Prudce klesající tlak v topném systémuDobry den,
prosim o radu. Mame plynovy kotel Junkers kombinovany s ohrevem TUV. Nedavno (cca 14 dni) doslo ke skokovemu poklesu tlaku na nulu. Po dopusteni na cca 1 atmosferu tlak do hodiny klesnul na nulu. Kdyz odpojim od topeni (tj. pouziju ho jen pro ohrev TUV), tlak drzi stale na 1. Ukazuje to tedy na unik vody z topeni, nicmene nevime kde. Jedna se o patrovy RD. Nestaveli jsme ho, ale koupili jak je, tudiz nevim 100% jak je co udelane, nicmene, jsou zde zrejme tri vetve topeni, dve starsi - zelezne, jedna nova - medena. Ty zelezne vedou vetsinou po obvodu mistnosti, pripadne stoupacky stropem, medena vetev vede ve zdi, pripadne v podlaze (pod dlazbou). Vyvod z kotle je medeny a mizi ve zdi, pak zrejme nekde v podlaze jsou vsechny vetve propojene - ale nevime presne kde a jak.
Nikde neunika voda z topnych teles, nikde zadna louze, nikde voda nevzlina. Domek je castecne podsklepeny, nicmene nikde nevlhnou zdi atd. Existuje nejaky zpusob jak za teto situace zjistit, kde voda unika, a tedy jit pak po zavade najisto? Po diskuzi s topenarem jsme dosli ke 3 variantam reseni.
1. kopat naslepo, coz se mi nechce, jde o relativne novou a peknou dlazbu atd.
2. nehledat konkretni pricinu, ale vyradit vedeni v dlazbe a udelat nove trubky bud ve zdi, nebo obnazene - coz je taky reseni, i kdyz domek jako takovy je v zasade po rekonstrukci.. tj. taky se mi moc nechce
3. varianta, o ktere jsem dosud neslysel ale prisel s ni topenar - napustit topeni jakousi pryskyrici, ktera si netesne misto najde sama a "zalepi" je. Pry to jejich firma relativne bezne dela a nemaji s tim problemy.
Chci se poradit, co si o situaci myslite, co byste doporucili. Na internetu jsem nasel vyrobky BCG, coz je zrejme to co mel topenar na mysli. Jak je tento zpusob opravy polehlivy a trvaly? Je pro me lakave "nalit neco do topeni" a mit po problemu, ale nerad bych dal 5000 za pryskyrici a pak stejne hledal kde to tece atd.
Predem diky za rady