Nastavení ekvitermní regulace u plynového kotle Junkers euromaxx ZWC 24

Reklama
PP Petr PM @petr.pm před 5 roky02.10.2018 14:58:00
Nastavení ekvitermní regulace u plynového kotle Junkers euromaxx ZWC 24

situace:
asi 15 let starý Junkers euromaxx ZWC 24-1 MF2K + ekviterm TA 211E + 1 termostat v místnosti
min výkon 8kW, max 24
starší nezateplený RD
radiátory novější Radik

Nastěhovali jsme se do staršího nezatepleného RD s tímto kotlem a ekvitermem. Dříve jsme měli hloupější kotel Viadrus pouze s nastavenou hysterezí, takže to srovnáválm s tím.
Zatím jsme topili jen zkušebně a se vším se víceméně teprve seznamuji, ale chtěl bych se zeptat na nějaké doporučené nastavení.
Situace: venkovní teplota cca 14st, tepelná křivka nastavena tak, že kotel ohřívá vodu na cca 42st a při ochlazení na 32st opět spíná a dohřívá na 42. Oběhové čerpadlo běží stále. Kotel poměrně dost cykluje - odhadem 3min hřeje, 3min chladne na těch 32 - což urychluje to stále běžící čerpadlo. Předpokládám, že to je způsobené tím, že min výkon 8kw je zatím na venkovní teplotu zkrátka moc. I spotřeba plynu se mi zdá poměrně vysoká, ale na to je ještě brzy to hodnotit.

Dotazy:
ekviterm má fungovat tak, že kotel i čerpadlo má běžet téměř stále při nastavené co nejnižší teplotě vody?

jaká min. teplota vody má smysl pro Radik radiátory?

Noční - úsporný režim jsem pochopil tak, že má samostatnou křivku, u které pouze snížím teplotu vody o XX stupňů - to mi pak ale moc nedává smysl, aby kotel v noci stejně běžel a vodu dohříval třeba jen na 30st? to asi moc topit nebude.

pokojový regulátor - má jen otočné kolečko, které nevím co přesně reguluje - mírně snižuje nebo zvyšuje křivku?...

Čerpadlo jede pořád - to je normální? Žere 70-120W a pro ekviterm je v návodu doporučen nevyjšší výkon... to mi nepřijde moc ekonomické. Při 120W to je cca 4000Kč ročně jen za spotřebovanou elektřinu.

Nemělo by smysl vyřadit ekviterm a zkusit topit jen podle termostatu? (zatím teda nevím jak to změnit) :)


U starého Viadrusu jsem byl zvyklý, že topil třeba 15min na plný výkon jednou za 1.5h. Tady se kotel snaží běžet vlastně pořád a tím i spotřeba se mi zdá vyšší, byť to je na menší výkon. Chápu, že přes ekviterm to bude asi lépe držet stálou teplotu v místnosti, ale jestli se to občas hne o 1 stupeň, mě moc netrápí.

Nový kotel zatím neplánujeme, tento byť starý by měl být udržovaný a ve velmi dobrém stavu.

A pak ještě dotaz trochu bokem... kotel ohřívá i TUV - zatím to máme v režimu eco, kdy teplou vodu používáme jen večer na koupání. Pokud kotel v zimě bude topit, bude se tim levněji ohřívat i voda pro TUV? Že bychom zapli i cirkulační okruh, aby voda teplá tekla hned... Pokud jsem měl cirkulaci vody zapnutou zkušebně v létě, tak za 24h to spotřebovalo 1m3 plynu čistě jen pro ohřev okruhu, bez odběru vody, což úplně málo není - navíc to bylo za tepla.

Díky za každou informaci

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

72 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.