Podparapetní klimatizace bez vnější jednotky

Reklama
JV Jan Valík @jan.valik před 6 roky24.05.2018 08:35:00
Podparapetní klimatizace bez vnější jednotky

Zdravím,

řeším klimatizaci malého RD, přízemí plus podkroví, podlahová plocha asi 95 m2, postaveno asi před deseti lety.

Potřebuji chladit zejména podkroví, možnosti zastínění jsem vyčerpal a velmi pomohly, přesto je to ale občas k nevydržení.

Nejdřív jsem vymýšlel klasické řešení ve stylu venkovní jednotka a k tomu několik vnitřních. Problém ale je, že zalištování přívodů je nevzhledné a moc jiných možností kudy to vést nemám.

Problém také je, že podkroví je rozděleno do tří místností - jedna velká, druhá menší a třetí jen kamrlík pro hosty.

I proto, že mám trochu potíže s umístěním venkovní jednotky, přemýšlel jsem o kompaktních podparapetních klimatizacích. Výrobci se předhánějí v údajích o hlučnosti, ale to je jen takové číslo, ze kterého ještě nutně nic nevyplývá.

Tak jsem se chtěl zeptat zda s tím nemáte někdo zkušenost. Sice standardně nepočítám s chlazením v noci, ale pro jistotu - když má jednotka v sobě kompresor, nehučí to? Soused si namontoval na konzoli venkovní jednotku a i když je asi 12 metrů daleko, slyším jak se ten brum nese konstrukcí domu (zděný Ytong). Nechci situaci dál zhoršovat, tak by mě zajímalo zda ty podparapetní jednotky mají uložení kompresoru řešeno nějak lépe.

Protože se pro podparapetní klimatizaci musí udělat dvě díry aby měla kam odhazovat teplo/zimu (v režimu topení) a kde sát, mám ještě jednu obavu - nebudou tyto díry významným vstupem pro venkovní hluk? Sice bych si myslel, že výměník na ven je oddělen, ale počítám že to bude jen plechem.

Samozřejmě že mě podparapetní klimatizace láká i tím, že instalace je rychlá a snadná, dotahne se jen elektřina a odvede se kondenzát (mimochodem - proč to vlastně nedělají odparem na výstupu horkého vzduchu?) A taky že se nebude přenášet hluk mezi místnostmi, což je pro mne klíčové i při vypnuté klimatizaci (vzbudí mě klidně i chrápání přes zeď, natož pak přes trubku v případě komplexní vzduchotechniky.)

Vítám jakoukoliv informaci či zkušenost, ať už pozitivní nebo negativní. Zatím se nemám čeho chytit.


Díky

JV

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.