Máte někdo zkušenosti s aut. kotlel zn. Ekoscroll? bude Z jara si tento zřemě pořídím, neboť dosluhuje Dakon Dor 32. Jen přemýšlím zda V7 tj. ocelový či V8 tj. litivý výměník (oba s výkonem 28 kW a otočnu retortou). Ekoscroll
Máte pravdu, díky za rady! Nějak to překlepu do konce topné sezóny a vrhnu se na to. Teď si netroufnu do toho vrtat :)
před více než rokem
Mám jiný kotel, nedávno jsem koukal na ten palec stojí 700. Jestli máte možnost vařit tak to potom necháte běžet bez…
před více než rokem
jj, zkusím to vyvařit a případně koupím nové díly. Otázka je, jestli se mi povede odhadnout rozměry toho…
před více než rokem
312 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den,
mám kotel ekoscroll v7 (ocelový) a bez problémů jsem topil několik sezon. Letos mi začalo propadávat jemné uhlí až prach dovnitř do retorty. Komplet jsem to rozebral a zjistil, že takové to "cimbuří" za které se otáčí retortou má z jedné strany zaoblenou hranu (odhadem 3 až 5 mm v průměru) - druhá strana je ostrá. Také ten otočný litinový element také úplně dokonale nesedí na spodním kolenu - když na něj zatlačím a zahýbu, tak se kýve.
Při provozu se to projevuje tak, že se po čase začne retorta místo pootáčení jen nadzvedávat a zase dopadat.
Setkal jste se s tím někdo? Může to být jen nějakou nečistotou na dosedacích plochách, nebo vadí to obroušení popř. je oběhaný ten palec co s tím otáčí?
Uměl byste někdo k tomu něco poradit?
KŠ Kamil Šrot @kamil.srotOpotřebené věci by to chtělo vyměnit a nebo nějaký šikovný svářeč by to mohl zrenovovat. Nic jiného s tím neuděláte.
Dobry vecer,
Mam kotel Alfa 25 kw, topim druhou sezonu, dosud vse bez problemu. Dnes jsem prisel ke kotli, kotelna zakourena, v dome teplota cca 20st. Kotel kouril do kotelny, popelnik plny nedobre spaleneho uhli, v kotli mokro asi zadehtovano, dosud se tak nestalo. Z komina jsem vybral od pripojeni kotle doli kybl sazi. Z komina se kourilo minimalne, mam nerezovou vlozku, novy komin. Jr to zanesenym, zadehtovanym kominem? Pripadne kde je vada, zitra prijede kominik, takze dnes bez topeni, musi se to vydrzet. Topim doma na 21,5 st, teplota do radiatoru nastavena na 70st, vykon kotle je 18,6kw (75%). Zeptam se hloupe, je to kvuli mrazum, rano bylo -18st, (rosny bod)? Podotykam ze se dosud nestalo, uhli nove mam cca 14 dni od stejneho dodavatele jako vzdy. Moc dekuji za Vase postrehy. Dekuji a preji hezky vecer. Tomas
TG Tomas Gabriel @tomas.gabriel225Dobrý večer Tomáši,
podobný problém jsem řešil asi před 2 lety s Alfou 32 KW, četl jsem zde různé příspěvky, telefonoval i s velmi šikovným panem Wolfem a řešili problém nespáleného uhlí - také po nějaké době topení. A tomu mě zlobila řídící jednotka - nevypínala jak by měla, ale to si myslím, že není problém s nespáleným uhlí. Když už jsem si nevěděl rady, odstavil jsem kotel - ŘJ poslal do Ekoscrollu, kde mi velmi ochotně zapůčili náhradní ŘJ než mojí opravili. Co hlavně chci říci:- - Během tohoto všeho jsem rozebral i otočnou retortu, kde jsem zjistil, že jsou dosti zapečené otvory pro přívod vzduchu v retortě - tyto jsem důkladně vyčistil včetně celé retorty a hle - ohen hořel krásně, uhlí bylo dost dobře spalováno a teplo jen sálalo. Mohu říci, že tyto otvory v retortě behem provozu tak jednou za týden pohrabáčem přejedu, když jsou trochu zapečené, propíchnu je nerezovým hrotem a opravdu není problém. Podávání, prostoj a větrák si nastavuji podle potřeby výkonu k natopení. Od této doby žádný problém, doma opravdu dost teploa super - nemohu si vynachválit. Pokud bude mít nějaký dotaz , můžete mě kontaktovat na KIl.Ven at seznam.cz a opravdu rád si s Vámi vyměním zkušenosti. V. Pytlík
Dobry vecer,
Mam kotel Alfa 25 kw, topim druhou sezonu, dosud vse bez problemu. Dnes jsem prisel ke kotli, kotelna zakourena, v dome teplota cca 20st. Kotel kouril do kotelny, popelnik plny nedobre spaleneho uhli, v kotli mokro asi zadehtovano, dosud se tak nestalo. Z komina jsem vybral od pripojeni kotle doli kybl sazi. Z komina se kourilo minimalne, mam nerezovou vlozku, novy komin. Jr to zanesenym, zadehtovanym kominem? Pripadne kde je vada, zitra prijede kominik, takze dnes bez topeni, musi se to vydrzet. Topim doma na 21,5 st, teplota do radiatoru nastavena na 70st, vykon kotle je 18,6kw (75%). Zeptam se hloupe, je to kvuli mrazum, rano bylo -18st, (rosny bod)? Podotykam ze se dosud nestalo, uhli nove mam cca 14 dni od stejneho dodavatele jako vzdy. Moc dekuji za Vase postrehy. Dekuji a preji hezky vecer. Tomas
TG Tomas Gabriel @tomas.gabriel225Důležité je jak je kotel připojený, jestli má 3ctv nebo 4cv že je nastavená teplota na 70st. je asi minimum. ale je důležité jestli tuto teplou kotel také dosahuje. Po změně uhlí je třeba kouknou do kotle jestli se nezanáší sazemi jestli ano je potřeba zvýšit procenta na větráku. Kotel se vám potom zabetonoval, uhlí nehořelo a žhavé začalo přepadávat do popelníku. Až to budete mít čisté tak dejte vědět nějak to poladíme,
Dobrý den,
na zpátečce by měla být teplota menší než jaká jde do radiátorú jaká je nastavená teplota kotle neměla by být o hodně vyšší než jaká jde do radiátoru.Mi řídí také eqviterma, kolem nuly pouští vodu do radiatoru kolem 40C kotel je nastaven na 65C.
PP Petr Petráš @petr.petrasDobrý večer,
mam ekostroll 19kw
chci se zeptat jak ho mate nastavenej?
Ekvit.křivka?
Paralelní posun ekvitermní křivky?
a další nastaveni?
Zdravím uživatele kotle Ekoscroll Alfa. Mám Alfu 25kW, tři čerpadla Wilo, řízený čtyřcestný ventil ESBE. Poslední dobou pozoruji buď při větším otevření ventilu nebo při zapnutí čerpadla TUV značný hluk v trubkách v kotelně, jako by se uvolnila nějaká vzduchová bublina. Pokud se to stane u TUV následně slyším v bojleru zvuk jako protékající voda a následně je pod automatickým odvzdušňovacím ventilem v nejvyšším místě trochu vzduchu. To stejně je i když se toto děje v okruhu vytápění. I když po tomto projevu odvzdušním systém a dopustím vodu tak se to po pár dnech vše opakuje. Nikde není žádná netěsnost kde by bylo mokro nebo vlhko. Má někdo nějaký nápad co s tím. Kotlové čerpadlo i čerpadlo TUV je nastaveno na úplné minimum a čerpadlo topného okruhu tak na 50% výkonu.
RB Robert Boháč @robert.bohacJaký máte tlak v systému? Teplá - studená.
Zdravím uživatele kotle Ekoscroll Alfa. Mám Alfu 25kW, tři čerpadla Wilo, řízený čtyřcestný ventil ESBE. Poslední dobou pozoruji buď při větším otevření ventilu nebo při zapnutí čerpadla TUV značný hluk v trubkách v kotelně, jako by se uvolnila nějaká vzduchová bublina. Pokud se to stane u TUV následně slyším v bojleru zvuk jako protékající voda a následně je pod automatickým odvzdušňovacím ventilem v nejvyšším místě trochu vzduchu. To stejně je i když se toto děje v okruhu vytápění. I když po tomto projevu odvzdušním systém a dopustím vodu tak se to po pár dnech vše opakuje. Nikde není žádná netěsnost kde by bylo mokro nebo vlhko. Má někdo nějaký nápad co s tím. Kotlové čerpadlo i čerpadlo TUV je nastaveno na úplné minimum a čerpadlo topného okruhu tak na 50% výkonu.
Dobrý den, mám kotel V7 25 Kw již čtvrtou sezonu a naprostá spokojenost. Topím opravenou starou chalupu 5+1 cca 150m2 + podkroví + bojler 150l. Za sezonu spálím cca 45-50 metráků.
Chce se to s ním jen naučit a potom slouží parádně. Přecházel jsem z plynu a jsem na víc než polovičních nákladech, nepočítám samozřejmě energii na provoz kotle ( na to nemám školy) :-))
HČ Honza Čermák @honza.cermakDobrý den, pane Čermák.
Chci Vas poprosit o hodnoty nastavení Vašeho kotle, jelikož mám podobný dům jak popisujete ten Vas. Vím, že hodnoty nebudu mít totožné, ale chci se inspirovat. Děkuji. Berka.
Tak jsem objednal alfu 25kw,za 55tis. +lepsi 800R regulaci,tak uvidim.Mame Slokov 40kw z roku 2002,dobry kotol,bezproblemovy,ale hodne predimenzovany,barak som prerobil,zateplil a hruza,stale ho dusim ,v baraku je bud zima,alebo horko na zdochnutie.
RK Roman Kanka @roman.kanka393Kotel Ekoscroll 25 kW při 50% výkonu má spotřebu asi 50 kg za den. Kolik spálíte ve starém kotli za den? Budete ještě potřebovat 4c ventil. motor a dvě elektronické čerpadla. Nenechte se nalákat na Ladomat za 9 tis.
Zdravím, dá se v kotli topit i půl metrové drevo např přes den a v noci uhlí automaticky?
Máte prosím někdo zkušenosti s kotlem ekoscroll economik 25kw, uvažuji o koupi a rád bych znal nějaké zkušenosti od uživatelů.
Dekuji
TG Tomas Gabriel @tomas.gabriel225Trochu nelogické koupit automat a cpát tam dřevo občas někdo napíše, že si akorát zadělal kotel. A nebo naopak že dává na rošt dvě polena a nechá je tam nějak shořet a myslí, jak ušetřil.
Dobrý den,
pročítám zde diskuse a chtěl bych vás také požádat o radu s nastavením kotle.
Od konce září topím v novém kotli Eko Scroll Alfa 25 kW.
Používám regulátor Eco Maxx 800 R3, termostat BT 21, komínová roura je opatřena regulátorem komínového tahu. Komínová klapka kotle je stále otevřená naplno.
Mám problém s přílišným zanášením kotle sazemi. Po cca 6 týdnech při 1. čištění byly ve výměníku saze v tl. asi 2 cm.
Z komínu se v režimu práce dost kouří. Nevím, jak je to v útlumu.
Uhlí vytváří spečence i 8 cm velké, v popelníku (min 2 plné za týden) je ale z větší části i jemný popel. Zajímalo by mě, jaký by měl být popel při správném nastavení
Plamen se mi zdá dost divoký , dosahuje nad desku, odletují , prskají z něj žhavé jiskry.
Kotel se v režimu útlum také denně přehřívá na více než 85 st. a poté hlásí displej ochlazování kotle.
Max. teplota vody nastavená na 70 st. C
Vlastní nastavení kotle v MENU nastavení kotle – nastavení hořáku:
PRÁCE:
41 sekund práce podavače,
19 sekund prostoj podavače,
31 procent výkon ventilátoru,
??? čas běhu ventilátoru nenalezeno
ÚTLUM: v menu servisní nastavení
60 sekund podávání,
45 minut prodleva podávání,
35 procent výkon ventilátoru,
??? čas běhu ventilátoru – nenalezeno
Ekvitermní křivka nastavena na 1,8
Provozuje někdo tento kotel v okolí města Stříbra (okres Tachov)? Rád bych osbně konzultoval poznatky.
Přikládám foto i video.
Děkuji, Milan Sosík, kolorista at seznam.cz
MS Milan Sosík @milan.sosikKoukněte do pošty.
Dobrý den,
týden využívám kotel Ekoscroll Alfa 25 kW s termostatem a venkovním čidlem. Kotel mám nastavený na výkon 15,5 kW, tzn. podavač 24 s, prodleva 36 s a ventilátor 30%. Spotřeba paliva je udávaná 3,1 kg/h a to vytápím 1/2 domu (6 radiátorů) a TUV, za ten týden při teplotách nad nulou mám celkovou spotřebu 288 kg, což se mi zdá jako poměrně hodně. Mimo spotřeby ještě mám několik dotazů:
1) jak často vynášíte popel a jak vypadá? Já musím každý den a je hrudkovatý. Asi to tak nemá být, v čem tedy dělám chybu?
2) je normální, když si kotel sám upravuje nastavenou teplotu? Mám nastaveno 65ºC a kotel po vypnutí čerpadel termostatem, si ji sníží až na 53ºC. Ovšem po poklesu teploty na termostatu a opětovném přechodu do režimu práce je okruh tak chladný, že práce trvá přes hodinu než se znovu ohřeje.
3) Stejné to je s TUV, tady naopak i když mám nastaveno 55ºC, včera byla dle řídící jednotky teplota v bojleru 63ºC.
4) Rovněž teplota okruhu, kterou mám nastavenou na 46ºC mi včera kolísala v rozsahu 42ºC až 57ºC.
Předem děkuji zkušeným uživatelům za odpovědi na moje laické dotazy.
LP Lumír Petříček @lumir.petricekDobrý den
Co máte za regulátor na kotly a jaký termostat máte? (reg.TECH ST 480 nebo Ecomax 800 R)
Kolik spálíte uhlí za den že je popelník plný?
Spékání uhlí jde částečně omezit ubíráním vzduchu po 1% a 1/2 hodinu počkat.
Keramická cihla nad hořákem musí být hezky světlá vypálená. Jakmile by se na ní začali dělat saze je už vzduchu málo. Jelikoš píšete že máte venkovní čidlo regulátor beží asi na ekvitermu (nutno přečíst návod Ecomax 800 R strana 13) tento způsob regulace mění teplotu vody do topení podle venkovní teploty. Neví jakou teplotu máte nastavenou teplotu pro ochranu kotle proti přehřátí. Při překročení této teploty regulátor aby schladil kotel pustí horkou vodu do topení a bojleru a teploty jsou pak větší než jste si nastavil.
Jedna ze záručních podmínek je že do kotle se má vracet min. 55st. teplá voda.
Kotel bych doporučoval provozovat při min. teplotě 70st.
Jesli máte reg. Ecomax 800 R jsem ochoten klidně pomoc s nastavení a vysvětlením po tel. Wolf
Zdravím. Od února 2018 jsem také majitelem nového kotle Ekoscroll Alfa 25 kW. Moc jsem toho tedy s tímto kotlem neprotopil, ale nějaké neduhy, které bych potřeboval probrat s někým zkušenějším jsem již vypozoroval. Netrápí mě ani spotřeba ani otázka vhodnějšího paliva. Jen bych rád nastavil řídící jednotku tak, aby vše pracovalo jak má a nedocházelo ke zbytečnému poškozování kotle. Kotel pracuje s ŘJ ecoMAXX 800 R3 a pokojovým termostatem ecoSTER TOUCH. Topím uhlím Bílina ořech II. Nastavení ŘJ mám od topenáře a nic moc jsem s tím nedělal, resp. jsem si zkoušel hrát s výkonem ventilátoru v rozmezí 30 - 35%, ale žádné pozitivní změny jsem nezjistil. Nastavení je 30s 30s výkon ventilátoru 33%, útlum 50 min. Plamen byl na pohled v pořádku podle barvy i délky. Jen se mi při provozu kotle sráží voda na víku násypky. To by mi ani tak nevadilo. Horší ale je, že jsem zjistil pocení komínu v jeho horní polovině (viz foto). Mám starší komín s keramickou vložkou 20 x 20 cm. U původního kotle (Atmos C30s) jsem takový problém neměl. Během provozu se z komína i kouří. Není to černý hustý kouř, spíše mi to připomíná páru. Délka komínu je cca 8m. S jeho tahem jsem dříve problém neměl. Prosil bych tedy o radu, zda někdo měl stejný problém a zda a jak jej případně vyřešil. Pomalu se psychicky připravuji na to, že bude potřeba vyvložkovat komín nerezem, ale než do téhle investice půjdu, zkouším to tady mezi Vámi zkušenými. Za jakoukoli radu děkuji.
Zdravím,
rád bych se podělil o informace o kotli Ekostroll Alfa 19 kW s řídicí jednotkou Ecomax 800R s venkovním čidlem a 4-centným ventilem. Vnitřní teplotu udržuji dle vnitřního termostatu BPT21. Palivo zatím uhlí Bílina, protože při nákupu nad 3 tuny, důl Bílina rozdává dotaci/peníze 2 x 3 000 Kč zpět po dobu dvou let.
Kotel pracuje dle potřeby na cca 70% výkonu (přísun 20/40/28). Teplotu kotle měním, dle ekvivalentní křivky a udržuji teplotu kotle na 65 st. Spotřeba od poloviny září a dnešního dne cca 2 300 kg. Násypka má 330 litrů a vejde se do ní cca 250 kg uhlí. Ponechávám minimální zásobu uhlí a doplňuji 9 až 12 dnů 220 kg uhlí.
Komín mám vyvložkován v nerezu průměr 160 cm v délce 10,5 m. Na konci letošního roku, jsem doinstaloval na komínovou rouru z kolte do komína regulátor komínového tahu, který poslouží k další úspoře paliva. Kotlová teplota při útlumu se výrazně nezvyšuje, komínová roura má nižší teplotu a v kotli vydrží teplo delší dobu.
Vytápím starší rodinný dům o ploše cca 130 m2 celkem dobře zaizolován s vypočtenou (laicky) tepelnou ztrátu domu 15 kW. Rozvod topení v mědi do radiátorů (11 ks) s termo hlavicemi bez podlahového vytápění. Termostat mám v chodbě ve středu domu a teplotu nastavenou na den 22 st. a noc 21 st. Máme zažité mít otevřené dveře v domě, aby mohl proudit vzduch v domě. V obýváku, kuchyni mám teplotu 23-24 st. Ohřívač vody Dražice OKCE 125l svislý, nastaveny na teplotu 54 st.
A na závěr... vybral jsem si plechový kotel s otočnou retortou. Vybíral jsem mezi polskými kotly, Dakonem a Benekovem. Kotle jsou konstrukčně stejné a používají podobnou řídicí jednotku. Litinový kotel jsem nevybral, protože si myslím, že je na můj dům silný. Nejdůležitější je se rozhodnout pro daný kotel a včas si vybrat dobrou montážní firmu, která kotel zapojí jak má a „správně“ nastaví řídicí jednotku.
DG Daniel Glogar @daniel.glogarZDRAVÍM,
ZASE K TOMU KOTLY EKOSCROLL 28 KW řídící jednotka Ecomax 800 MÁM NASTAVENO 23 S 35 S VĚTRÁK 40% kotel hoří a najednou se uhlí sype do hořáku až vyhasne. Také mám hodně popele a jsou to velké hrudky .
Říkají že máme mokré uhlí ale když je mokré uhlí tak se taky s ním dá topit,máme násypku orosenou.může mě někdo poradit s tím nastavením.
A jestli někdo má zkušenost s topením dřevem . Jak to pořád vyhasíná tak dneska to zkoušíme topit dřevem ale to vydrží tak 3 hod a přes noc nevím jak to bude. Někdo řekne ventilátor dát na 60% ale zase ty odborníci řekli,že to oheň uhasne. prosím o radu nebo jestli je někdo od české lípy děkuji
Dobrý den, určitě doporučuji!!! Kotel mám již pátým rokem ( V8+) a jsem nadmíru spokojen. Další 4kotle jsou v mém okolí na mé doporučení a všichni jsou nadšeni. Určitě bych šel do litiny - je věčná. Takové ty řeči, že větší šrot neviděl si neberte k srdci. Buď ten člověk, co to tvrdí o tomto kotli nic neví a nebo mu to zapojil nějaký inženýr a má to udělaný na h....... a nebo má špatné uhlí. Není uhlí jako uhlí... Pokud chcete můžu kotel ukázat v provozu a poradit i se zapojením. Kotel nepotřebuje žádné laborování a žádný přenastavování. Kotel jsem si zapojoval sám a mám ho zapojený, že můžu topit jak dřevem tak aut. na uhlí. V tomto období mám spotřebu cca 17-20kg za 24hodin- rodin. dům 10x14 2patra a topím na 22,5° nonstop. V práci topíme obyč. kotlem a tyhle kila spálíme za dopoledne. Mějte se Němec
LN Lukáš Němec @lukas.nemec422Dobrý den. Mohl by mi prosím někdo poradit jak nastavit časy u kotle ekoscroll v8 plus 20kw. Dům o rozměrech 7×14 m, přízemí a patro .Moc děkuji Vejražková.
Zdravím všechny příznivce kotlu ekoscrollu mám doma letos 4 sezonu s kotlem jsem velice spokojen mám v7 ekonomic 24 kw má zapojeno 11 radiátoru v koupelně žebřík a ohřívám vodu v bojléru 125l kotel měl nějaké mouchy ale časem jsem je vychytal násypka na 12 uhláku a vydrží 5 dní tak si myslím že je to uplně v pohodě tak za mě kotel určitě doporučuji
Nedoporučuji. Mám ho rok, žere to 50metraku za měsíc, nikdo to stím kotlem pořádně neumí. Budete nešťastný jako já,větší šrot jsem jeste neměl. Výrobce umí akorát tlachat a skoutek utek.
PC Petr Chmelarčík @petr.chmelarcik50 metráků měsíčně???.... to jako za zimu ztopíte cca 300metráků? To si děláte blbou srandu. Já mám tenhle kotel od jara,je pravda že s tím ještě moc neumím a nebyla zatím žádná zima .... nastavili jsme si teplotu na 22° a když naplním zásobník (330litrů) v tomhle počasí přikládám po DESETI až DVANÁCTI dnech.Takže chyba je asi někde jinde a kotel haníte úplně zbytečně a hlavně hloupě.
Dobrý den,
plánuji letos zakoupit kotel EkoScroll Alfa 19 KW - ocelový kotel s řídící jednotkou EcoMax 250RZ. Nenašel by se kontakt v okrese Nový Jičín na někoho, kdo tento typ kotle provozuje min. jednu sezónu. Předem díky.
glogar.daniel at seznam.cz
DG Daniel Glogar @daniel.glogarZdravím.
Jsem sice z Domažlického okresu, ale obsluha není žádná věda. Horší je to se zapojením, aby to při instalaci dobře zapojily topenáři.
Ptejte se, rád odpovím a nejasné nafotím. Mám přesně Vaši konfiguraci.
Zkoušel jste někdo topit peletkama? Nasypat plný zásobník a jet třeba týden? Nestává se, že by to chytlo až do podavače?
A nezkoušel někdo třeba i slunečnicový peletky? Nebo obilné?
Pokud bude na dotaci, pak jen ocel.
Do litinového je zakázáno při topení vpouštět studenou vodu. Hrozí prasknutí.
Mám ocel 19 kW-ptejte se.
Dobrý den,
také vybírám. Ekoscrol Alfa 28kW s ridici jednotkou EcoMax 800R a s Ecoster Touch... máte někdo zkušenosti s touto RJ?
LB Lukáš Březina @lukas.brezinaCo potřebujete vědět?
Dobrý den.
Chystám se do kotle ALFA EkoScroll. Trápí mě u těchto kotlů několik otázek.
1.Jak často se může zaseknout šnek?
2. Jak často je třeba kotel čistit?
3. Jak moc je nutné dodržet pracovní prostor okolo kotle. Zvláště při vyndavání šneku?
Děkuji za Vaše odpovědi.
AT Antonín Táborský @antonin.taborskyTak kotel už mám od 04/2016 a odpovím si sám.
1. Šnek se mi ještě nezasek, ale už se mi ucpal otvor z násypky ke šneku.
Důvody: 20 cm prst silného sisálového lana v uhlí, dále v drobném uhlí se našel tak velký kus, že se to zpříčilo a naposledy to byly špatně seštěpkované vědvičky cca 20 cm dlouhé.
Ohledně štěpků, tak je mixuji s uhlím v teplejším období. A až na tenhle incident v pohodě. Jen se musí hlídat kotel a korigovat doba podávání paliva.
2.Kotel čistím pokaždé, když nabírám uhlí. Nemusel by se, ale je to rychlý a zvyšuje se účinnost.
3. Výrobce se sichruje. Takže to lehce naddimenzoval. Kotel mám až u stěny. A okolo násypky se protáhnu bez problémů, že bych se ušpinil. A to stačí. Jinak se samozřejmě v současné době dělají i užší varianty i varianty s násypkou vpředu. Což je možnost volby.
Zdravím,
automatický kotel české výroby EkoScroll Alfa bude představen na výstavě v Liberci, termín 8.-11. října 2015, kotel je zařazen v dotačním seznamu. Můžete zde vidět jak snadno lze ovládat kotel přes internet z mobilu, notebooku atd., snadno zjistíte kolik zbývá paliva v násypce. Více na ekoscroll.cz/?a=2015-09-29-19-25-34-dum-a-bydleni-liberec.html
Dobrý den,chci se zeptat kdo používá kotel Ekoscroll V7plus s řídící jednotkou Ekomax 800R.Vlastním tento kotel asi 2měsíce a tak bych uvítal náké skušenosti stímto kotlem,nastavení a td.
VK Václav Kališ @vaclav.kalisDobrý den,
již jsem psal do jiného příspěvku. Jsem rád, že jsem narazil na uživatele tohoto kotle. Já mám 25 kW první sezónu. Jsem s ním zatím spokojený. Mám řídící jednotku ekomax 800. Rád se podělím o zkušenosti, nikdy nevím, kdy budu taky něco potřebovat.
Nechci zakládat nové vlákno - mám V7, učím se topit a mám pár věcí, které mi nejsou jasné.
Jde mi o to, co je vlastně mým cílem? Má kotel běžet pořád na ideální stupeň nebo je lepší cyklovat? Tak nějak citem mi příjde lepší to první, ale nejsem si jistý...
A druhá věc - mám ventilátor bez elektronické regulace a jsem z toho docela nešťastný - vůbec nevím, kolik vzduchu pustit. Podle škvíry mi to příjde velice hrubé... snažím se kontrolovat plamen, chápu, že pokud bude po otevření dvířek v kotli zakouřeno, tak je málo vzduchu, ale jak poznám moc vzduchu? Nerad bych chladil kotel skrz komín...
Komín má dost malou teplotu, dlouhodobě na něm udržím ruku - máte to také tak?
Jinak kotel hoří jako z praku, ale příjde mi, že dost "žere" - určitě 5 kýblů (klasických 10 litrů) denně... předpokládám, že to není normální a že buď mám špatně nastavený kotel a nebo je moc teplo a topení není efektivní.
Díky moc za nasměrování!
Zdravím, chtěl bych poprosit majitele kotlů Ekoscroll V7, zda by mi neřekli, jestli je úplně nezbytné nutné mít na levé i pravé straně kotle se zásobníkem prostor 500mm - z hlediska obsluhy a čištění... Řeším prostor v kotelně. Dotazoval jsem se i přímo ekosrollu, ale jaksi nereagují
Děkuji
PV Petr Vlk @petr.vlk992Dobrý den,já měl také problém s prostorem tak jsem nedodržel předepsané vzdálenosti ze strany bez zásobníku mám 20 cm a od zásobníku 50cm tyto prostory stačí k údržbě a čištění,protože vybírat se dá kotel z obou stran.
S pozdravem Z.K.
Dobrý den,
letos jsem si pořídil Ekoscroll V8+ 26kW s řídící jednotkou Ekomax 250, pokojovým termostatem, otočnou retortou typu C a násypkou na 150l.
Dopředu uvádím, že je to můj absolutně první kontakt s jakýmkoli druhem kotle (letos jsme s manželkou přestali žít bytově a začali konečně baráčkově :)), takže na něj koukám tak trochu jak tele na nový vrata. No a protože mě tato diskuze a především Vy, dobré duše, pomohla při výběru kotle, tak bych rád své zkušenosti a problémy probral právě s Vámi. Doufám tedy, že mi nedáte košem a o své rady a zkušenosti se podělíte :).
Nebudu otálet a rovnou nastíním své první problémy, které zažívám a rád bych věděl, zda je můj postup správný. Bohužel se kvůli tomu budu muset rozepsat trochu více, tak koho to obtěžuje, ať dál prosím nečte.
Protože jsme šli bydlet do částečně zrekonstruovaného baráku, který rekonstruoval bývalý majitel - tedy ne k obrazu našemu, jsou tu kombinované obrovské litinové radiátory (3 místnosti a v každé radiátor s 30 "šprušlemi" tzn cca 45l každý) s koradama o objemu cca 3-10l, což nedělá dobrotu a barák není možné vhodně regulovat. Řešení, které mi nabídl pan Johanides, který mi kotel montoval, bylo dát do oněch 3 místností s litinou termoregulační hlavice a termostatem řídit ostatní místnosti. Do opětovného přečtení této diskuze jsem byl přesvědčen, že je to to správné řešení, teď uvažuji o hlavicích na každé topení v domě a vypojení termostatu z oběhu. Mám ale 13 radiátorů v baráku a nevím zda náklady na pořízení nebudou oproti úspoře obrovské. Navíc už takhle překročený rozpočet na rekonstrukci nechci hnát až někam do nebes. Co byste mi doporučili Vy?
Pak jsem tu četl několik možných (a hodně se lišících) nastavení kotle, budu zkoušet a rád si s někým vyměním zkušenosti a porovnám výsledky, teď radši nic ještě psát nebudu, mám za sebou teprv 14 dní topení během dost teplých dnů, ...
Předem děkuji za jakoukoli odpověď a reakci.
Vojtěch Bartoň
VB Vojtěch Bartoň @vojtech.bartonJa osobně bych určitě nandal hlavice všude a do nejchladnější místnosti bych dal pok.termostat tam určil optimální teplotu požadovanou Vámi a ostatní pokoje bych nastavil na term.hlavicích. :-)
Dobrý den, pořídil jsem si kotel Ekoscroll V 7 25 kW a sháním někoho, kdo by mi poradil s nastavením řídící jednotky. Tenhle kotel má můj kamarád, ale on tam má jinou jednotku. Já tam mám Ekomax 250. Jde o to, že se mi spouští čerpadlo i když ho termostat vypnul. Budu rád za každou radu.
DH Dušan Havelka @dusan.havelka190Dobrý den,
v diskuzi toto bylo řešeno např.:
Autor: Vladimír Šich
Datum: 05.12.2011 19:42 odpovědět upozornit redakci blokovat uživatel: 107685
reakce na ...
Dobrý večer.
Na můj dotaz mi polský výrobce poslal popis funkce SP -24 při natopeném kotli.
Vše je vysvětleno, je to naprogramováno záměrně.
K regulátoru SP - 24 lze připojit pokojový regulátor. Ten má pak větší prioritu, netýká se to ohřívání
bojleru s teplou vodou. Podavač a dmýchání a u některých typů řídicích jednotek také čerpadlo ÚT pracují
do okamžiku dosažení zadané teploty na pokojovém regulátoru. V některých programových verzích se po
dosažení teploty na pokojovém regulátoru, !!!!!!! vypne čerpadlo ÚT a zapíná se co 30 minut na 30 sekund !!!!!!!!!!! za
účelem přemísťování vody v systému. Práce kotle je však omezena teplotou zadanou na řídicí jednotce
namontované na kotli. Po zapnutí možnosti Pokojový regulátor se na displeji objeví malé písmenko p.
PŘIPOJENÍ POKOJOVÉHO REGULÁTORU:
vodič, který je třeba zapojit do montážní lišty řídicí jednotky v místě označeném Pokojový regulátor.
Z pokojového regulátoru vede dvoužilový
POZOR: K výstupu pokojového regulátoru se nesmí připojovat žádné vnější napětí.
Zdravím,
jakožto, zatím šťastný, majitel V7 taky přispěju svoji troškou do mlýna, jelikož, jak už zde bylo rečeno, manuál ke kotli je zpracován naprosto zoufale a tak bohu dík za tyhle diskuze.
Rozhodoval jsem se mezi tímto kotlem a Ekokonfortem v litině, ale upřímně reknu, že rozhodla cena, která i přez už tady zmiňovanou cenu montáže, byla celkově nižší o cca 10 tis.
Kotel mám od února 2011. Omrknul jsem ho v Ekogalvě a namontovala mi ho firma LSmont, která určitě s ekogalvou velmi úzce spolupracuje. Kontaktoval jsem pana Skryju z LSmontu, během pár dnů přijel ke mě to omrknout, protože mam silně nestandartní sklep (nízký strop). Za cca 14 dní volal, že pro mě maj kotel, ale ja v tý době ještě neměl peníze (stavebko), ale řekl, že je to OK, že peníze nejsou problem:-), tak jsem na to kejvnul.
Montáž proběhla hladce, chlapi odpojili plynový kotel i starý kotel na tuhá paliva. Navečer už se topilo. Montéři mi všechno vysvětlili, ale jak už to býva, šlo to všechno jedním uchem tam a druhým ven. Mno a pak to začalo :-)
Kotel topil dobře, ale téměř každý den kouril do nasypky. Nepomohl ani regulátor komínového tahu, ani změna nastavení, prostě peklo. Nějak jsem to doklepal do léta a pak kotel odstavil.
Před topnou sezonou jsem zrenovoval těsnění dvířek násypky, které ač bylo robustní, tak tam byly mezery. Od té doby kotel nekouří.
Při prvním podzimním startu přišel šok, neboť na displeji řídící jednotky se zjevil "činský čaj" a kotel si dělal co chtěl. Zavolal jsem do ekogalvy, druhý den tam zajel a dostal jednotku novou. Musím říct, že lepší s lepšími možnostmi nastavení (konečně použitelná čestina a teplota zapnutí čerpadla je tam navíc).
Co se zatápění týče, tak s tím mám bohaté zkušenosti, protože se mi poměrně často kouše šnek, resp. se precvakne ten šroub, co pohání šnek a kotel vyhasne. Šnek většinou nečistím, ale rozhejbu ho hasákem a znovu zatopím. To dělám tak, že počkám, až se v retortě objeví uhlí (buď ho tam domotám ručně hasákem a nebo v manuálním režimu zapnu jen šnek) a pak tam hodím zapálené pepo, na nej dám pár silnějších třísek a pustím ventilátor (stále v manuálním režimu). Takhle to nechám cca 30 minut, sem tam přidám dřevo a pustím na chvíli šnek. Pak to dám na automat a jdu od toho a nikdy se mi nestalo, že by se to nerozhořelo.
Musím teda říct, že mam poměrně divoká nastavení časů, oproti tomu, co tady čtu. Podávání mám 40 s a pauzu 60. Topím Ledvicema 2. Retorta je pěkně rozžhavená, možná je po okrajích víc popela, ale dělá to pěknej kopeček a nikam to neprohořívá, takže to mám takhle. Ale netvrdím, že je to dobře, stále experimentuju.
Díky nízkěmu stropu mám standartní násypku a na podzim doplnuju cca 1x za 5 dni. Když začne zima tak cca každý 3. den a teď, když je "rusko" tak ob den. Každý cyklus vynesu 1 kybl popela.
Kotel čistím cca každých 14 dní - za chodu, cili ne uplne peclive.
Jinak celkové nastavení mám: UT 68, TUV 52, teplota zpuštění UT čepadla 57. Provozní časy 40s podávání, 60s pauza. Útlum podávání 60s, pauza 70min. Veltilátor 55% a otevřen na cca 1 cm.
Měl jsem i problém s tím, jak tu bylo zmíněno, že čerpadlo se spustilo po natopení kotle bez impulzu z pok. termostatu, ale to se vyřešilo tou novou řídící jednotkou.
Musím říct, že jestě v létě jsem si říkal, jestli jsem udělal dobře, protože přece jenom člověk za to vyklopí bez mála 100 tis., ale chce to vydržet a výsledek se dostaví. Teď už bych neměnil.
Omlouvám se za sloh :-), ale chtěl jsem podat celkový obrázek a snad to někomu bude k užitku.
PH Pavel Harvánek @pavel.harvanek315dobry den pene Pavel Harvánek uvazuji o V7 kolik protopite na m2 novostavbu,zatepleni a td vyžku kominu bojim se nizkeho tahu.jinak dik za odpoved i za předešli přísěvek
Dobrý den,
nechtěl sem zakládat nové téma k tomuto kotli...
Plánuju koupi V7 25kW a chci se zeptat majitelů, jak je to s popelníkem? Násypka není zrovna veliká a zvažuju případně o jejím zvětšení podomácku - je popelník dost velký? Odpopelnění by asi nebyla taková sranda...
Díky za reakce
KŠ Kamil Šrot @kamil.srotDobrý den,
kotel EKOSCROLL V7 25 kW používám druhou sezonu, zatím k plné spokojenosti. Popelník je vcelku problém, žádný jsem nedostal, takže popel vyhrabuji a sypu do kýble. Jinak celkový objem prostoru pro popel je dostatečný. Automatické odpopeĺňování lze dodělat jistě po domácku, viděl bych tam předem stavební dispozici pro kontejner na popel a samozřejmě dopravník, vše utěsněné. Také jsem o tom přemýšlel.
Násypku mám asi 130 l. Letos jsem zatopil na začátku září, odběr tepla byl obvykle večer asi 1-2 hod. max., někdy vůbec, takže kotel topil pouze na teplou vodu TUV. Spotřeba byla plná násypka na 7 dní. V současné době podle venkovní teploty 2 až 4 kýble denně. Určitě tedy doporučuji větší násypku, kterou si můžete objednat. Kolega má 300 l. To se mi líbí.
Mám plecháče V7 25 kW první sezónu /hrášek/, zatím spokojenost, instalovat sem si ho nechal přez ně, počítal sem, že to bude levnější, ale nakonec nelituju. Topím do podlahy, v patře radiátory a bojler. Ovládám to přez termostat. Do litiny sem nechtěl jít kvůli nižší účinnosti.
Přikládám dotaz: nemá někdo zkušenosti s peletkama ze sena v tomto kotli?
Tento kotel vlastním asi měsíc.Zatím spokojenost.Více na adrese
http://www.energoportal.cz/forum/pevna-p…
Zdravím,
já mám od letošního jara V7, 25kW a jsem s ním velice spokojen,
před tím jsem měl Slokov a to ani komentovat nebudu. Litina nebo plech toť otázka, kdybych měl finance tak bych šel asi do litiny. Pročetl jsem tady hodně diskusí a docela mě zaráží že se dost řeší u různých kotlů vyhasínání, mě teda ještě od jara (březen) 2010 nevyhasl, kromě teda když jsem jej nechal vyhasnout schválně kvůli čistění, čistil jsem jej 2x.
JL Josef Lovecky @josef.loveckypane Lovecký dle Vašeho popisu topíte v kotli Ecoscrol 7 už rok můžu Vás poprosit o Vaše hodnocení také bych ho koupil ale informací je velice málo.
Děkuji Michal Vyšín
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.