tepelné čerpadlo versus automatický kotel na uhlí + FVEdobrrý den rád bych se poradil jak zvolit
mám FVE 12 kWp
... nově jsem připojil na FVE regulaci na ohřev TUV a elektrokotel.. tak že už 1,5 měsíce prakticky netopím a denně mám 300 l TUV
nyní ovšem přemýšlím nad variantou jak nahradit náš hlavní zdroj tepla a to je splynovací kotel na kusové dřevo s ruční dodávkou paliva (Buderus Logano s 121 24 kW) což je vzhledem k tomu, že máme les topení zadarmo ale velmi náročné na čas a práci
tak přemýšlím jestli automatický kotel uhlí/pelety/obilí se samočinnou dodávkou paliva + primární násypku s primárním šnekovým dopravníkem do sekundárního zásobníku ......... nebo právě tepelné čerpadlo .... oboje by mělo zásobovat dům teplem a TUV tedy cca 18 000 kWh ročně, zbytek tedy 5 000 kWh obstará FVE a fotothermika ...dům má 230 m2 vytápěné plochy a roční ztráty cca 100 kWh/m2/rok ..... otopná soustava je samotížná vysokoobjemová (600l) silnotrubková s plechovými radiátory, požadovaná teplota v místnostech je 21°C .... propočet mi říká že tepelné čerpadlo pojede 18000 kWh / 19 Kwh výkon tzn 950 h naplno .... 950h * 4,1 kWh max. příkonu * cena za kWh elektřiny 2,16 Kč = cca 8500 Kč což je na takový dům poměrně příznivá částka v absolutních číslech je to ale stále dost, vzhledem ke stávájícím nákladům na vytápění (nafta, benzin a práce) tedy 0 Kč
..... pokud bych počítal, že 1 Kg uhlí = 5 kWh tepla ( při výhřevnosti 1 Kg uhlí = 18 Mj a 1 kWh tepla = 3,6 Mj) tak 18 000 kWh / 5 kW h = 3600 Kg, spotřeba 3600 kg uhlí * 2,52 Kč za tunu je výsledná cena za rok 9072 Kč ..... tedy rozdíl 600 Kč který je v rámci ověřenosti funkčnosti zdroje zanedbatelný ....
jinak řečeno nevím jak se rozhodnout... je zde někdo kdo by mi poradil ???