Návrh rozvodů VZT pro RD s Nilan ECO - "boj s prostorem"

Reklama
SS sup supec @sup.supec před 13 roky22.12.2010 09:36:00
Návrh rozvodů VZT pro RD s Nilan ECO - "boj s prostorem"

Dobrý den všem,
snažím se dát dohromady návrh rozvodů pro vybranou VZT rekuperační jednotku Nilan ECO s rozvody SPIRO a SONO. Volba na jednotku padla proto, že se mi prostě zdá přijatelná v poměru cena/výkon. Bohužel tento skvělý poměr je vyvážen naprosto pitomými rozměry (a to se týká i jednotky TOP - moc hluboká) - jednotka nejde instalovat jednoduše do podhledu (mám stropy ve výšce 2,75m a přesto to nestačí) díky vysoké instalační výšce 530mm. Jednotka je zřejmě spíše určena k instalaci na stěnu, oproti Atrea Duplex 330, která je vyloženě podstropní.
Důvod, proč vše rovnou nesvěřím projektantovi je následující - mám v hlavě všechna problematická místa stavby, kudy se v žádném případě s rozvody nedá projít (betonové překlady zvící slona v problematických místech nosných příček a jiné lahůdky) a která nemám zakreslena v projektu. Také mám zatím pouze v hlavě systém podhledů se skrytým nepřímým osvětlením atp... Prostě mám za to, že hrubý návrh (a možná i realizační? Koukal jsem, že pan Laďa se s tím taky extra nemazal...) - to kam umístit jednotku, kudy vést páteřní rozvody atd, bych si chtěl rozvrhnout sám.
Dům je určen pro 4 osoby a orientován je následujícím způsobem - jih je kuchyň, sever koupelna, RD má rozměry 14x8m, je z VPC, izolace EPS 25cm.
Více na
https://forum.tzb-info.cz/112344-prizemn…
Jednotka by měla mít před sebou a za sebou trochu prostoru na případnou instalaci předehřevu (nemám zemní registr), dohřevu, či dofiltrování.
V příloze najdete hrubé návrhy rozvodů ve variantách 1-3. Preferuji variantu 1, s tím, že je ze všech třech pitomým možností asi ta nejlepší:

Varianta 1:
Nilan umístěn v podhledu WC, kde jsem ochoten akceptovat nízký strop (vyjde to na cca 2150mm).
Výhodou tohoto umístění je také to, že je tam odpad pro kondenzát.

Varianta 2: vývojová verze, zřejmě úplně k zahození - blbě orientovaný výdech přívodního vzduchu jednotky atd.

Varianta 3:
Relativně stejnoměrně dlouhé přívody, ale nevím, jestli Nilan Eco nemá zrovna z té strany, kterou jsem naplácnul na stěnu, přední kryt, čehož jsem si všiml pozdě :( Z náčrtů jednotky to na mě nejdřív působilo, že jednotka se dá odkrytovat z obou stran, ale teď si tím tak jistý nejsem...
EDIT// tak jsem volal do Nilanu a prý jediným problémem je elektrika - regulace ventilátorů, která se na vyžádání dá prý otočit tak, aby byla servisovatelná z druhé strany.
Dalším problémem je sání z jihu a špatný přístup přívodu do "dětského pokoje"
Toto je jediné umístění, kam se dá dát jednotka do chodby, protože v zádveří u stěny jsem ochoten se smířit se sníženým stropem.

Na výkresech jsou tučně vykresleny hlavní trasy, podružné odbočky jsou tence (hlavně odtahy do terária v "dětském pokoji - později pracovna" a "obývacím pokoji").
V podkroví budou:
- Na západě velká ložnice
- na východě dva dětské pokoje
- na jihu koupena
- na severu šatna

Otázky:
1 - je správně sání vzduchu ze severu? Radši bych ho dal z jihu (mám ze severu blízko plot souseda - 2,5m od domu, tak snad si tam nedá slepice nebo něco podobného), ale v létě se mi nechce cucat rozpálený vzduch do domu z jihu. Hloupý na výdechu na jih je také to, že smrádky vyprodukované v domě mi půjdou se západním větrem rovnou na terásku na jihu u obýváku :(
2 - jaká je správná tloušťka izolace sání a výfuku? Izolace 20mm prý nestačí a taky bych nerad, aby se zbytečně ochlazoval podhledový prostor a tím i poté interiér. Izolovat bych chtěl sání a výfuk izolací Larock nebo podobnou (cca 40mm?).

Prosím navrhněte zlepšení v uspořádání jak rozvodů, tak možná i jednotky.

Děkuji všem rozumným přispěvatelům! Vulgární příspěvky teska, kociny apod, a příspěvky mimo mísu plevelní (jak je poslední dobou dobrým zvykem na tzb), budu hlásit adminovi a prosit ho o vymazání příspěvků.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

75 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.