Topení propanem

Rubriky:

ZV Zdeněk Věchet @zdenek.vechet před 11 roky20.12.2012 14:38:00
Topení propanem

Má někdo zkušenosti s topením propanem? Na chalupě topím propanem v ústředním topení (kotel Dakon, 15 let starý). Částečně topím i akumulačními kamny a jedny kamna na dřevo, vodu ohřívám v bojleru elektrikou. Nyní mi dodavatel zvýšil cenu propanu už na 72Kč/m3, tj. cca 3,03Kč/kWh(39kč/kg) + paušál 2880Kč/rok. Za rok 2012 jsem spotřeboval cca 5000kWh propanem a stejné množství elektriky v sazbě D26d (2,07Kč/kWh). Pokud jsem ve svých výpočtech neudělal chybu, pak mi jednoznačně vychází, abych přestal propan využívat, kotel na plyn nahradil elektrokotlem cca 12kW s případnou akumulací, tím bych využil radiátory které tam mám. Nadále bych využíval i akumulační kamna a otevřený krb bych předělal na teplovzušné vytápění do některých místností. Teplovodní kotel na pevná paliva, uhlí, dřevo, pelety atp. nechci, kvůli obsluze. Investice 140 000Kč, které jsem investoval před 15 lety, je už stejně u konce životnosti. 60 000kč nádrž na plyn,byl to nájem na 15let,to už je pryč,nyní musím platit 2880kč/rok , 40 000kč kotel Dakon, životnost bude asi také brzo u konce, 40 000Kč radiátory ty bych využil.
Elektriku jsem před 15 lety zavést nemohl, protože byla v obci slabá síť a nedostal jsem potřebný příkon. Tenkrát jsem měl sazbu D02d. Ze začátku jsem ohříval i vodu propanem, ale postupně jsem přecházel na elektriku, z důvodu nižších nákladů. Nyní mám 3x25A a sazbu D26d. Dodavatel propanu, když mne lákal, tak předpovídal, že propan v budoucnu bude lacinější než elektrika. Zatím takový stav nenastal a obávám se , že nenastane.

Je to správné rozhodnutí nebo mám ve výpočtech chybu?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.