netopící radiátor - dodatečně montovaný pod přívodem

Reklama
PL Pavel losos @pavel.losos před 5 roky16.01.2019 19:42:00
netopící radiátor - dodatečně montovaný pod přívodem

Dobrý večer,
prosím o radu - dodatečně namontovaný radiátor netopí. Jedná se o soustavu původně samotížnou, nově předělanou na nucený oběh s čerpadlem.

V celé soustavě je 40 radiátorů (všechny zbylé jsou ve větvích, kde je naznačen jen přívod a vratka)

Čerpadlo jsem před cca dvěma lety počítal a vyšlo mi předimenzované. Proto je spuštěno pouze na 1. stupeň a ve všech ostatních místnostech domu je OK. Proto jsem neviděl důvod pouštět na vyšší výkon a z mého laického pohledu "vyhánět" vodu z radiátorů, navíc za ceny vyšší spotřeby energie.

Netopící radiátor se nachází cca 1,5m nad kotlem, voda do něj přiváděna shora cca 2m mezi přívodní trubkou a přívodem do radiátoru.
V současnosti se přívodní trubka do radiátoru nahřeje jen asi první metr od odbočky z "páteřního" přívodu.

Co bylo provedeno jako protiopatření a bez výsledku:
1) sníženy průtoky v radiátorech v patrech nad tímto radiátorem
2) zvýšen celkový průtok touto větví o cca 1/3 proti původnímu stavu, kdy rozdíl mezi přítokem a vratkou byl kýžených 10C
3) sundána termostatická hlavice, aby byl zajištěn plný průtok raidátorem

Prosím o radu jak pokud možno vyřešit.

Moje nápady:
1) zvýšit stupeň čerpadla na vyšší výkon by snad mohlo pomoci, ale obávám se, co to udělá zase v jiných místnostech, proto pokud 39 radiátorů funguje a 1 ne, nerad bych vyřešil 1 radiátor a 5 jiných rozhodil
2) přimontovat dodatečné čerpadlo dle nákresu - nevím, jestli jste někdo někdy viděl čerpadlo pro jediný radiátor? nebude problém s tím, že cirkulační čerpadlo na všechny okruhy je na přívodu a tady by bylo na vratce? Jaké čerpadlo (výtl. výšku) zvolit - zaujalo mě CPI 15-15 resp. IBO 15-14 https://www.kotelny-topeni.cz/cp-50-000-… svým malým šroubením a nízkou spotřebou

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

25 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.