Jaké vybrat trubicové slun. kolektory pro přitápění

Reklama
VD Vladimír Drbal @vladimir.drbal před 14 roky30.05.2010 22:23:00
Jaké vybrat trubicové slun. kolektory pro přitápění

Dobrý den,

vybírám solární systém pro ohřev TUV a přitápění. Umístění kolektorů bude na střeše, sklon 45 stupňů, orientace JZ. Z diskuzí a testů jsem vyrozuměl, že lepší, z důvodu požadavku na přitápění , budou vakuové trubicové. Ale jaké?? Už několik dní se probírám technickýma listama kolektorů, testama, diskuzema, porovnávám nabídky ... a přemýšlím, jestli se vyplatí vybrat levnější kolektory (třeba 4 x 20 HP trubic = 80 trubic (eusolar)) nebo dražší (např 3 x 15 = 45 U trubic - (OPC) ), kde ale rozdíl jen za panely je cca 50 tis, a trubic skoro polovina (při stejnem počtu by ten rozdíl byl pře 100 tis.) . Nebo volit "cenový střed" (např KTU) Jestli třeba nižší účinnost lze vyvážit větším počtem trubic. Jak ale poznat a porovnat chování trubic, pokud nesvítí přímo slunce, ale je trochu pod mrakem? Všude se uvádí hodnoty při záření 1000 nebo 800 W/m2 ...
Díky za odpovědi, rady, tipy a zkušenosti

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

187 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.