Podlaha ve sklepě na úrovni základové spáry

Reklama
ZS Zdeněk Salajka @zdenek.salajka před 6 roky09.02.2018 16:47:00
Podlaha ve sklepě na úrovni základové spáry

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda má někdo podobně udělanou podlahu ve sklepě, případně zda nemá podobnou zkušenost.

Dům je z roku 35 a prošel celkovou rekonstrukcí, kromě podlah sklepa. Až na jednu místnost je celý podsklepený a přibližný rozměr domu je 16x10m. Základ je tvořen betonem s oblázky o tloušťce cca 80 cm. Strop sklepa je tvořen železobetonovými "trámy" a na nich je železobetonová podlaha. Jde mi hlavně o sklep, jehož podlaha má pouze vylitý beton na jílové podloží. Výška sklepa je jen 175 cm a chtěl bych jej prohloubit alespoň na 190 cm, abych v něm mohl pohodlně chodit a nemusel se ohýbat když podcházím "trám";)

Nynější podlaha je cca 15 cm nad úrovní základové spáry, tzn. je tam cca 5 cm jílu a 10 cm betonu, který teď odstraňuji. Poté bych chtěl udělat co nejhlubší výkop a to nejprve v místnosti č.1 (viz. obrázky). Výkop bych chtěl udělat cca 10-15 cm pod základovou spáru, pak srovnat, celoplošně nanést svařený asfaltový pás a na něj beton s kari sítí tak, aby výška podlahy byla přibližně na úrovni základové spáry nebo lehce (do 5 cm) nad ní. Neuvažuji o drenáži, aby jíl zbytečně nevysychal. Také nepotřebuji tepelnou izolaci, v zimě je v něm cca 13-15°C, níž to nikdy nešlo.

Jinak dům je v mírně svažitém terénu, na jedné straně je sklep téměř pod úrovní terénu a na druhé je asi jen 1m v zemi. Celý dům byl obkopán zvenčí až na základovou spáru a tak byl odkrytý asi měsíc, než se provedly veškeré soklové práce. Nic se nepohlo ani neprasklo, tak si říkám, že bych i zevnitř sklepa měl odvahu kopat na základovou spáru nebo lehce pod ní a pak betonovat na její úroveň. Vždy bych udělal jen jednu místnost, aby nebyl celý sklep vykopaný pod úroveň základové spáry. Zvenčí je na betonu asfaltová penetrace, pak natavený modifikovaný pás, perimetr, nopová fólie a struska. Pod struskou je geotextílie a drenážní trubka.

Děkuji za jakékoliv rady, nápady a zkušenosti.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.