Průměrná hodnota úspory po zateplení domu

Rubriky:

MH Milan Hořický @milan.horicky před 11 roky10.02.2013 11:45:00
Průměrná hodnota úspory po zateplení domu

Dobrý den, před 4 lety jsme provedli kompletní zateplení bytového cihlového domu v západních Čechách – nadm. výška 500 m (nová okna, dveře, zateplená půda, obálka budovy). V rámci programu Zelená úsporám nám byl zpracován Posudek úspory měrné potřeby tepla s těmito výsledky:

Měrná potřeba tepla na vytápění vztažená na celkovou podlahovou plochu: před zateplením : 180 kWh / m2.rok, po zateplení: 54 kWh / m2.rok, Úspora měrné potřeby tepla: 70 %

Měrná spotřeba energie budovy: před zateplením 235 kWh / m2 . a, po zateplení 110 kWh / m2 . a ,

Po zateplení nebyly provedeny žádné změny v regulaci a způsobu vytápění (plynová kotelna, 2 kotle Immergas Victrix 50 s regulátorem kaskády a zón, regulace teploty otopné vody je pouze v závislosti na venkovní teplotě podle ekvitermní křivky, termostatické ventily na radiátorech).

Porovnáním spotřeby plynu (tedy jen prostým výpočtem podle faktury dodavatele, bez zkoumání venkovní teploty v průběhu zimy atd) jsem zjistil ve 3 po sobě jdoucích ročních vyúčtováních od dodavatele plynu pokles spotřeby plynu o cca 25 %.

Z laického pohledu mi to přijde málo ve srovnání s údaji měrné potřeby a spotřeby, které jsem výše uvedl. Nedaří se mi přesvědčit vedení společenství o tom, že se teplem pravděpodobně plýtvá a že je s tím třeba něco dělat. Kotel je často v provozu na stálou teplotu bez ohledu na venkovní podmínky (často nefunkční sonda, která snímá venkovní teplotu), kotel běží na 40 C i v noci apod. Noční útlum je sice praktikován, ale při našem zateplení by mohl být podle mého názoru mnohem větší.

Vím, že nelze dát jednoznačnou odpověď bez bližších měření a dalších informací, ale potřeboval bych znát alespoň průměrnou reálnou výši úspory nákladů (v %) jaká se běžně po zateplení dosahuje s ohledem na výše uvedené údaje v odborném posudku. Abych měl v ruce alespoň nějaký údaj (argument) o tom, v jaké výši by mohli být naše úspory , pokud bychom topili efektivněji.

Dále by mě zajímalo, zda je nutné provést nějaké opatření v regulaci vytápění po zateplení, tedy např. zda jinak nastavit ekvitermní křivku apod.

Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.