Vsakovací jezírko

Rubriky:

Reklama
JM Jan Martínek @jan.martinek281 před 11 roky08.04.2013 15:04:00
Vsakovací jezírko

Zdravím,
potřeboval bych poradit s návrhem vsakovacího jezírka. Mám sice již nějakou konkrétní představu, ale rád bych si ji před realizací ověřil, příp. doladil.

Stávající stav:
- RD se střechou cca 200m2 a ČOV, dešťové vody sváděny do 2 vsakovacích jam (2x2x2m). Kanalizace není a v okolí jsou další pozemky, tak je likvidace ze 100% na mě. Vsakovací jámy dokáží pobrat max. přepad z ČOV. Důvodem je podloží - jíl min. do 6m hloubky, ve 2-3m spodní voda. Po dešti je potřeba je čerpat, což se děje ponorným čerpadle cca 1x za 2-5dní cca 2-3hod. Výsledek je takový, že pozemek připomíná spíše rýžové pole. To je problém č.1 a problém č.2 je v tom, že pravidelné čerpání, roztahování a balení hadic hlavně v zimních mrazech mne přestává bavit.

Můj návrh:
- vytvořit na zahradě jezírko s cca 15-20m2 (5-8m3) s mělčinami po okraji a hlubší částí (1/3) pro zazimování. Mělčiny (0,25-0,5m) by umožnovaly pomalé vsakování do podloží a odpařování do vzduchu. Hlubší část (1,25-1,5m) by byla opatřena z části hydroizolací (folií), aby se v této části voda udržela stále. Do jezírka bych přečerpával poté přečerpával vodu ze vsakovacích jam pomocí zahradního čerpadla a hladinového spínače. Čerpadlo bych umístnil do zateplené garáže, tak by mohlo pracovat celoročně.

Prosím Vás o pomoc a komentář k návrhu. Máte někdo s podobným problémem zkušenost? Priorita je mimo funkčnosti i cena návrhu, prostředky na realizaci jsou totiž velmi omezené.

Jan martínek

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.