Stavba domu úplně na začátku-prosím o rady

Reklama
RM Romana Moravcová @romana.moravcova před 5 roky25.10.2018 10:38:00
Stavba domu úplně na začátku-prosím o rady

Dobrý den,skoro měsíc tady denně pročítám celou diskuzi, zda najdu odpovědi. Čím víc čtu, tim méně vím a proto se zkusím poptat.
Jedná se o stavbu domu, na Vysočině. V tuto chvíli se vymýšlí projekt. Co je již dané: dům 10*12 (či 13), +přilepená garáž se skladem. Patrový dům, orientován dobře -obytné místnosti V-JV-JZ, vstup od SZ. Štítová stěna -SZ, více prosklená. Patro je zčásti otevřené-nad obývacím pokojem.Obývák je J-Z-S-je v tom proskleném štítu. Nyní se přemýšlí nad stavebním materiálem. Určitě to nebude dřevostavba.
TZ a energetická náročnost v tuto chvíli se prostě neví, když se nic neví :-) Snaha je postavit dům málo náročný na energii, vše dobře izolovat, ev. zateplit, dobrá okna, aby i vytápění nebylo náročné. Elektřina je, plyn by se musel dotáhnout cca 40m (potáhne se stejná vzdálenost i přípojka vody, výkop se stejně bude dělat).
Topení-určitě krb v OP-vše bude lehce rustikální, s výměníkem. Podlahové topení voda. V patře zřejmě radiátory.
A nyní , první otázka. Je reálné přemýšlet nad druhým topením-elektrickým přímotopem? (nebude se muset tahat plyn, druhý komín...) Ohřev vody napojen na topení, či elekrika.Nebo jak řešit ohřev vody?

A druhá otázka, vlastně první, z čeho stavět? Sendvič (cihla+zateplení), nebo tlustá cihla bez zateplení...co VPC+zateplení?

Projektantka své nápady říká, ale vybrat stejně musíme my.
Stavět bude malá firma o 3 lidech.Hrubou. Vnitřky, střechu-krov,již my v rámci rodiny, kde je tesař.

Děkuji moc předem za čas.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

71 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.