Solarní systém TUV (+ přítápění)

Reklama
PH Přemysl Hrubý @premysl.hruby před 12 roky13.01.2012 11:04:00
Solarní systém TUV (+ přítápění)

Řešíme výhledově solární systém na ohřev TUV (+ přitápění). Zapojení systému je dle přiloženého schematu. Zatím mám instalovanou část kotle na dřevoplyn, obě nádrže, regulace (toto již v provozu , včetně ohřevu TUV). První (primární) nádrž s výměníky mám 800L a druhou obyč. AN rovněž 800L.

Celková tepelná ztráta RD je 11,76 kW, topení do radiátorů, průtokový ohřev TUV v primární nádrži. Střecha sklon cca 32°, orientace lehce na jihozápad (25°), otevřený prostor.

Zajímaly by mě vaše názory jaké typy kolektorů (plochý nebo vakuový) zvolit, a jakou plochuí aby nakrmily 800L primární AN, ale zase aby v létě nebyly příliš předimenzované:
1) jen pro sezonní ohřev TUV
2) ohřev TUV + lehce přitápění v přechodném období (nevím zda by v tomto případě nebylo vhodnější zvětšit sklon kolektorů z 32° o např. 15-20°)

Na webu jsou sice k dispozici i jednoduché kalkulačky, ale předpokládám, že nezahrnují AN se 2 výměníky a tak výsledky z těchto výpočtů v mém případě lehce pokulhávají. Protože podle těchto kalkulaček bych k natopení 800L AN bych potřeboval pole cca 12-15m2 a tolik peněz zase nemám a rovněž nemám využití pro přebytečné teplo v létě.

Moje hrubá představa je pro variantu:
1) 4-6m2 ploché k. a cca 3-4m2 vakuové k.
2) 7-10m2 ploché k. a cca 5-7 m2 vakuové k.

Díky předem.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

76 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.