Tloušťka nosné stěny

Reklama
KV Karel Vokoun @karel.vokoun před 10 roky16.09.2013 17:30:00
Tloušťka nosné stěny

Vazeni,

v dome, ktery jsem pred casem koupil je postavena nosna pricka o tloustce 14 cm z dutych cihel porotherm nebo podobnych. Dum ma rozmery 8 x 10m. Pricka tak ma 7,6 metru, fakticky je ale mene, protoze v ni je dvoumetrovy pruchod a uprostred je prerusena kominem. Je umistena priblizne uprostred(cca 5,5 metru od jedne strany, 4,5 metru od druhe). Cihly ale nejsou az dovrchu. Po stropem je v te pricce betonovy pas cca 20 cm tlusty (vychazi mi to, ze to udelali misto posledni rady cihel). Zkousel jsem tam totiz sekat vyvod ventilace, kterou predchozi majitel nedaval a neslo to, jakto bylo tvrde.

Na pricce lezi strop, ktery byl proveden z miaka a zalit betonem o tloustce 5 resp. 6 cm. Tezko zmerit presne. Videl jsem fotky ve stavebnim deniku a nosniky miaka konci na te pricce tzn.nejsou pres celou delku domu, takze ten strop doopravdy nese.

A ted to podstatne. Onehda u mne byl na navsteve jeden zednik a krizoval se. Nezdala se mu ta tloustka. Podle nej by nosna zed mela mit alespon 24cm. Tohle je pry strasne malo a spadne tojednoho krasneho dne na mou hlavu. Zvlast kdyz na patre jsou dalsi mistnosti, je tedy obyvane.

Mam jit za statikem? Mam se bat? Jinde v diskuzi jsem tu videl, ze 14 cm zed muze stacit jako nosna. Predchozi majitel to neresil,pry je to dostatecne. Faktem je, ze to uz par let stoji. Nikde zadne praskliny ve zdi nejsou. Presto mi ten zednik nasadil brouka do hlavy.

Predem dekuji za nazor ci radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.