Vertikální praskliny v půlštoku - možná náprava?

Reklama
SS sup supec @sup.supec před 13 roky15.05.2011 20:59:00
Vertikální praskliny v půlštoku - možná náprava?

Dobrý den,
dnes jsem objevil vertikální praskliny v půlštoku domu z VPC (viz fotky a označení míst, kde jsou praskliny).
Věnec pod pozednicí je ve věncovkách, půlštok je z VPC šířky 17.5cm, takže viníci jsou víceméně jasní - poddimenzovaný věnec (s armaturou 2x12mm a 1x14mm do trojúhelníka s třmínky po cca 0,5m, provázaný do nosných příček a zahnutý do štítů) díky věncovkám a úzké zdivo. Pozednice je kotvená do věnce závitovkama po cca 1,6 metru.
Praskliny jsou zatím vlásečnicové a prasklé jsou vždy 2 cihly, které byly nejslabším článkem zdiva. Tam kde zeď pod pozednicí nejkratší, praskliny nejsou.
Otázka je - je možnost nějakého svázání krovu tak, aby v těch místech, kde není půlštok fixován nosnou příčkou, netlačil tolik horizontálně na půlštok?
Musím doplnit, že si nejsem jist, zda je to způsobeno zatížením krovu sněhem v zimě (čili horizontální síly působící směrem ven) nebo sesycháním krovu (síly působící dovnitř?).

Řešit? Neřešit? Jak řešit?
Dokážu si představit nějaké "jednoduché" opatření, že bych svázal krokve, které jsou v místech prasklin, táhly. Otázka je, v jakých výškách, aby to mělo efekt. Zřejmě by to chtělo pod kleštinami, což by už zasahovalo pod SDK podhled v podkroví - což bych do určité míry byl ochoten akceptovat - schoval bych to do falešného trámu.
Pokud by se jednalo naopak o síly působící dovnitř, tak by pomohla táhla nad kleštinami. Nabízí se kombinace obojího jako opravdu pevné svázání krovu v exponovaných místech...
Mám docela obavy z toho, že až se krov ještě přitíží vatou a SDK, tak se vše ještě zhorší. O vyvalenejch půlštokách už jsem cosi zaslechl...

Samozřejmě jsem kontaktoval projektanta a plánuju oslovit i nějakého nezávislého statika, ale chtěl bych znát i názor lidu na TZB.
Dům a peripetie při stavbě jsou diskutovány taky zde:
https://forum.tzb-info.cz/112344-prizemn…

Díky!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

104 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.