Plynový kotel - volba kotle/ možnosti

Rubriky:

Reklama
NS Nemo Samo @nemo.samo před 5 roky03.09.2018 13:04:00
Plynový kotel - volba kotle/ možnosti

Dobrý den,

jsem nucen vyměnit plynový kotel a vzhledem k tomu, že se v problematice neorientuji, tak potřebuji poradit.

Jaký typ ohřevu TUV zvolit. Ve starém kotli (Dakon BEA 24 BT) jsme měli malý zásobník na TUV. Jaký je rozdíl mezi kotlem se zásobníkem a s průtokovým ohřevem?

Vím, že se dost liší v ceně a rozměrech, ale jaké jsou výhody/nevýhody průtokového ohřevu? Není kotel více namáhán, průtokový ohřev je méně efektivní? Jak je to s životností takového kotle? Jde mi o provozní informace ...

Druhý dotaz se týká návrhu otopné soustavy, před 11 lety se s instalací nového kotle provedla instalace nových radiátorů a rozvodů v mědi. Vytápěný prostor je rozdělen na 2 části, jedno patro, které je trvale obýváno a druhé, které je obýváno občas o víkendech. Jak nejlépe rozdělit tyto 2 topné zóny a zajistit kvalitní regulaci. Aktuálně je to tak, že se kotel řídí prostorovým snímačem, který je v první, stále obývané zóně a vytopit druhou zónu (patro) je pak problém - kotel vypíná, že už je natopeno.

Stávající kotel je odkouřen skrz zeď, vím, že jsou v tomto ohledu nyní nějaká omezení. Je ještě možné podobné odkouření provést? Odkouření do komína je bohužel nerealizovatelné, jedině odkouření skrz střechu, ale raději bych zachoval spalinovou cestu.

Díky za rady ... jsem laik a potřebuji znát možnosti řešení. Vzhledem k roční době, nemám moc času na dlouhé analýzy, ale na druhou stranu se chyba může prodražit, nebo projevit sníženým komfortem.

Pěkný den.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.