Normy

Reklama
JN Jaromír Navrátil @jaromir.navratil před 14 roky28.12.2009 16:30:00
Normy

Dobrý den, reaguji v souvislosti na poslední dotaz k SW. Jak je možné postupovat (a radit jiným) podle ČSN 060210, když ta byla již vloni zrušena bez náhrady? Dále - postupovat při výpočtech podle ČSN EN ISO 13790 (viz pokyny k programu Zelená úsporám) - to je opravdu kouzelné. Tato velmi obsáhlá a zastřešující norma existuje v českém překladu nanejvýš 4 měsíce! K ní existuje celá řada souvisejících norem - ČSN 730540 (-1 až -4), ČSN EN 12831, ČSN EN 15316, ČSN EN 15217, ČSN EN ISO 13789 apod. Všechny tyto normy se zabývají výpočtem tepelných ztrát prostupem, větráním, příp. tepelných zisků. Tím se dospěje k měrné tepelné ztrátě a tepelným tokům v budovách - avšak jak se dostaneme k určujícímu parametru pro program Zelená úsporám, totiž k měrné potřebě tepla??? Princip je samozřejmě jasný - měrná tepelná ztráta se vztahuje k určité časové jednotce a je potřeba uvažovat s příslušným počtem časových jednotek za topnou sezónu. Ale jak konkrétně? Podle denostupňové metody (ve zmíněných normách jsem ji neobjevil, nanejvýš ve vyhlášce MPO) nebo jinak? Snad mně tepelní projektanti prominou, ale řada z nich nemá o existenci výše zmíněných norem dosud povědomí, proto mě neuspokojí odpověď typu "že to ví odborný projektant". Podle mého názoru zkrátka není jednoznačně určen výpočtový postup pro určení měrné potřeby tepla, která je jedním ze základů, na němž je postaven program Zelená úsporám. Najde se někdo, kdo mně fundovaně a zdůrazňuji konkrétně odpoví? Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.