Stropní panely místo základové desky

Rubriky:

Reklama
PM Pavel Martinásek @pavel.martinasek před 12 roky05.09.2011 09:52:00
Stropní panely místo základové desky

Stavíme rodinný domek 8x9m ve svahu (výškový rozdíl na těch 9m je 2m). Dům je částečně podklepený. Podlahu sklepa tvoří klasická základová deska na základových pásech. Na ní je opěrná stěna ze ztraceného bednění tloušťky 50cm, kterou provazujeme se třemi základovými pásy ze stejného materiálu v horní části. Vše je patrné z přiloženého výkresu.

Stojíme před rozhodnutím, zda-li po dokončení opěrné stěny a pásů v horní části vnitřek zasypat, zhutnit a vybetonovat na něm klasickou základovou desku, nebo vnitřek nezasypávat a místo desky na ztracené bednění položit stropní panely, čímž by pod obytnou částí domu vznikla vzduchová mezera.

Řešení se stropními panely by mělo tyto výhody:
- odpadá nutnost zasypávat a kvalitně hutnit podkladní zeminu
- nehrozí její sedání
- panely by se položily najednou se stropem nad sklepem

Zůstává ale otázka, jak to bude s tepelně-izolačními vlastnostmi. Dokázal by někdo kvalifikovaně posoudit, které řešení bude mít nižší tepelné ztráty horní obytné části domu?

Vrchní část stavby bude z broušeného Porothermu 30 + 16cm EPS. Spodní část kolem ztraceného bednění budeme zateplovat XPS nebo EPS Perimeter.

Díky předem za odpovědi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.