Návrh rozvodů VZT pro RD s Nilan ECO - "boj s prostorem"Dobrý den všem,
snažím se dát dohromady návrh rozvodů pro vybranou VZT rekuperační jednotku Nilan ECO s rozvody SPIRO a SONO. Volba na jednotku padla proto, že se mi prostě zdá přijatelná v poměru cena/výkon. Bohužel tento skvělý poměr je vyvážen naprosto pitomými rozměry (a to se týká i jednotky TOP - moc hluboká) - jednotka nejde instalovat jednoduše do podhledu (mám stropy ve výšce 2,75m a přesto to nestačí) díky vysoké instalační výšce 530mm. Jednotka je zřejmě spíše určena k instalaci na stěnu, oproti Atrea Duplex 330, která je vyloženě podstropní.
Důvod, proč vše rovnou nesvěřím projektantovi je následující - mám v hlavě všechna problematická místa stavby, kudy se v žádném případě s rozvody nedá projít (betonové překlady zvící slona v problematických místech nosných příček a jiné lahůdky) a která nemám zakreslena v projektu. Také mám zatím pouze v hlavě systém podhledů se skrytým nepřímým osvětlením atp... Prostě mám za to, že hrubý návrh (a možná i realizační? Koukal jsem, že pan Laďa se s tím taky extra nemazal...) - to kam umístit jednotku, kudy vést páteřní rozvody atd, bych si chtěl rozvrhnout sám.
Dům je určen pro 4 osoby a orientován je následujícím způsobem - jih je kuchyň, sever koupelna, RD má rozměry 14x8m, je z VPC, izolace EPS 25cm.
Více na
https://forum.tzb-info.cz/112344-prizemn…
Jednotka by měla mít před sebou a za sebou trochu prostoru na případnou instalaci předehřevu (nemám zemní registr), dohřevu, či dofiltrování.
V příloze najdete hrubé návrhy rozvodů ve variantách 1-3. Preferuji variantu 1, s tím, že je ze všech třech pitomým možností asi ta nejlepší:
Varianta 1:
Nilan umístěn v podhledu WC, kde jsem ochoten akceptovat nízký strop (vyjde to na cca 2150mm).
Výhodou tohoto umístění je také to, že je tam odpad pro kondenzát.
Varianta 2: vývojová verze, zřejmě úplně k zahození - blbě orientovaný výdech přívodního vzduchu jednotky atd.
Varianta 3:
Relativně stejnoměrně dlouhé přívody, ale nevím, jestli Nilan Eco nemá zrovna z té strany, kterou jsem naplácnul na stěnu, přední kryt, čehož jsem si všiml pozdě :( Z náčrtů jednotky to na mě nejdřív působilo, že jednotka se dá odkrytovat z obou stran, ale teď si tím tak jistý nejsem...
EDIT// tak jsem volal do Nilanu a prý jediným problémem je elektrika - regulace ventilátorů, která se na vyžádání dá prý otočit tak, aby byla servisovatelná z druhé strany.
Dalším problémem je sání z jihu a špatný přístup přívodu do "dětského pokoje"
Toto je jediné umístění, kam se dá dát jednotka do chodby, protože v zádveří u stěny jsem ochoten se smířit se sníženým stropem.
Na výkresech jsou tučně vykresleny hlavní trasy, podružné odbočky jsou tence (hlavně odtahy do terária v "dětském pokoji - později pracovna" a "obývacím pokoji").
V podkroví budou:
- Na západě velká ložnice
- na východě dva dětské pokoje
- na jihu koupena
- na severu šatna
Otázky:
1 - je správně sání vzduchu ze severu? Radši bych ho dal z jihu (mám ze severu blízko plot souseda - 2,5m od domu, tak snad si tam nedá slepice nebo něco podobného), ale v létě se mi nechce cucat rozpálený vzduch do domu z jihu. Hloupý na výdechu na jih je také to, že smrádky vyprodukované v domě mi půjdou se západním větrem rovnou na terásku na jihu u obýváku :(
2 - jaká je správná tloušťka izolace sání a výfuku? Izolace 20mm prý nestačí a taky bych nerad, aby se zbytečně ochlazoval podhledový prostor a tím i poté interiér. Izolovat bych chtěl sání a výfuk izolací Larock nebo podobnou (cca 40mm?).
Prosím navrhněte zlepšení v uspořádání jak rozvodů, tak možná i jednotky.
Děkuji všem rozumným přispěvatelům! Vulgární příspěvky teska, kociny apod, a příspěvky mimo mísu plevelní (jak je poslední dobou dobrým zvykem na tzb), budu hlásit adminovi a prosit ho o vymazání příspěvků.