Tepelné čerpadlo vzduch - voda do staré chalupy

Reklama
Jaroslava Žemličková @jaroslava.zemlickova před 6 roky15.06.2018 16:14:00
Tepelné čerpadlo vzduch - voda do staré chalupy

Dobrý den,

chtěla bych položit dotaz k vytápění staré chalupy.
Zdi chalupy jsou kameno-cihlové o tloušťce 70 cm. Celková vytápěná plocha by byla cca 200 m2 - z toho 130 m2 přízemí, 70 m2 podkroví (podkroví bylo zrekonstruováno cca před 40 lety, je zateplené vatou). Okna jsou nová plastová.

Máme zažádáno o kotlíkovou dotaci na automatický kotel na pelety. Realizaci však stále zvažujeme, protože v chalupě žije sama stará babička, která bude kotel obtížně obsluhovat - dosypávat pelety do zásobníku, vymetat popel apod.

Nyní jsme ještě dostali nabídku na tepelné čerpadlo vzduch - voda (Fuji Kaiteki) o výkonu 18 kW (na kotlíkovou dotaci by šlo také - zažádali bychom o změnu). Prodejce uvádí, že čerpadlo chalupu vytopí, náklady čistě na vytápění prý máme počítat cca 30 tis. Kč ročně, což je pro nás přijatelné. Otopná soustava je zde také původní - prodejce nám říká, že to je právě výhoda, že jsou tam silné trubky a staré litinové radiátory a díky tomu, že se bude ohřívat velký objem vody, tak nám to místnosti vytopí. Čerpadlo bychom pořizovali čistě na vytápění, nikoliv na ohřev vody.

Přesto máme obavu, aby to chalupu skutečně vytopilo a nebyla v ní zima.

Můžete nám prosím poradit, zda je tepelné čerpadlo pro takovou chalupu vhodné? Nebo zda zvážit ještě nějaké jiné řešení? Děkujeme.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.