Správný postup natlakování expanzní nádoby?

Reklama
JS Jiří Studnička @jiri.studnicka před 8 roky14.10.2015 19:17:00
Správný postup natlakování expanzní nádoby?

Dobrý den,

jaký je správný postup natlakování expanzní nádoby? na internetu je několik variant a vede se kolem toho, jak jsem si všimnul, vášnivá diskuze.

Mám expanzní nádobu 35l a kotel Protherm panther 24 (25 kw). Problém nastal ve chvíli, kdy jsem chtěl začít vytápět prádelnu ve sklepě a radiátory v něm byly i po celodenním topení stále studené. Napadlo mě tedy zvýšit tlak v okruhu, což nepomohlo, tak jsem zkoušel, který ventil a uzávěr na otopné soustavě slouží k čemu, přičemž se mi nejspíše podařilo upustit expanzku. Dům má 3 patra vč. suterénu a kotel je úplně dole. Dokonce jsou v domě 2, zapojené na sebou. Jeden elektrický, který nepoužívám a druhý plynový. Voda se do okruhu dá dopouštět a vypouštět u toho elektrického. Po tomto zásahu najednou začaly radiátory v celém domě topit méně, jsou maximální vlažné a teplota v domě spadla o cca 3c dolů. Jelikož máme malé dítě, není to úplně příjemné. Na internetu jsem našel postup, že se expanzka má při vyplém kotli a vychladlé soustavě uzavřít od okruhu (je tam od toho ventil), vypustit a natlakovat na takový tlak, který bude o cca 0.3 baru vyšší, než ten v okruhu. Bohužel, ať se snažím, jak se snažím, tak se mi to nedaří. Buď se mi expanzku podaří naplnit tak, že v ní již žádný tlak není - z ventílku nic neuchází, nebo je tlak vyšší, než v okruhu. Co dělám špatně? Suterén je prý řešený samospádem a pro horní patra by mělo být čerpadlo v kotli.

Můj postup:
Vypnu kotel, nechám vychladnout vodu
uzavřu ventil od expanzky
vypustím z ní všechnu vodu
pokusím se znovu dopustit do cca poloviny. Toto bohužel nemám jak ověřit - našel jsem, že se to dělá poklepáním, jenže ať klepu kamkoliv, zvuk je stále stejný, ať je plná, nebo prázdná.
opět změřím tlak, který v exp. i na ukazateli elektrického kotle (plynový je vypnutý) stoupá. dopouštím vodu při uzavřeném ventilu a v jednu chvíli se stane, že tlak v exp. překročí tlak v soustavě, což je dle návodů špatně. Upustím tedy opět vodu, přičemž dojde i k poklesu tlaku v okruhu a to klidně téměř na nulu. v tuto chvíli je tlak v exp opět vyšší, než v okruhu, což by asi být nemělo. Otevřu tedy znovu ventil a dopouštím vodu do okruhu. přičemž na exp. padne tlak na nulu-nebo je plná vody-nemám jak ověřit. Co dělám špatně?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

62 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.