Odvlhčování/chlazení přívodního vzduchu "sklepním" zemním registrem

Reklama
JV jan vobor @jan.vobor před 7 roky23.01.2017 20:55:00
Odvlhčování/chlazení přívodního vzduchu "sklepním" zemním registrem

Zdravím odborníky, dříve jsem snad již definitivně vyřešil odvod "odpadního" vydýchaného vlhkého vzduchu z bytu ven (přirozený+nucený odtah nepoužívaným vyvložkovaným komínem).

Nicméně, chci se níže přiloženým dvojdotazem připravit i na léto a tedy řeším tyto záležitosti:

- odtah je ok a bude zajištěn proti obrácenému tahu horkého letního vzduchu komínem dolů zpětnou klapkou

- nedostatek je nyní v přívodu vzduchu - ten nyní přichází pirátsky přes netěsné vchodové dveře na druhé straně bytu, což je na jednu stranu výhodné protože tak proudí přes kompletně celý byt (komín je v zadní místnosti nudloidního průchozího bytu), ale na druhou stranu je to neřízené, jelikož si takto budu v létě přivádět horký venkovní vzduch do chladného přízemního bytu, který mi v tu ránu začne všude možně kondenzovat, tvořit plísně, nepříjemně ohřívat celý byt atd.

Tedy se chci zeptat na řešení pomocí jiného přívodu vzduchu, a to ze sklepa, který je pod zadní polovinou bytu cca 3 metry do země s poměrně stabilní chladnou teplotou.
Nechci samozřejmě sát vzduch přímo ze sklepa kvůli různým pachům, prachu apod., ale napadla mě obdoba zemního registru, tedy natáhnout někam (asi po části obvodu) vzduchovou trubku, sání vyvést před sklep do nějaké výšky nad terénem a výdech vyvést do bytu (plus vyspádovat nějak do "kapáku" kvůli kondenzaci).

Konkrétní dotazy:

- bude fungovat i varianta rádoby-zemního registru aniž by byla trubka v zemi, ale nad zemí i když v podobně stabilním chladném prostředí (ve sklepě ji mohu ještě pod zem dát, ale rozhodně ne 2 metry nebo kolik se doporučuje) ? Funkčností myslím to, že v létě se horký vzduch stihne na té délce trubky ochladit, odvlhčit a do bytu vstupovat vlastně už v optimálních parametrech (primárně mě zajímá ta vlhkost).

- pokud to fungovat bude, pak, jelikož případný výdech chladicího potrubí mohu vyvést zhruba uprostřed bytu (přední polovina podsklepená není), nepřijdu o to stávající větrání tahem skrz celý byt díky netěsným dveřím a nebude vzduch proudit pouze z této sklepní roury v prostřední místnosti do odtahové komínové roury v zadní místnosti, přičemž přední místnost za vchodovými dveřmi bude mít už natrvalo stojací, zatuchlý, vzduch?

- na co si dát pozor? ve sklepě teoreticky může mrznout - vadí? kam vyvést sklepní přívod - podlaha/ke stropu? co dalšího bych měl vědět či vyřešit ("breberky" v potrubí atd.)

- pokud je tento návrh nefunkční, nebo má zásadní chyby - jak jinak problém řešit: rozkopat dvorek (5x5m) a zahloubit registr (ze spousty ohledů těžko proveditelné) ? nebo úplně jiný způsob přívodu optimalizovaného vzduchu?

Stávající a navrhovaná varianta pro ilustraci v přilozeném obrázku.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.