cizi plynove potrubi v bouranem zdivu

Rubriky:

TS Tomas Stary @tomas.stary před 5 roky08.04.2019 12:58:00
cizi plynove potrubi v bouranem zdivu

Dobry den,
resim rekonstrukci bytu v cinzovnim dome. Byl vybouran otvor v nosne zdi a vytvorena jedna velka mistnost z puvodnich dvou (vse podle platne dokumentace, souhlasu SVJ a stavebniho povoleni) - je to primarni ucel rekonstrukce bytu, ktera je jiz hodne pokrocila. Predmetna nosna zed je spolecnou casti domu, ale vzhledem ke bourani, se nyni tento otvor logicky stal soucasti podlahove plohy rekonstruovaneho bytu. Dokumentace pro stavebni povoleni byla vypracovana na zaklade podkladu z drivejsi rekonstrukce bytoveho domu stare asi 15 let, zahrnujici krome ostatnich i projekt rozvodu plynu v kazde bytove jednotce.
Po vybourani bylo v predmetnem zdivu zjisteno ve vysce cca 2.2 m nejake potrubi, vypada na plynove, ale neni zjevne odkud a kam vubec vede, nejpravdepodovnej nebyly rozvody plynu v bytove jednotce nad rekonstruovanym bytem provedene podle projektove dokumentace (podle ktere by se rozvody plynu mely nachazet o patro vys), a dokumentace skutecneho provedeni nikde neni - takze se o potrubi nevedelo. Veskere dalsi rozvody byly v projektu zohlednene, tj. ponechane beze zmen. Vysledek je, ze prostredkem nove mistnosti v resenem byte (pokrocila rekonstrukce) nyni vede ve vzduchu potrubi ve vysce cca 2.2 m (uprostred obyvaci mistnosti). Pokud by to bylo sousedovo plynove potrubi pak se jedna o vnitrni rozvod, tj. je tim minen,o ze rekonstruovanym bytem je veden usek ciziho potrubi od plynomeru ke spotrebici. Nove vybourany otvor ve zdivu konci temer pod drevenym stropem, tj. ocelova icka byla umistena maximalne vysoko, a nad nima je pouze jedna uroven starych cihel (tj. 65 mm) a pak dreveny strop. Znamena to, ze neni kudy vest prelozku potrubi. Obavam se ze zapusteni potrubi nad icka k vuli nedostatecne tesnosti zdiva a vytvoreni prip. plynove kapsy nad podhledem (SDK musi byt instalovan, nesmi byt vetran k vuli dalsim technikaliim). Pokud je tohle opravdu sousedovo potrubi, nelze vyloucit ze pokracuje dal na horu verikalnim usekem v  puvodnim zdenym kominovym pruduchu (nejsou ani revizni otvory.
Rad bych se proto dotazal, zda se nekdo orientuje, zda existuji predpisy regulujici predmetnou situaci a poradil co s tim dal delat? Varianta, aby cizi plynove potrubi bylo prelozeno v rekonstruovane jednotce, v cihle vysky 65 mm (nad ocelovy preklad) a jeste nad neodvetranym podhledem (nebot nelze jej odvetrat z ruznych duvodu, chranicka take neprichazi v uvahu) se laikovi nejevi jako bezpecne reseni - v kuli poroznosti jedne urovne cihel (malo), koneckoncu samotny princip ponechani ciziho potrubi v resene jednotce, dokonce jeste nad podhledem, take ne. Co kdyz tohle potrubi pak je vedeno kominovym pruduhem - je tohle v poradku? Ponechani odhaleneho potrubi neprichazi take v uvahu, protoze probiha prostredkem nove mistnosti. Muze se je uriznout, protoze neodpovida PD, a neni dokumentace skutecneho provedeni, tj. vubec se s nim nepocitalo? Majitel ciziho protrubi by si je mel ze sveho plynomeru dotahnout ke sve jednotce spolecnym schodistovym prostorem? Kdo by mel uhradit prelozku - je to nejak legislativne upraveno? Smi usek ciziho potrubi od plynomeru ke spotrebici vezt rekonstruovanym bytem? Budu velmi vdecny za postrehy. Predem dekuji.Tomas Stary

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.