Tahajte rury pod nou, v tehlach, nejak to vymyslite.
> Ale jak to pak bude vypadat, když v tazích je "na podlaze"
> jenom jedna vrstva?
Urobite rozostup, podlozite mensimi tehlami.
> Kde tato roura začíná a kam ústí?
Zacina von a usti do vzduchovej dutiny. Vo vasom pripade zacina v kominovom plasti.
> 4. Jakou funkci má zatápěcí klapka?
Pouziva sa par krat do roka, napriklad na zaciatku sezony ked sa zacina kurit. Zakurovacou klapkou sa skrati cesta spalin do komina. Ked je komin studeny, nema tah. Ked je v miestnosti zima tak sa nemoze dostat do komina ani trochu tepleho vzduchu, aby bol aspon nejaky tah pre zaciatok.
Najlepsie je dat klapku tak aby spaliny sli rovno do komina. Ale keby ste nahodou pri plnom vykone pece (90 kW) pustili horuci vzduch (800 ˚C) do komina, asi by ste poskodi nerezovu vlozku. Tak som dal klapku do stredu tahov.
> 5. Uplně nejobyčejnější dotaz, jakým způsobem se pec čistí -
> vybírá se popel? Musí se nechat úplně vyhasnout a pak se >
> vymete a znovu se zatopí, chápu to správně?
V peci vznika minimum popola. Ten tazsi ostane v ohnisku, ten lahsi vyleti kominom. Tahy budete cistit mozno raz za rok, ohnisko mozno raz za dva mesiace. Par centimetrov popola mozno v ohnisku nechat, dobre tepelne izoluje.
Nakreslil som vam na konci tahov (pri dverach) otvory, do ktorych sa kachliarskou hlinou zalepia zatky zo samotu:
Zatky si mozete vyrobit aj sami, zo samotovej tehly, ktoru orezete flexkou s diamantovym kotucom. Ak vyrobote hranatu zatku, bude sa vam aj lahsie vyrabat cistiaci otvor pre nu.
> 6. Jak silná by tedy měla být železobetonová deska? (Nebo kde si to můžu spočítat((-: )
Dosky sa robia minimalne 5 cm z vysokopevnostneho betonu. Ak budete mat miesto, dajte 10 cm, a mozete dat obycajny beton co zrobite v miesacke:
http://www.mct.cz/beton.htm
> 7. Podle čeho se stanovuje vzdálenost mezi vnitřním a vnějším pláštěm?
Mala by byt aspon 5 cm, aby horuci vzduch mohol dobre prudit a aby ste vyuzili teplo jadra.
> Snad jsem váš příliš nezahltila((-:Děkuji.
Ani nie :-)
Upravil som návrh pece. Obrázok je hore v texte príspevku tejto diskusie.
Dalo by sa okolo neho chodiť? Rozmýšľal som, že pád nemôže byť na boku pece, lebo tam je zapretá klemba ohniska a tá musí byť pevná. Plynová štrbina by šla cez posledný horný ťah. Myslím že by ste už vedeli navrhnúť pec aj sami.
JM Jan Martinek @jan.martinek743Já myslím, že to vypadá výborně. Prozatím, z toho, co jsem se kde dočetla, mi přichází, že toto je opravdu jedno z těch nejlepších řešení. (Přihlédneme-li k dispozicím našeho domu.)
Velmi byste nás přecenil, jestli si myslíte, že bychom toho byli schopni sami, bez vás bychom si to nedovedli řádně představit.
A je nutné podotknout, že i informace, které souvisejí s naším problémem jen okrajově, jsou pro nás nadmíru cenné.
Manžel včera navštívil souseda, který si stavěl sám kachlový sporák..(Sbíráme info, kde se dá. Až doposud jsme netušili, že přímo v naší obci, která čítá "pět a půl" stálého obyvatele jsou celkem tři lidé, kteří už něco podobného dělali((-: Inu, svět je malý)
Věřím, že vaše laskavá pomoc, kterou jste nám doposud prokázal i vaše fundované odpovědi na naše, někdy trochu hloupé, otázky bude velkou inspirací pro každého začátečníka, který na tyto stránky narazí. Ještě jednou velice děkujeme.
Znovu jsem nakreslila půdorys na podlahu a dá se celkem pohodlně projít - na tancování to není, ale to zdaleka nevadí. ty rozměry jsou včetně vrchního pláště?
Tu je rez pecou do vysky 2 metrov. Je trochu mensia, s mensim vykonom. Davka dreva je 22 kg. Priemerny vykon 7 kW pri 8 hodinovych intervaloch nakladania. Po spaleni 1 davky dreva sa ulozi 56 kWh energie.
JM Jan Martinek @jan.martinek743Teď jsem se dočetla, že spotřebič s otevřeným ohništěm musí mít komín "sám pro sebe". A spotřebiče, které otevřené ohniště "nemají" mohou být na jednom podlaží i dva (?) Chápu to dobře, že na jednu komínovou rouru může být napojena pec i sporák v kuchyni, kdežto krbová kamna ji musí mít "samy pro sebe"?
Na chodbe vychádza priemerný výkon 4,5 kW pri nakladaní s intervalom 8 hodín. Dávka dreva 25 kg. Priemerna teplota povrchu 75 ˚C.Tepelná kapacita pri 75 ˚C a 0,55 tony je však veľmi malá, iba 8,5 kWh. To znamená že po zakúrení bude teplota vysoká a rýchlo bude klesať po spálení dreva. Treba zväčšiť hmotnosť alebo urobiť dvojplášťovú konštrukciu. Asi oboje.
Zaujíma ma, akú šírku na chodbe môžete zaberať pec. Kôli zmene konštrukcie.
Upravil som navrh pece:
https://forum.tzb-info.cz/110560-pec-pro…
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
BK Barack Kartoffel @barack.kartoffel852Někoho si vygooglovat a potom informace o jeho rodině šířit dál je poněkud neslušné. Jestliže vám obsah této diskuze připadá bezobsažný, přemístěte, prosím svůj nevychovaný nickname někam jinam. Přeji vám hezký, nikým nerušený den.
V tom případě je docela nepříjemné, když se za svůj výtvor nepodepíše ani svým jménem. No ale i tací jsou mezi námi.
LB Ladislav Barák @ladislav.barak882Chvilu si mozeme pisat tu, kym sem nepride. Mozno o par hodin. Potom nemusite vediet kto je kto. Uz jednu diskusiu zahltil nezmyslami, tu kde ste zacala pisat. Netusim ako daleko zajde tu. Ale vzdy mi mozete napisat mail.
Dobrý den. Jsem BRAMBORCIN manžel. Nyni jsem si přečetl co ještě potřebujete změřit a opravdu nevím jak to udělat. Velice děkujeme, za Vaši pomoc při uvádění ze snů do reality, ale děkujeme za každou informaci, která je pro nás důležitá
LB Ladislav Barák @ladislav.barak882Dobry den. Vasa manzelka uz pomerala co bolo treba. Prezradite mne neznalemu ceskeho jazyka co su to vepřovice?
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
JM Jan Martinek @jan.martinek743Tento nezmysel som samozrejme nepisal ja ale jeden blbec ktoreho pozname pod menom Kuznecov. Uboziak si zufalo nema s kym pisat tak napodobnuje inych. Problemje v tom ze pod mojim menom moze pisat ktokolvek, nie je tu registracia. Moj mail je janmartinek at azet.sk
S vaším dovolením, předám tento link také svému manželovi,který má k danému tématu také velice co říci a zítra, až bude v zaměstání, se také velice rád připojí se svými dotazy. Pro dnešek se velice omlouvám,že jsem vás nutila zůstat vzhůru v tak nekřesťanskou dobu a zítra, doufám, budeme v tomto rozhovoru pokračovat.
Podlaha,kde by měla pec nyní stát, je nově vybetonovaná,podklad tvoří polystyren-pod tím ypa a pod tím opět beton.Mezi patry jsou veškeré podlahy dřevěné plněné popelem, rákosem, bordelem,občas někde začínáme izolovat skl. vatou..
BB Barbora Baráková @barbora.barakovaTak to je fajn :) Aka je hrubka polystyrenu? A strop si tiez zaizolujte polystyrenom. Je lacny, lahky a hlavne ekologicky. Sklenena vata je nebezpecny material, ktory by mal byt zakazany rovnako ako azbest a decht. Obsahuje drobne sklenene vlakna ktore sa pri kazdom dotyku a pohybu vzduchu rozviria a dlho sa vznasaju. Su ostre ako britva, preniknu aj cez kozene zvaracske rukavice a v organizme uz trvalo ostavaju. Ludia ktory ich vdychuju, trpia nevyliecitelnymi opuchmi hrdla, ruk, astmou a pocul som aj o smrtelnych pripadoch. Zbavte sa toho. Prezil som detstvo pri sklenej vate, fakt je to humus. Pri praci so sklenenova vatou treba mat ochranne pomocky, kozene rukavice, dychaci pristroj a umelohmotny ochranny odev.
http://www.zateplit.sk/sklena-vata
Takže, abych byla co nejpřesnější:
Klasické základy tento dům nemá. Štítové zdi byly zbudovány v nezámrzné hloubce ( 1,5 m) na čedičových kamenech. Jakým způsobem stavěli? Nosné zdi-čedič,možná trocu pískovce(ale spíš ne) styl puzzle... Štítové zdi, většinou, kámen/cihla. Příčky - pouhé vepřovice. Určitá část domu, počítám tak 25% je podsklepená, sklep je,ovšem, využíván tak z 50%. (Součástí bývalého sklepa je zazděná pec na chleba - nepoužitelná-totalně zničená, a varna piva -dtto. 50% sklepa- zhroucena-neopravitelné.)
Sice se nacházíme jen cca 450m.n.m., avšak zimní teploty -30oC nejsou ničím zvláštním.Voda v domě zamrzá celkem pravidelně a sklepy jsou tu plné vody ve všech domech po celý rok.
Pokusím se nechat někde naskenovat plány domu,asi tak z 56. roku a pak je sem vložit....40 let s tímto domemnikdo nic nedělal a podle toho to tady taky vypadá......((-:
Vkládám, co již vloženo na předchozí diskuzi....
Takže -30 ˚C je tam povedzme aj 30 dní v roku? Aby som vedel na akú teplotu dimenzovať pec. Robiť zbytočne výkonnú pec na teploty ktoré sa vyskytnú 3-5 krát v roku je zbytočné. Potom pojde zbytok roka pec na polovicny vykon? ... Tak fajn, -30 ˚C, aj ked je to neuveritelne.
Dalsia vec, ktoru vidim ako problem je nezateplena podlaha. Ak mate vysoku spodnu vodu, bude podlozie dost tepelne vodive a pojde tam velky vykon. Zbytocne. Trebalo by tam dat 10 - 15 cm polystyren + roznasacia a naslapna vrstva. Co je pod miestnostou v ktorej bude pec? Totizto budete musiet robit zaklady pre pec, bude mat 3 - 5 ton.
JM Jan Martinek @jan.martinek743O, ano, máte pravdu, -30 tu bývá jen občas, já bych to tipovala na prům. roční teplotu tak 15 st. celsia
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.