Záhada u oběhového čerpadla

Reklama
JH Jozef Homola @jozef.homola562 před 6 roky07.04.2018 16:28:00
Záhada u oběhového čerpadla

Prosím o sdělení názoru nebo přípomínek k záležitosti na obrázku, zejména ty kteří už znají oběhová čerpdla.
Známý mne si postěžoval, že musel vyměnit poměrně brzy oběhové čerpadlo COSMO, kterým posiloval oběh samotížného systému topení. Byl jsem zvědav jak nové úsporné čerpdla vypadají. Skoro stejně jako ta předešlá akorát je na rotoru magnetický prstenec. Po rozbití grafitových ložisek jsem usoudil, že hřídel nepracoval v dobrých podmínkách (zadírala se ložiska). Kontroloval jsem vývrt hřídele, kterým by měla protékat voda. Z jedné strany otvor asi 3 mm, hluboký a z druhé na konci otvor jenom 1 mm. Drátem to nešlo prostrčit skrze, tak jsem usoudil, že to bude ucpané. K nahlédnutí dovnitř pomocí odbroušení jsem zjistil cizorodé těleso neurčitého tvaru a pevně "zaklíněné". Materiál jiný jak u hřídele, něco mezi mosazí a mědí.
Nabízí je otázky, jak se to tam dostalo, zda umýslně, zda to má nějaký význam a nebo se to tam nějakým magnetickými silami vycezilo z oběhové vody. Nejde mne do hlavy, že by někdo pracně vrtal hluboko hřídel velkým otvorem a z opačného konce malým otvorem a pak jej ucpal.
Děkuji za názory.

Omlouvám se za obtežování. Po vyjmutí se ukázalo, že je to sintrovaná mosaz, tedy spékaný filtr a zřejmě vložený záměrně. Viz druhé foto.
https://www.google.cz/search?q=sintrovan…

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.